woensdag 5 december 2012

Qatar in Brussels

Daar vond ik me dan: op een koude decemberavond met dertig andere jongeren in een kantoor van een lobbybedrijf tussen boze kantoorlui en politie-agenten die ons daar niet wilden hebben...

Maar laat ik beginnen bij het begin. Op zaterdag zat ik in de trein met Anneke voor te bespreken hoe leuk Young Friends of the Earth Europe’s (YFoEE) activiteiten altijd zijn. En hoe benieuwd we waren naar de workshops die gegeven zouden worden en de oude bekenden en nog onbekenden die we zullen (weer)zien tijdens Qatar in Brussels.

Elk jaar gelijk met de klimaattop organiseert YFoEE een conferentie van een week in Brussel. Zo zijn Cancun in Brussels en Durban in Brussels de editie van 2012 al voorgegaan. De week staat in het teken van workshops, het delen van kennis en ervaringen en het voeren van actie richting de hoge piefen op de klimaattop.
Onze boodschap aan Qatar:
Do we have to educate ourselves, in order to educate you? 
Het waren intensieve dagen met een hoge informatiedichtheid maar door de manier waarop het gebracht wordt en de spelletjes tussendoor is het gemakkelijk vol te houden. De sfeer en de enthousiasme maakt het dat je met een blijvende glimlach op je gezicht de dagen doorgaat, terwijl je maar 3 á 4 uurtjes hebt geslapen die nacht.

De knallende finale van ons weekendje Qatar in Brussels (helaas konden wij maar een paar dagen blijven vanwege colleges) was de actie samen met Power Shift Belgium. Onder begeleiding van Corporate Europe Observatory (CEO) kregen wij een tour langs de grootste lobbyorganisaties in Brussel (ik heb wel eens gehoord dat er meer lobbyisten in Brussel zijn dan ambtenaren).

We gingen meer lobbybureaus achter waaronder één van de grootste lobbybureaus in Brussel: Business Europe. Deze vertegenwoordigt 41 werkgeversfederaties uit 35 landen. Grote spelers, zoals de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW, worden vertegenwoordigd door BusinessEurope richting de internationale politiek. ‘Gevaren’ voor deze ondernemingen zoals krachtige milieu-afspraken worden in de achterkamertjes tegengewerkt.

Het is ons gelukt om met 30 man voor anderhalf uur in het kantoor van BusinessEurope te blijven tot we dan toch echt met dreigementen tot arrestatie door de inmiddels versterkte politie met politiehonden het gebouw hebben moeten verlaten. Het was goed dat we de medewerkers wat schrik hebben aan kunnen jagen. Ik verwacht niet dat ze gelijk hun manier van werken gaan veranderen (waarschijnlijk wel hun veiligheidsmaatregelen aanscherpen), maar ben wel ervan overtuigd dat we de boodschap goed over hebben kunnen brengen: 

Our climate, not your business!Belgisch nieuwsblad Knack heeft een verslag gepubliceerd over de actie die hier te lezen is.Wil je meer weten over de klimaatonderhandelingen? Kijk dan op www.qatar-in-brussels.org.
De onderhandelingen in Doha, Qatar zijn live te volgen.


Meer weten over Young Friends of the Earth? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten