woensdag 27 juni 2012

Young Friends of the Earth Europe in Nederland!

Caroline over een heerlijk weekend in Europees gezelschap.

Het eerste (deels zonnige) weekend van juni was het dan zover. JMA mocht de werkgroepleden van ons Europees jongeren milieu netwerk Young Friends of the Earth Europe (YFoEE) ontvangen in Nederland! Bij stichting Veldstudie Hei- en Boeicop (onder Nieuwegein) kwamen we met vijfentwintig jongeren bij elkaar.

Het doel was elkaar (weer) eens face to face te zien en de activiteiten, acties en plannen door te spreken. De werkgroepen Food and Agriculture en Climate Justice waren goed vertegenwoordigd. 20 leden uit 10 verschillende landen van Kroatië tot Noorwegen en van Engeland tot Cyprus hebben de (trein)reis gemaakt naar het boerenlandschap van Nederland.

Naast de vergaderingen en nodige energizers, dit zijn korte spelletjes om snel de energie-peil weer omhoog te halen, tussendoor, konden er ook workshops worden gevolgd. Zo hebben Job en Tamira van Milieudefensie meer verteld over het inspireren en mobiliseren van mensen. David van Friends of the Earth Europe (het ‘volwassenen’ netwerk) gaf aan de hand van de vier windrichtingen meer inzicht in ieders eigen persoonlijkheid en voorkeuren in werkwijze. Het JMA bestuur bleek vol te zitten met Noorderlingen (wat betekent dat we graag knopen doorhakken en resultaten willen zien)!

Als gastland hebben wij ook een eigen activiteit georganiseerd. Nu iedereen toch bij elkaar was, wilden wij graag samen het vijfjarig bestaan van het Europees netwerk vieren. Op het weiland bij de accommodatie hebben we voor elk bestaansjaar een fruitboom geplant. We hebben elkaar al beloofd over vijf jaar terug te komen om de boompjes eens goed water te geven en de pruimen te plukken!

Het was een goed en vruchtbaar weekend in Utrecht. Het heeft de nodige tijd en moeite gekost om de ontmoeting te faciliteren, maar het heeft zoveel opgeleverd: de banden zijn aangehaald, inspiratie is opgedaan en ervaringen en kennis zijn uitgewisseld.

Voor het geslaagde weekend gaat veel dank gaat uit naar onze chefkok Job, de goede begeleiding van het programma door Sophie en alle enthousiaste aanwezigen!

Tijdens een hardloopronde door de mooie landelijke omgeving van Hei en Boeicop realiseerde ik me hoe leuk het is om onderdeel te zijn van JMA en de mogelijkheden die het biedt om interessante gedreven mensen te ontmoeten en de mooie plekken waar je komt (zo liep ik langs het typische Nederlandse landschap en nog geen drie maanden eerder keek ik uit over de rivier van Bern voor een YFoEE bijeenkomst). Weer zo een voordeel om deel te zijn van deze ambitieuze en gezellige organisatie met haar Europees netwerk.

Heb ik je enthousiast gemaakt? Na de zomer (oktober) zal weer een nieuw bestuur aantreden. We beseffen dat we nog vier maanden te gaan hebben en we willen nog veel bereiken, maar we bereiden ons ook voor op een nieuw bestuur en een soepele overdracht. Deel uitmaken van dé jongeren milieu organisatie van NL? Laat het ons weten via (bestuur@jma.org). We kunnen je nu al meer informatie geven over de vele voordelen en uitdagingen die het bestuurslid zijn je biedt. Met name 'Zuiderlingen' kunnen wij goed gebruiken! ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten