dinsdag 30 oktober 2012

Het regeerakkoord: Een brug te weinig

Duurzaamheid en jongeren, de twee peilers voor de toekomst. Het is een verhaal van actie op dit moment met effecten op de lange termijn. Om in de termen van het regeerakkoord te blijven: we moeten bruggen slaan tussen hier en daar, en nu en straks. Want bruggen slaan is belangrijk voor het (beoogde) kabinet Rutte II: kloven gebaseerd op leeftijd, geld en onderwijs moeten verkleind worden.
Juist in crisistijd is het belangrijk om hierbij met een positieve en toekomstgerichte blik te werk te gaan. Over het algemeen lijken ze dat te doen en zelfs in de duurzaamheidsparagraaf gebruiken Rutte en Samsom de motiverende woorden 'groene groei'. Ze vinden het belangrijk om te investeren in een betrouwbare overheid die de ontwikkeling van duurzame technologiën (zoals hernieuwbare energiebronnen) stimuleert. Maar even verderop staat de niet-zo-ambitieuze doelstelling van 16 % duurzame energie in 2020: Ambitieus voor het niveau waar we nu staan (check de statistieken), maar nog altijd 4 % minder dan het Europees gemiddelde. En 'groene groei' betekent dat nog altijd de focus ligt op meer geld, in plaats van meer welvaart. Nog los van de ambitie om de economie verder te laten groeien, moet ook het aantal vierkante kilometers met asfalt vergroot worden.


En dan de jongeren: Ook hier staat er een positief verhaal, wat “wordt onderstreept door het feit dat [ze] onderwijs buiten de bezuinigingen hebben weten te houden en er in deze crisistijd zelfs in investeren” (p. 17). Maar de Nederlandse studentenorganisatie ISO heeft goed door dat dit positieve verhaal niet helmaal op gaat: Hoewel er vage beloftes gedaan worden over beter onderwijs, krijgen studenten het financiëel zwaarder. En belangrijke grijze maatregel is het vervangen van de OV kaart door een kortingskaart, waardoor het OV de concurrentie met de auto voor sommige studenten zou kunnen verliezen. En groene banen voor afgestudeerden en gezond en duurzaam voedsel voor scholieren worden helemaal niet genoemd.
Inderdaad, bruggen slaan is goed. Het is het motto van dit kabinet is positief, maar niet alle maatregelen zijn dat in onze ogen. Want de bruggen “tussen stad en landelijk gebied, tussen rijk en arm [en] tussen jong en oud” worden wel gemaakt, maar één essentiële brug mist: die tussen maatregelen voor jongeren, en hun duurzame toekomst.

Het JMA bestuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten