vrijdag 21 december 2012

Klimaattop als jaarlijks familiefeestje


De klimaattop in Doha (Qatar) stond (zoals we gewend zijn van de afgelopen klimaattoppen) weer in het teken van halve acties en afspraken.

Je kunt de klimaattop wel vergelijken met dat saaie traditionele familiefeestje: het jaarlijkse ‘moetertje’. Je weet dat Tante Carla en Oom Henk weer met dezelfde verhaal komen. Er worden beloftes gemaakt die niemand nakomt en dit wetend wordt de inhoud van deze beloftes in de loop van de jaren ook steeds minder.

De nieuwe aanwas weet dit nog niet en heeft naïeve hoop dat dit wel een feestje gaat worden. Geconfronteerd met de realiteit wordt dit jonge enthousiasme al snel de kop ingedrukt.
Ook het enthousiasme van Jongeren Milieu Actief was al snel weg. Al na de eerste dagen bleek dat ook deze klimaattop weinig teweeg zou brengen. De landen hebben geen echte afspraken durven te maken en kwamen met halve kruimelmaatregelen. Ja, er is een vervolg gekomen op het Kyotoprotocol. Maar in een niet ambitieuze vorm en ondertekend door minder landen.

Wanneer zien de ‘ouderen’ het belang en de urgentie van actie? Geef lobbyisten minder macht en houdt zelf grip op het milieu. Het gaat om zoveel meer.



Daarom heeft JMA de brief van Young Friends of the Earth en haar partners ondertekend. De brief is gericht aan Connie Hedegaard en verwoordt precies de onvrede die JMA ook voelt na het mislukte feestje in Doha.

Het is een belediging richting de landen die echt de steun nodig hebben. Het gaat om zoveel meer.

The deal on the table is simply a suicide pact for the people of the Global South and we will actively resist your decision to condone such an injustice.

woensdag 5 december 2012

Qatar in Brussels

Daar vond ik me dan: op een koude decemberavond met dertig andere jongeren in een kantoor van een lobbybedrijf tussen boze kantoorlui en politie-agenten die ons daar niet wilden hebben...

Maar laat ik beginnen bij het begin. Op zaterdag zat ik in de trein met Anneke voor te bespreken hoe leuk Young Friends of the Earth Europe’s (YFoEE) activiteiten altijd zijn. En hoe benieuwd we waren naar de workshops die gegeven zouden worden en de oude bekenden en nog onbekenden die we zullen (weer)zien tijdens Qatar in Brussels.

Elk jaar gelijk met de klimaattop organiseert YFoEE een conferentie van een week in Brussel. Zo zijn Cancun in Brussels en Durban in Brussels de editie van 2012 al voorgegaan. De week staat in het teken van workshops, het delen van kennis en ervaringen en het voeren van actie richting de hoge piefen op de klimaattop.
Onze boodschap aan Qatar:
Do we have to educate ourselves, in order to educate you? 
Het waren intensieve dagen met een hoge informatiedichtheid maar door de manier waarop het gebracht wordt en de spelletjes tussendoor is het gemakkelijk vol te houden. De sfeer en de enthousiasme maakt het dat je met een blijvende glimlach op je gezicht de dagen doorgaat, terwijl je maar 3 á 4 uurtjes hebt geslapen die nacht.

De knallende finale van ons weekendje Qatar in Brussels (helaas konden wij maar een paar dagen blijven vanwege colleges) was de actie samen met Power Shift Belgium. Onder begeleiding van Corporate Europe Observatory (CEO) kregen wij een tour langs de grootste lobbyorganisaties in Brussel (ik heb wel eens gehoord dat er meer lobbyisten in Brussel zijn dan ambtenaren).

We gingen meer lobbybureaus achter waaronder één van de grootste lobbybureaus in Brussel: Business Europe. Deze vertegenwoordigt 41 werkgeversfederaties uit 35 landen. Grote spelers, zoals de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW, worden vertegenwoordigd door BusinessEurope richting de internationale politiek. ‘Gevaren’ voor deze ondernemingen zoals krachtige milieu-afspraken worden in de achterkamertjes tegengewerkt.

Het is ons gelukt om met 30 man voor anderhalf uur in het kantoor van BusinessEurope te blijven tot we dan toch echt met dreigementen tot arrestatie door de inmiddels versterkte politie met politiehonden het gebouw hebben moeten verlaten. Het was goed dat we de medewerkers wat schrik hebben aan kunnen jagen. Ik verwacht niet dat ze gelijk hun manier van werken gaan veranderen (waarschijnlijk wel hun veiligheidsmaatregelen aanscherpen), maar ben wel ervan overtuigd dat we de boodschap goed over hebben kunnen brengen: 

Our climate, not your business!



Belgisch nieuwsblad Knack heeft een verslag gepubliceerd over de actie die hier te lezen is.



Wil je meer weten over de klimaatonderhandelingen? Kijk dan op www.qatar-in-brussels.org.
De onderhandelingen in Doha, Qatar zijn live te volgen.


Meer weten over Young Friends of the Earth? 

vrijdag 16 november 2012

Nieuwe naam in ruil voor chocolade en goede films

Bijna een maand ben ik nu bestuurslid en dus ook voedselcoördinator. En ik vind het super! Ik ben door alle dingen en mijn studie die ik daarnaast ook nog probeer te doen voor veel vrienden veranderd in een 'sorry, heb het druk'-persoon die zich zo nu en dan gedraagd als kip zonder kop. Maar het is leuk (en mijn enthousiasme slaat gelukkig op de meeste van die vrienden wel over).
Zeker het coöordineren van de werkgroep Voedsel is geweldig. Alhoewel, coördineren. De enthousiastelingen coördineren zichzelf wel. Hele discussies zijn al gaande in onze facebook-groep. Wat is nu beter voor het milieu: innovatieve maar intensieve landbouw of toch biologisch? Welke van alle films en documentaires over voedsel is nu het beste voor de eerste, door de werkgroep 'nieuwe stijl', georganiseerde filmavond + discussie? Conclusie: King Corn, maar jullie kunnen met de huidige lijst nog héél veel films en discussies verwachten!
Poster JMA: made by Koen

28 november in Filmhuis Cavia, Amsterdam kunnen jullie kennismaken met 'mijn' voedselwerkgroep. Heerlijke hapjes zullen ze maken. De werkgroepleden en hun trotse coördinator zijn allemaal heel erg verschillend maar we hebben 2 dingen gemeen: passie voor lekker eten èn het milieu. Het voedsel op deze komende filmavond kan dus niet gemist worden en geassocieerd op de gedraaide film (King CORN) zal het beetje eten en heerlijke drinken gepresenteerd worden.
Overigens heeft dat gemeenschappelijke genieten van ons voedsel al na 2 bijeenkomsten geresulteerd in een traditie: elke keer dat we bij elkaar komen proberen we een reep chocolade (fairtrade èn biologisch!) uit. Tot nu toe is de pure chocolade met mint in het midden (niet te verwarren met after eights) het lekkerst gevonden.

Maar goed, naast dat ik wil vertellen dat ik na elke werkgroepbijeenkomst met een grote glimlach en barstensvol energie en motivatie de deur uitloop, wil ik jullie iets vragen. De werkgroep Voedsel 'nieuwe stijl' is op zoek naar een nieuwe, minder suffe, naam. Als jullie dus ideeën hebben horen we het graag. Degene met het mooiste idee krijgt van mij een gratis kaartje voor de filmavond van 28 november!

Wil je ook de chocolade bij de Voedsel-werkgroepvergaderingen komen proberen? Of wil je jouw ideeën voor acties of jouw geniale oplossingen voor de voedselproblemen in de wereld met ons delen? Mail dan naar anneke@jma.org of wordt lid van onze facebook-groep.
Je kunt ons natuurlijk ook gewoon (eerst) ontmoeten op de filmavond!

dinsdag 30 oktober 2012

Het regeerakkoord: Een brug te weinig

Duurzaamheid en jongeren, de twee peilers voor de toekomst. Het is een verhaal van actie op dit moment met effecten op de lange termijn. Om in de termen van het regeerakkoord te blijven: we moeten bruggen slaan tussen hier en daar, en nu en straks. Want bruggen slaan is belangrijk voor het (beoogde) kabinet Rutte II: kloven gebaseerd op leeftijd, geld en onderwijs moeten verkleind worden.
Juist in crisistijd is het belangrijk om hierbij met een positieve en toekomstgerichte blik te werk te gaan. Over het algemeen lijken ze dat te doen en zelfs in de duurzaamheidsparagraaf gebruiken Rutte en Samsom de motiverende woorden 'groene groei'. Ze vinden het belangrijk om te investeren in een betrouwbare overheid die de ontwikkeling van duurzame technologiën (zoals hernieuwbare energiebronnen) stimuleert. Maar even verderop staat de niet-zo-ambitieuze doelstelling van 16 % duurzame energie in 2020: Ambitieus voor het niveau waar we nu staan (check de statistieken), maar nog altijd 4 % minder dan het Europees gemiddelde. En 'groene groei' betekent dat nog altijd de focus ligt op meer geld, in plaats van meer welvaart. Nog los van de ambitie om de economie verder te laten groeien, moet ook het aantal vierkante kilometers met asfalt vergroot worden.


En dan de jongeren: Ook hier staat er een positief verhaal, wat “wordt onderstreept door het feit dat [ze] onderwijs buiten de bezuinigingen hebben weten te houden en er in deze crisistijd zelfs in investeren” (p. 17). Maar de Nederlandse studentenorganisatie ISO heeft goed door dat dit positieve verhaal niet helmaal op gaat: Hoewel er vage beloftes gedaan worden over beter onderwijs, krijgen studenten het financiëel zwaarder. En belangrijke grijze maatregel is het vervangen van de OV kaart door een kortingskaart, waardoor het OV de concurrentie met de auto voor sommige studenten zou kunnen verliezen. En groene banen voor afgestudeerden en gezond en duurzaam voedsel voor scholieren worden helemaal niet genoemd.
Inderdaad, bruggen slaan is goed. Het is het motto van dit kabinet is positief, maar niet alle maatregelen zijn dat in onze ogen. Want de bruggen “tussen stad en landelijk gebied, tussen rijk en arm [en] tussen jong en oud” worden wel gemaakt, maar één essentiële brug mist: die tussen maatregelen voor jongeren, en hun duurzame toekomst.

Het JMA bestuur

maandag 29 oktober 2012

JMA-kaboutertje moet blijven schoppen


Foto: heiwa4126 op Flickr
Zaterdagavond, een uur of 9, op de fiets zitten we met zn vieren nog bij te kletsen over de ALV van die middag. Paulien (inmiddels onze ex-voorzitter) op haar eigen fiets, ik op mijn vouwfiets en Alexandra en Caroline op een ov-fiets. Al fietsend door Amsterdam komen allerlei dingen ter sprake. Bijvoorbeeld dat we het zo leuk vonden dat Dwars, Pink, Morgen en de NJR vertegenwoordigd waren. We hebben het al meteen over ideeen om samen te werken aan een duurzame toekomst. Ook de workshop van Sven vonden we allemaal erg leuk. Sven ging met ons de discussie aan over zijn werk om KPN duurzamer van binnenuit duurzamer te maken. Hij heeft mij in ieder geval wel weer de moed en motivatie gegeven om acties te voeren tegen specifieke bedrijven. Dat is dan misschien niet altijd eerlijk maar samen met dat bedrijf bereik je dan wel wat. Het voelde altijd alsof je als kaboutertje een reus tegen zijn teen aan het trappen was, maar volgens Sven helpt het bedrijven zelf ook als een organisatie als JMA ze blijvend herinnerd aan wat hun "groene" doelstellingen ook alweer waren. Dat kleine JMA-kaboutertje moet dus gewoon blijven schoppen tegen die teen. Bij de volgende Make IT Fair actie zijn jullie dan ook allemaal van harte uitgenodigd om ze die belangrijke herinnering duidelijk te maken!

Eenmaal met fietsen aangekomen bij Paulien, onze spullen gedropt, drankje gedronken, dansje gedaan kruipt het nieuwe bestuur (zonder Koen in Engeland, natuurlijk) in bed. Kunnen we meteen checken of we gekke dingen doen in onze slaap; rare bewegingen, snurken of verhalen vertellen.
Van dat alles heb ik de volgende ochtend niets gemerkt, ook niets van ochtend humeuren trouwens. Gelukkig maar. Zondag gaan we de hele dag aan het werk om het bestuur over te dragen. Maar natuurlijk niet voor we elkaar beter hebben leren kennen. Paulien geeft ons de opdracht om elkaar het gekste wat je voor duurzaamheid doet te vertellen. Ik vond mezelf al behoorlijk gek dat ik hele weken kool eet omdat ik gratis gekregen bio-kolen niet wil verspillen. Maar als Koen verteld dat hij het erg gek van zichzelf vindt dat hij de verpakkingszakjes van thee bij het oud-papier gooit, bedenk ik me dat ik nog gekker ben dan ik dacht. Ik gooi namelijk best vaak ook het labeltje van het theezakje bij het oud-papier, trek dan het touwtje van het zakje om dat bij het rest afval te gooien en het theezakje gaat bij het GFT. Haha, aangenaam: Anneke, jullie best wel gekke nieuwe bestuurslid Voedsel en Energie.

dinsdag 21 augustus 2012

Nieuwe jas

Al weer twee jaar geleden schreef ik mijn eerste blog. Toen als net gekozen voorzitter, nog een beetje onwennig. Inmiddels voelt het raar om straks géén JMA bestuur meer te zijn. Zo'n bestuursfunctie is als een nieuwe jas. Eerst voelt het allemaal nog heel nieuw, een beetje krap of wijd op plaatsen waar je het niet gewend bent. Het kraakt nog een beetje, en je bent bang voor de eerste vlek, de eerste scheur. Langzamerhand merk je wat je allemaal met je nieuwe jas kan doen. Hoe goed 'ie staat, zelfs met die veeg op je kont. Je groeit er in. En ja, dan wil je hem niet meer uit, ook niet als 'ie eigenlijk al versleten is. Nog maar twee maanden tot de ALV! Ik wil nog zoveel doen! Nog zoveel toffe acties organiseren, netwerken, nieuwe JMA'ers enthousiasmeren, overleggen, uitzoeken, voorbereiden, geld binnenslepen, treinreizen naar Polen, Utrecht of Den Haag, skypen, borrelen.... zucht... Het kan allemaal nog twee maanden. Nog één toffe actie, nog één persbericht, een jaarverslag, de overdracht. Het is tijd voor iets nieuws. Een nieuwe voorzitter, die ik met liefde deze lekkere jas laat dragen. Een nieuw bestuur, dat samen JMA nog groter, beter, actiever, en de wereld nog een stukje mooier gaat maken. En daar heel veel van zal leren, maar ook superveel van zal genieten. Ik wens ze alvast alle goeds, de nog onbekende bestuurskandidaten. Ik geef het stokje door. Maar missen zal ik het wel, dat gevoeld dat je iets bijdraagt, iets kan doen, samen de wereld mooier kan maken. En missen zal ik alle enthousiaste JMA'ers en MD'ers. Maar vooral mijn twee lieve bestuursgenootjes Koen en Caro ga ik missen. Want samen de wereld mooier maken, is het fijnste dat er is! Tot sowieso ziens (alvast)!
Paulien
En, PS: tot op de ALV op 20 oktober?

vrijdag 10 augustus 2012

Het (vernieuwde) JMA EKOokboek

Een maandje geleden vond ik mij op een biologische tuinderij in Utrecht tussen radijsjes en bonenstruiken. Het JMAproject Food@Farm had mij hier gebracht. Samen met studievereniging STORM kreeg ik een rondleiding door de tuinderij en mocht ik zelf ook nog wat vertellen over duurzaam boodschappen doen en milieubewust eten.

Na een workshop van vegetarische cateraar Pètrix om zelf een vegetarische maaltijd in elkaar te zetten, kreeg ik een oplage van het JMA EKOokboek. Ik wist dat vorig jaar hier hard aan gewerkt was en nu had ik hem dan eindelijk in handen.

En wat was ik onder de indruk van het kookboek. Er staan niet alleen heel veel recepten in maar ook echt heel veel nuttige info: bereidingwijzes, uitleg over herkomst van verschillende AGF  en een overzicht van de beste tijd om bepaalde (seizoensgebonden) groente en fruit te kopen.
Inmiddels is mijn hele familie enthousiast over het EKOokboek sinds ik bij elke bezoek één van de lekkere recepten bereid.

Zoals de wereldburger dat echt een hit was: een makkelijke vegetarisch alternatief voor bij de aardappelen en groente.

In het EKOokboek staan nog veel meer van dit soort heerlijke recepten en is vanaf nu te koop in onze vernieuwde webshop voor 10 euro (en tot oktober in de aanbieding voor 7.50)!!

Recept voor vier wereldburgers
Ingrediënten:
75g wortel, heel fijn geraspt
75g extra belegen (geiten)kaas, heel fijn geraspt
60g fijne havervlokken
1 ei
2 tl chilipoeder
1 tl tijm
1/3 bosje peterselie
3-5 el tarwebloem
3-4 el zonnebloemolie

Bereiding:
Meng de geraspte wortel en kaas met de havervlokken, het ei en de kruiden. Kneed alles goed door elkaar. Vorm met behulp van een ijsschep ballen en druk ze plat. Doe een laagje bloem in een die bord en wentel de burgers door de bloem. Bak ze in een koekenpan (niet meer dan drie tegelijk) in een laagje hete zonnebloemolie aan weerskanten bruin.

Bevat per persoon: 218 kcal, 9g eiwit, 15g koolhydraten, 14g vet. 

zaterdag 14 juli 2012

(Vakantie)stress

Je kent het wel: eigenlijk nog geen vakantie, maar al wel het relaxte gevoel tepakken. Bekend, voorspelbaar en dus rekening mee te houden. Toch lukt het me elk jaar weer om alvast te genieten van de vrije dagen terwijl de laatste slag nog geleverd moet worden. Zo ook deze keer...
Nu de college-vrije dagen zich in rap tempo opvolgen, zet ik me met extra veel energie en plezier in voor JMA. Een dagje DIS'en*? Geen probleem. Weekendje weg met Keigroen? Gezellig! Met de projectwerkgroep brainstormen over lessen op middelbare scholen? Met alle plezier. De druk van de studie lijkt wat gezakt en van dat gevoel maak ik gretig gebruik. Maar nu komt het hertentamen dat nog op de plank ligt toch wel erg dichtbij, en lijkt een eindspurt onvermijdelijk.

Een eindspurt. Het laatste waar je aan denkt met het zomerse weer en al die leuke activiteiten en de zich opstapelende AP's (actiepunten, dingen waarvan je op een vergadering afspreekt dat jij ze doet). Met tegenzin zet je je aan het slaapverwekkende studieboek om toch vooral alle studiepunten binnen te halen (en daarmee je ouders tevreden te houden). Voor je het weet dwaal je af en je bedenkt dat je eigenlijk nog maar één week echt de tijd hebt. Gaat dat nog goed komen?! En daar is het: STRESS!
Ceep calm and carry on. Dat is het devies. Niet alleen voor de studie, maar ook voor alle andere dingen die nog nog op de stapel staan. Huisvesting regelen voor een half jaartje buitenland, werk vinden en oriënteren op een stage. En ook die verplichte stap daarvoor wacht nog op actie: De vakantie moet gepland worden! Want denk je alles ingedeeld te hebben, kan je bestuursgenoot en reispartner misschien niet mee naar het YFoEE zomerkamp omdat de treinkaartjes ineens peperduur zijn geworden en blijken vrienden plotseling toch niet zo'n zin te hebben in het afgesproken stedentripje. Waarmee kun je de zomermaanden nog op zo'n korte termijn een leuke invulling geven? En inderdaad: STRESS!
En toch: na een goed nachtje slapen is het weer makkelijker om je eigen irritaties, andermans verwachtingen en zogenaamde verplichtingen in perspectief te zien. Want ook al reis je in je eentje af naar Spanje voor het YFoEE zomerkamp, ook al ga je naar Drenthe in plaats van Berlijn en ook al haal je dat ene tentamen niet: Je hebt een hele leuke groep mensen om je heen waarmee je samen de wereld verbetert, leuke dingen doet en mooie ervaringen verzamelt. (Vakantie)stress? Nergens voor nodig ;)
* DIS staat voor Doe Iets Saais, zoals de Pinkpop-enquetes invoeren
Foto: CC-BY bottled_void

zondag 1 juli 2012

Einde aan kou bij Kimo en Emma

Na een lange fietstocht naar het stadje (of is het een groot dorp?) Ommen (in overijssel) kom ik vrijdagmiddag aan bij ana's hoeve, een enorm terrein van de scouting waar ergens het Keigroen kampement is. Na een belletje met een van de organisatoren en een fietsrondje over het terrein kom ik vertwijfeld aan bij een groepje mensen die een enorme tent probeert op te zetten. Ik ben blijkbaar op de goede plek en help maar even met wat de eettent blijkt te zijn.

Terwijl we de tent aan het opzetten zijn, maken we ook kennis met elkaar: Keigroen is een organisatie die de groenste verenigingen van Nederland bij elkaar brengt, dus niet al hun leden kennen elkaar. Niet persoonlijk, althans, want we hebben natuurlijk wel zo onze vooroordelen over de verenigingen: De leden van de natuurstudieverenigingen JNM, NJN en LJ kunnen urenlang een graspol bestuderen, terwijl de natuurklussers van WoesteLand graag met hakbijl en zaag in de weer zijn. Het speeddaten dat die avond op het programma stond hielp ook niet echt om die beelden bij te stellen.

De volgende dag, na een heerlijke maaltijd en redelijke nachtrust (zo'n dun luchtbedje op een harde ondergrond ligt toch niet echt ideaal), staan we weer vroeg op: Om acht uur worden we gewekt zodat we de de dag goed kunnen benutten. Onder leiding van WoesteLand maken we 's ochtends de paden op het Scouting-terrein brandweer-wagen-vriendelijk en 's middags ga ik mee op excursie naar een bijzonder natuurgebied in de buurt. Alhoewel we de hele tijd bezig zijn in de natuur, bekruipt me het gevoel dat Keigroeners helemaal zo groen nog niet zijn: Bloemetjes en bijtjes worden gewaardeerd terwijl er niet nagedacht wordt over onze impact op de natuur in bijvoorbeeld Afrika en Zuid-Amerika, en de lunch en de heerlijke avondmaaltijd zijn zo goedkoop mogelijk ingekocht en niet biologisch...

De vage stereotypen krijgen in de loop van de dag meer vorm en worden die avond verfijnd en afgewerkt: Na een wederom heerlijke maaltijd is er voor de Keigroeners een spel opgezet waarbij ze elkaars verenigingen zogenaamd beter leren kennen. Verspreid over het terrein hebben vier verenigingen een eigen onderdeel bedacht, waar de teams waarin de groep is ingedeeld punten moeten verzamelen. Bij WoesteLand wordt houtblok geworpen en bij LJ moet met een kleine set letters zoveel mogelijk diersoorten worden geschreven. Ook bij mijn plekje wordt de vereniging op een lekkere simpele manier benadrukt. Onder de psychologische druk van irritante muggen (waar zijn die beesten toch goed voor?!) moeten de teams zoveel mogelijk leuke én zinnige argumenten bedenken voor de stelling 'De Nederlandse overheid moet zorgdragen voor 100 % duurzame energie-voorziening in Nederland.' Want als je actie voert moet ook je overtuigingskracht op orde zijn.

Terwijl de meeste teams totaal de plank mis slaan en met concrete oplossingen in plaats van argumenten komen ('Monteer een propeller en een accu op een vleermuis want die vliegen zo hard'), weet één team behoorlijk wat punten binnen te halen. Zowel de voortrekkersrol en het bijbehorende imago in Europa, als de luchtverontreiniging van fossiele brandstoffen komen aan bod. Maar het opvallendste argument laat weer zien dat stereotypen altijd zullen blijven en dat ze ook gewoon grappig kunnen zijn: 'Omdat het dan eindelijk warm in huis is als ik bij Kimo en Emma* op bezoek kom'

* Bij dit enige echte JMA-stel worden gewoon truien gedragen als het niet zo warm is, want da's wel zo zuinig en net zo lekker.

woensdag 27 juni 2012

Young Friends of the Earth Europe in Nederland!

Caroline over een heerlijk weekend in Europees gezelschap.

Het eerste (deels zonnige) weekend van juni was het dan zover. JMA mocht de werkgroepleden van ons Europees jongeren milieu netwerk Young Friends of the Earth Europe (YFoEE) ontvangen in Nederland! Bij stichting Veldstudie Hei- en Boeicop (onder Nieuwegein) kwamen we met vijfentwintig jongeren bij elkaar.

Het doel was elkaar (weer) eens face to face te zien en de activiteiten, acties en plannen door te spreken. De werkgroepen Food and Agriculture en Climate Justice waren goed vertegenwoordigd. 20 leden uit 10 verschillende landen van Kroatië tot Noorwegen en van Engeland tot Cyprus hebben de (trein)reis gemaakt naar het boerenlandschap van Nederland.

Naast de vergaderingen en nodige energizers, dit zijn korte spelletjes om snel de energie-peil weer omhoog te halen, tussendoor, konden er ook workshops worden gevolgd. Zo hebben Job en Tamira van Milieudefensie meer verteld over het inspireren en mobiliseren van mensen. David van Friends of the Earth Europe (het ‘volwassenen’ netwerk) gaf aan de hand van de vier windrichtingen meer inzicht in ieders eigen persoonlijkheid en voorkeuren in werkwijze. Het JMA bestuur bleek vol te zitten met Noorderlingen (wat betekent dat we graag knopen doorhakken en resultaten willen zien)!

Als gastland hebben wij ook een eigen activiteit georganiseerd. Nu iedereen toch bij elkaar was, wilden wij graag samen het vijfjarig bestaan van het Europees netwerk vieren. Op het weiland bij de accommodatie hebben we voor elk bestaansjaar een fruitboom geplant. We hebben elkaar al beloofd over vijf jaar terug te komen om de boompjes eens goed water te geven en de pruimen te plukken!

Het was een goed en vruchtbaar weekend in Utrecht. Het heeft de nodige tijd en moeite gekost om de ontmoeting te faciliteren, maar het heeft zoveel opgeleverd: de banden zijn aangehaald, inspiratie is opgedaan en ervaringen en kennis zijn uitgewisseld.

Voor het geslaagde weekend gaat veel dank gaat uit naar onze chefkok Job, de goede begeleiding van het programma door Sophie en alle enthousiaste aanwezigen!

Tijdens een hardloopronde door de mooie landelijke omgeving van Hei en Boeicop realiseerde ik me hoe leuk het is om onderdeel te zijn van JMA en de mogelijkheden die het biedt om interessante gedreven mensen te ontmoeten en de mooie plekken waar je komt (zo liep ik langs het typische Nederlandse landschap en nog geen drie maanden eerder keek ik uit over de rivier van Bern voor een YFoEE bijeenkomst). Weer zo een voordeel om deel te zijn van deze ambitieuze en gezellige organisatie met haar Europees netwerk.

Heb ik je enthousiast gemaakt? Na de zomer (oktober) zal weer een nieuw bestuur aantreden. We beseffen dat we nog vier maanden te gaan hebben en we willen nog veel bereiken, maar we bereiden ons ook voor op een nieuw bestuur en een soepele overdracht. Deel uitmaken van dé jongeren milieu organisatie van NL? Laat het ons weten via (bestuur@jma.org). We kunnen je nu al meer informatie geven over de vele voordelen en uitdagingen die het bestuurslid zijn je biedt. Met name 'Zuiderlingen' kunnen wij goed gebruiken! ;-)

zaterdag 2 juni 2012

Appelstroop met tahin! (also in English)

Hoera! Ik mag weer een weekend lang doorbrengen met jongeren uit heel Europa voor Young Friends of the Earth Europe! Waarom is dit zo leuk? Allereerst omdat ik nergens over na hoef te denken: de boodschappen zijn gedaan, voor eten wordt gezorgd, het programma staat vast. Ten tweede omdat het altijd op zo'n heerlijke locatie ergens in de middle of nowhere is. Buitenlucht en stilte doen een stadsmens goed! In dit geval zijn we in Hei en Boeicop, vlakbij Utrecht maar super landelijk. En Job kookt, heerlijke zelfgemaakte soep, humus, pasta, hmmmm. Alles bio en vega, heerlijk vers en verantwoord. Ten derde het belangrijkste: de mensen en de plannen. Het hele weekend wordt er vergaderd over welke acties we willen organiseren, waarom en hoe we dat gaan doen. Iedereen zet zich vol passie in om de wereld mooier en duurzamer te maken. Het vee terug de wei in, de lucht weer schoon, iedereen met spandoek de straat op! We delen kennis en ervaring, wisselen verhalen uit, leren elkaar een beetje beter kennen. Met als superontdekking tijdens het ontbijt: appelstroop met sesampasta. Lekker? Jazeker! Dit moet je proberen! Nu al onvergetelijk, en het is pas zaterdag. Dat belooft wat!


And, for our non-Dutch readers from around Europe, this blog in English....

 

Applespread with tahin!

Hurray! I have the privilege again of spending a whole weekend with young people from Europe for Young Friends of the Earth Europe. Why this is to great? Well, first of all because I don't have to think about a thing: the grocery shopping is done, food is being taken care of and the program is all thought out. Secondly because it is always being held at this great location in the middle of nowhere. Fresh air and silence are healing for a city-dweller like me! This time we are in Hei and Boeicop, close to Utrecht but very much the country side. And Job is our cook: lovely home-made soup and humus, spinach and mushroom pasta, hmmmm! Everything organic and veggie, fresh and sustainable. The third reason is the most important: great people and great plans. We spend the whole weekend with meetings on what we are gonna organize, why and how. Everyone puts their energy and passion into creating a better and more sustainable world. The cattle back to the fields, the air clean and fresh again, everyone to the streets with a banner! We share knowledge and experience, tell each other stories, get to know one another. Including a super discovery at breakfast: applespread and tahin! Is it good? Yes! You have to try this! It's already an unforgettable weekend, and it's only Saturday. Oh what a weekend!

Paulien

maandag 19 maart 2012

Gezellige en nuttige Nieuwe Ledendag

Afgelopen zaterdag was de nieuwe ledendag van JMA en Milieudefensie; zo’n dertig nieuwe leden maakten kennis met de twee verenigingen. In het gezamenlijke deel van het programma werd verteld over JMA, Miliedefensie en Friends of the Earth International en over hoe ze samenwerken. Ook werd een korte film vertoond over het 40-jarige bestaan van Milieudefensie en was er een tijd voor een heerlijke lunch en gezellige borrel. In het eigen deel van JMA is er gebrainstormd over het thema energie en is er daarna over de rol en verwachtingen van nieuwe JMA’ers gepraat.

Alhoewel er maar 3 nieuwe JMA’ers waren (die overigens erg enthousiast en gemotiveerd waren), was het een geslaagde dag. Na een welkom van de directeur van Milieudefensie (MD) Hans Berkhuizen en onze eigen secretaris Caroline was het eerste onderdeel van het programma de interessante film over het 40-jarige jubileum van Milieudefensie. In de film vertelden belangrijke oud-leden over hun visie op het verleden en de toekomst van de vereniging en werden een aantal successen en bijzondere acties belicht. Daarna had ’s-Peer catering een heerlijke lunch klaar staan, met onder andere een spinazie quiche en broodjes met Surinaamse kerry-eiersalade waar de JMA’ers van bleven snoepen.
Met een goed gevulde maag was het tijd voor een verdere introductie van JMA en MD en Friends of the Earth International (het internationale netwerk van MD). Bij deze introductie waren de nieuwe leden van beide verenigingen aanwezig en daar was het JMA bestuur erg blij mee omdat nu ook de nieuwe MD’ers weten wat hun jongerenorganisatie in elkaar steekt en wat ze allemaal doen. De presentatie die onze bestuursleden Caroline (secretaris) en Koen (nieuwe media) hebben gegeven staat onderaan dit artikel.

Een nieuw projectidee

Na deze kennismaking met de verenigingen was het tijd voor misschien wel het leukste gedeelte van de dag; de brainstormsessies waarbij de MD’ers en JMA’ers hun eigen dingen deden. Op een leuke manier die ook door de makers van de Loesje posters gebruikt word, dachten we na over wat we interessant vonden binnen het thema energie (dat een van de drie onderwerpen is van JMA, naast voedsel en internationale rechtvaardigheid). Uit die brainstorm is een nieuw projectidee geboren, namelijk om middelbare scholieren lessen te laten geven op basisscholen over groene thema’s. Hoewel we nog niet weten of en hoe we dit gaan uitvoeren, is het altijd goed om nieuwe projectideeën te hebben klaarliggen.

Rol en verwachtingen van nieuwe JMA’ers

Na een kort rondje langs de Amsterdamse grachten om even de benen te strekken en het hoofd leeg te maken en een presentatie van MD directeur Hans Berkhuizen, gingen de JMA’ers weer bij elkaar zitten om na te denken en te discussiëren over hoe zij hun bijdrage aan JMA voor zich zagen en wat zij vonden dat JMA kon verbeteren om nieuwe mensen te bereiken. We hebben daarbij erg waardevolle feedback gekregen over bijvoorbeeld hoe flexibel werkgroepen kunnen zijn, de denkpatronen van geïnteresseerden en de rol van ouders bij het lid worden. Ook werd duidelijk dat we beter moeten uitleggen hoe onze organisatiestructuur is (bestuur, werkgroepen, Milieudefensie) en dat we misschien wel nog meer bottom-up initiatieven moeten stimuleren; zaken waar het bestuur ook al over aan het nadenken was.

maandag 13 februari 2012

Warme Truiendag actie geslaagd!

Donderdag was het dan zover. Na weken voorbereiding stonden we koukleumend op 't Plein om warme truien uit te delen aan Tweede Kamerleden. En die Kamerleden kwamen ook, net als een aantal persfotografen en geïnteresseerden. Geslaagde actie dus!

Maar voordat we de kamerleden onze truien uit konden delen, moest er veel gedaan worden.

Tijdens een bestuursvergadering aan het eind van vorig jaar meldde Paulien dat het tien februari Warme Truiendag is. Leuk initiatief, willen wij hier iets mee doen?
Ideeën als: een enorme trui breien, wildbreien of misschien wat leuks in Den Haag? Eva kwam al eerder met een idee om bij de Tweede Kamer een actie te houden (het Plein vullen met plastic halve liter flesjes en vragen om statiegeld!). Zouden we geen truien kunnen uitdelen aan Tweede Kamerleden? Zodat zij ook voorbereid zijn op Warme Truiendag?
Het hele bestuur was enthousiast: 'Ja! Dat is zeker te realiseren.' 'Laten we meteen aan ze vragen hoe het staat met het klimaatbeleid.'


Die ideeën moesten nog wel in acties worden omgezet:
  • Meer informatie opzoeken over Warme Truiendag en contact opnemen met de initiatiefnemer (Klimaatverbond).
  • Het verzamelen van truien. Geloof ons: hier zijn heel wat kringloopwinkels voor bezocht.
  • Het opzetten van het campagnemateriaal: posters, spandoeken, etc.
  • Het schrijven van een persbericht.
  • Uitnodigen van fotografen en journalisten.
  • Benaderen van Kamerleden. Deze blijken erg toegankelijk, maar om ze zover te krijgen om met deze kou buiten een warme trui op te halen is minder makkelijk.
  • Een fotograaf uitnodigen om foto's van ons en onze actie te maken. Vrijwilliger Joyce was zo lief om kosteloos mooi foto's van ons te gaan maken. We willen dan natuurlijk wel dat zoveel mogelijk mensen deze zien:
  • De foto's moesten nog ondersteund door een persbericht verspreid worden.

Al met al toch wel wat werk, maar we hebben een succesvolle, positieve actie neer te zetten waar we als JMA echt achter staan. En het smaakt al zeker naar meer, we willen vaker op een positieve en prikkelende manier de aandacht gaan vragen van media en politiek.

Dus heb jij ideeën en suggesties voor onderwerpen waar JMA zich voor kan en zou moeten inzetten? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar bestuur@jma.org.