zaterdag 14 juli 2012

(Vakantie)stress

Je kent het wel: eigenlijk nog geen vakantie, maar al wel het relaxte gevoel tepakken. Bekend, voorspelbaar en dus rekening mee te houden. Toch lukt het me elk jaar weer om alvast te genieten van de vrije dagen terwijl de laatste slag nog geleverd moet worden. Zo ook deze keer...
Nu de college-vrije dagen zich in rap tempo opvolgen, zet ik me met extra veel energie en plezier in voor JMA. Een dagje DIS'en*? Geen probleem. Weekendje weg met Keigroen? Gezellig! Met de projectwerkgroep brainstormen over lessen op middelbare scholen? Met alle plezier. De druk van de studie lijkt wat gezakt en van dat gevoel maak ik gretig gebruik. Maar nu komt het hertentamen dat nog op de plank ligt toch wel erg dichtbij, en lijkt een eindspurt onvermijdelijk.

Een eindspurt. Het laatste waar je aan denkt met het zomerse weer en al die leuke activiteiten en de zich opstapelende AP's (actiepunten, dingen waarvan je op een vergadering afspreekt dat jij ze doet). Met tegenzin zet je je aan het slaapverwekkende studieboek om toch vooral alle studiepunten binnen te halen (en daarmee je ouders tevreden te houden). Voor je het weet dwaal je af en je bedenkt dat je eigenlijk nog maar één week echt de tijd hebt. Gaat dat nog goed komen?! En daar is het: STRESS!
Ceep calm and carry on. Dat is het devies. Niet alleen voor de studie, maar ook voor alle andere dingen die nog nog op de stapel staan. Huisvesting regelen voor een half jaartje buitenland, werk vinden en oriënteren op een stage. En ook die verplichte stap daarvoor wacht nog op actie: De vakantie moet gepland worden! Want denk je alles ingedeeld te hebben, kan je bestuursgenoot en reispartner misschien niet mee naar het YFoEE zomerkamp omdat de treinkaartjes ineens peperduur zijn geworden en blijken vrienden plotseling toch niet zo'n zin te hebben in het afgesproken stedentripje. Waarmee kun je de zomermaanden nog op zo'n korte termijn een leuke invulling geven? En inderdaad: STRESS!
En toch: na een goed nachtje slapen is het weer makkelijker om je eigen irritaties, andermans verwachtingen en zogenaamde verplichtingen in perspectief te zien. Want ook al reis je in je eentje af naar Spanje voor het YFoEE zomerkamp, ook al ga je naar Drenthe in plaats van Berlijn en ook al haal je dat ene tentamen niet: Je hebt een hele leuke groep mensen om je heen waarmee je samen de wereld verbetert, leuke dingen doet en mooie ervaringen verzamelt. (Vakantie)stress? Nergens voor nodig ;)
* DIS staat voor Doe Iets Saais, zoals de Pinkpop-enquetes invoeren
Foto: CC-BY bottled_void

Geen opmerkingen:

Een reactie posten