vrijdag 21 december 2012

Klimaattop als jaarlijks familiefeestje


De klimaattop in Doha (Qatar) stond (zoals we gewend zijn van de afgelopen klimaattoppen) weer in het teken van halve acties en afspraken.

Je kunt de klimaattop wel vergelijken met dat saaie traditionele familiefeestje: het jaarlijkse ‘moetertje’. Je weet dat Tante Carla en Oom Henk weer met dezelfde verhaal komen. Er worden beloftes gemaakt die niemand nakomt en dit wetend wordt de inhoud van deze beloftes in de loop van de jaren ook steeds minder.

De nieuwe aanwas weet dit nog niet en heeft naïeve hoop dat dit wel een feestje gaat worden. Geconfronteerd met de realiteit wordt dit jonge enthousiasme al snel de kop ingedrukt.
Ook het enthousiasme van Jongeren Milieu Actief was al snel weg. Al na de eerste dagen bleek dat ook deze klimaattop weinig teweeg zou brengen. De landen hebben geen echte afspraken durven te maken en kwamen met halve kruimelmaatregelen. Ja, er is een vervolg gekomen op het Kyotoprotocol. Maar in een niet ambitieuze vorm en ondertekend door minder landen.

Wanneer zien de ‘ouderen’ het belang en de urgentie van actie? Geef lobbyisten minder macht en houdt zelf grip op het milieu. Het gaat om zoveel meer.Daarom heeft JMA de brief van Young Friends of the Earth en haar partners ondertekend. De brief is gericht aan Connie Hedegaard en verwoordt precies de onvrede die JMA ook voelt na het mislukte feestje in Doha.

Het is een belediging richting de landen die echt de steun nodig hebben. Het gaat om zoveel meer.

The deal on the table is simply a suicide pact for the people of the Global South and we will actively resist your decision to condone such an injustice.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten