vrijdag 10 augustus 2012

Het (vernieuwde) JMA EKOokboek

Een maandje geleden vond ik mij op een biologische tuinderij in Utrecht tussen radijsjes en bonenstruiken. Het JMAproject Food@Farm had mij hier gebracht. Samen met studievereniging STORM kreeg ik een rondleiding door de tuinderij en mocht ik zelf ook nog wat vertellen over duurzaam boodschappen doen en milieubewust eten.

Na een workshop van vegetarische cateraar Pètrix om zelf een vegetarische maaltijd in elkaar te zetten, kreeg ik een oplage van het JMA EKOokboek. Ik wist dat vorig jaar hier hard aan gewerkt was en nu had ik hem dan eindelijk in handen.

En wat was ik onder de indruk van het kookboek. Er staan niet alleen heel veel recepten in maar ook echt heel veel nuttige info: bereidingwijzes, uitleg over herkomst van verschillende AGF  en een overzicht van de beste tijd om bepaalde (seizoensgebonden) groente en fruit te kopen.
Inmiddels is mijn hele familie enthousiast over het EKOokboek sinds ik bij elke bezoek één van de lekkere recepten bereid.

Zoals de wereldburger dat echt een hit was: een makkelijke vegetarisch alternatief voor bij de aardappelen en groente.

In het EKOokboek staan nog veel meer van dit soort heerlijke recepten en is vanaf nu te koop in onze vernieuwde webshop voor 10 euro (en tot oktober in de aanbieding voor 7.50)!!

Recept voor vier wereldburgers
Ingrediënten:
75g wortel, heel fijn geraspt
75g extra belegen (geiten)kaas, heel fijn geraspt
60g fijne havervlokken
1 ei
2 tl chilipoeder
1 tl tijm
1/3 bosje peterselie
3-5 el tarwebloem
3-4 el zonnebloemolie

Bereiding:
Meng de geraspte wortel en kaas met de havervlokken, het ei en de kruiden. Kneed alles goed door elkaar. Vorm met behulp van een ijsschep ballen en druk ze plat. Doe een laagje bloem in een die bord en wentel de burgers door de bloem. Bak ze in een koekenpan (niet meer dan drie tegelijk) in een laagje hete zonnebloemolie aan weerskanten bruin.

Bevat per persoon: 218 kcal, 9g eiwit, 15g koolhydraten, 14g vet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten