zaterdag 16 november 2013

Goed begin is het halve werk

“Zeg Niels: heb jij geen zin om ook onze nieuwe voorzitter te worden?” Met die vraag eindigde mijn sollicitatie gesprek voor de functie bestuurslid internationale rechtvaardigheid bij JMA. Mijn keuze was snel gemaakt en toen ging het balletje rollen.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd ik alleen maar enthousiaster en werden de twee functies dan ook daadwerkelijk aan mij toegewezen. Daarmee was de pret nog niet over, want met het hele bestuur gingen we naar Zaandam om bij Thessa (Medewerker JMA) te overnachten. Zo leerden we elkaar gelijk goed kennen.

Nieuw bestuur JMA
Actie op 't Plein in Den Haag tegen Schaliegas
De volgende dag kregen we een overload aan nieuwe informatie, want hoe werkt zo'n JMA bestuur? En wat staat er de komende tijd allemaal op de planning? Hoe kun je werkgroepen zo effectief mogelijk inzetten, en hoe verloopt de samenwerking met Milieudefensie op bestuursniveau? Gelukkig staat Koen (Media en communicatie) nog volop in ons midden en is het oude bestuur behulpzaam met het verzorgen van een goede overdracht. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. Na een goede eerste bestuursvergadering en een dag lang informatie opzuigen keerden we moe terug naar huis.

Next day: schaliegas demonstratie voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag (en hoewel mijn eerste blog op dit moment de vorm aanneemt van een dagboek borduur ik daar lekker op verder). Al flyers uitdelend stak het nieuwe bestuur hun protest bordjes hoog in de lucht. Meer dan 100 gemeenten en acht provincies in Nederland hebben al 'nee' gezegd tegen schaliegas. Heel goed nieuws maar minister Kamp denkt nog steeds na over proefboringen, dus er is nog veel te winnen.

Na een paar dagen vol mails zijn we aanbeland bij vandaag, vrijdag 15 november. Dat betekent twee dingen. Ten eerste dat het nieuwe bestuur zijn eerste mini-proefperiode naar mijn idee goed heeft doorstaan. Het is duidelijk geworden dat het huidige bestuur met groots enthousiasme van start gaat en komend jaar voor vele acties van JMA zal zorgen. Het is een sterk team met goede kwaliteiten en met het hart op de goede plek. Daarnaast betekent deze dag dat voor mij het avontuur pas echt gaat beginnen. As I speak zit ik in de trein naar Warschau, Polen. Samen met Koen ga ik naar de COP (Conference of Parties). Dit is een bijeenkomst van de Verenigde Naties om tot oplossingen te komen voor milieu- en klimaat problemen. Zeg maar een opvolger van Kyoto. Koen heeft de eer om de conferentie zelf bij te wonen en ik onderneem alle activiteiten daaromheen. Tip: bekijk de ontroerende speach van de Yeb Sano van de Filepijnse delegatie via http://tcktcktck.org/2013/11/cop19-philippines-speech-moves-plenary-tears/58705 Precies om zijn motivatie reizen wij af naar Polen. Ik houd jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, dus check onze Twitter en Facebook.

JMA voert actie voor een beter klimaat
Ik ga mijn eerste blog hierbij afronden, ook omdat ik nog even wat slaap moet inhalen. Het was al met al een drukke week en dat zal komende week niet anders zijn. Ik wens jullie allemaal een goed weekend toe en ik zie jullie graag bij een van de JMA activiteiten!

Niels Hazekamp
Voorzitter en bestuurslid Internationale Rechtvaardigheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten