maandag 19 maart 2012

Gezellige en nuttige Nieuwe Ledendag

Afgelopen zaterdag was de nieuwe ledendag van JMA en Milieudefensie; zo’n dertig nieuwe leden maakten kennis met de twee verenigingen. In het gezamenlijke deel van het programma werd verteld over JMA, Miliedefensie en Friends of the Earth International en over hoe ze samenwerken. Ook werd een korte film vertoond over het 40-jarige bestaan van Milieudefensie en was er een tijd voor een heerlijke lunch en gezellige borrel. In het eigen deel van JMA is er gebrainstormd over het thema energie en is er daarna over de rol en verwachtingen van nieuwe JMA’ers gepraat.

Alhoewel er maar 3 nieuwe JMA’ers waren (die overigens erg enthousiast en gemotiveerd waren), was het een geslaagde dag. Na een welkom van de directeur van Milieudefensie (MD) Hans Berkhuizen en onze eigen secretaris Caroline was het eerste onderdeel van het programma de interessante film over het 40-jarige jubileum van Milieudefensie. In de film vertelden belangrijke oud-leden over hun visie op het verleden en de toekomst van de vereniging en werden een aantal successen en bijzondere acties belicht. Daarna had ’s-Peer catering een heerlijke lunch klaar staan, met onder andere een spinazie quiche en broodjes met Surinaamse kerry-eiersalade waar de JMA’ers van bleven snoepen.
Met een goed gevulde maag was het tijd voor een verdere introductie van JMA en MD en Friends of the Earth International (het internationale netwerk van MD). Bij deze introductie waren de nieuwe leden van beide verenigingen aanwezig en daar was het JMA bestuur erg blij mee omdat nu ook de nieuwe MD’ers weten wat hun jongerenorganisatie in elkaar steekt en wat ze allemaal doen. De presentatie die onze bestuursleden Caroline (secretaris) en Koen (nieuwe media) hebben gegeven staat onderaan dit artikel.

Een nieuw projectidee

Na deze kennismaking met de verenigingen was het tijd voor misschien wel het leukste gedeelte van de dag; de brainstormsessies waarbij de MD’ers en JMA’ers hun eigen dingen deden. Op een leuke manier die ook door de makers van de Loesje posters gebruikt word, dachten we na over wat we interessant vonden binnen het thema energie (dat een van de drie onderwerpen is van JMA, naast voedsel en internationale rechtvaardigheid). Uit die brainstorm is een nieuw projectidee geboren, namelijk om middelbare scholieren lessen te laten geven op basisscholen over groene thema’s. Hoewel we nog niet weten of en hoe we dit gaan uitvoeren, is het altijd goed om nieuwe projectideeën te hebben klaarliggen.

Rol en verwachtingen van nieuwe JMA’ers

Na een kort rondje langs de Amsterdamse grachten om even de benen te strekken en het hoofd leeg te maken en een presentatie van MD directeur Hans Berkhuizen, gingen de JMA’ers weer bij elkaar zitten om na te denken en te discussiëren over hoe zij hun bijdrage aan JMA voor zich zagen en wat zij vonden dat JMA kon verbeteren om nieuwe mensen te bereiken. We hebben daarbij erg waardevolle feedback gekregen over bijvoorbeeld hoe flexibel werkgroepen kunnen zijn, de denkpatronen van geïnteresseerden en de rol van ouders bij het lid worden. Ook werd duidelijk dat we beter moeten uitleggen hoe onze organisatiestructuur is (bestuur, werkgroepen, Milieudefensie) en dat we misschien wel nog meer bottom-up initiatieven moeten stimuleren; zaken waar het bestuur ook al over aan het nadenken was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten