dinsdag 12 november 2013

Waarom ik voor de Poolse ambassade stond

Op de zaterdagochtend na slapeloze nachten stond ik voor de Poolse ambassade. Samen met andere JMA-ers en een hoop kolen.

De actie met de slogan 'Poland not Coaland'

De lokale omroep van Den Haag, omroep West, wijdde een nieuwsartikel aan de actie 'jongeren dumpen kolen voor de Poolse ambassade
http://www.omroepwest.nl/nieuws/07-11-2013/kolenprotest-bij-poolse-ambassade-den-haag
Hier kwam een reactie op van Janusz: hij was beledigd dat we Polen aanspreken en het land niet de tijd gunnen om de transitie te maken van kolen naar duurzame energie. Hij wilde 'zaterdag wel even langskomen met wat landgenoten'.

Ik wilde een reactie op de website schrijven, maar dit lukte om één of andere reden niet. Daarom neem ik de ruimte hieronder om uit te leggen waarom ik voor de Poolse ambassade stond:

Beste Janusz,

Ik begrijp je reactie helemaal.
Zelf ben ik dochter van een Poolse moeder en Nederlandse vader. Met veel plezier ga ik naar mijn moederland, een prachtig land dat met elk bezoek er weer anders uitziet door de economische vooruitgang. Ik vind het super om te zien hoe Polen zich ontwikkelt en steeds onafhankelijker wordt na een historie van bezetting en verschuiving.

De reden dat ik toch voor de Poolse ambassade stond is ook het bovenstaande: het verbranden van steenkolen is gewoon een vies werkje wat het milieu aantast maar ook het land zelf. Ik wens Polen een mooie duurzame toekomst en zie veel mogelijkheden voor het land als voortrekker in duurzame energie als het de investeringen daarin durft te maken.
Polen als gastland voor de klimaattop zou een mooie aanleiding zijn om als land te staan voor duurzame energie.

Zaterdag ben ik je niet tegengekomen bij de Poolse ambassade. Jammer, ik was graag met je in gesprek gegaan. 

Pozdrawiam serdecznie,
Caroline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten