vrijdag 22 november 2013

JMA op volle toren

'The Big Walk-Out': zo'n 400 mensen verlaten
uit protest de klimaatonderhandelingen
Alle acties rond de klimaattop draaien op volle toeren en bereikten gisteren hun hoogtepunt: JMA verliet samen met haar internationale netwerk Friends of the Earth en organisaties als Greenpeace en Oxfam-Novib de onderhandelingen. De COP wordt zo beïnvloed door bedrijven die belang hebben bij de winning van fossiele brandstoffen dat er niet meer eerlijke onderhandeld kan worden.
Achter de schermen

Onze acties en de ‘walk-out’ zijn natuurlijk groot nieuws, maar wie zijn eigenlijk al die internationale mensen achter deze acties? En hoe gaat het achter de schermen er aan toe? Tijd om een beetje meer context aan onze reis toe te voegen!
Het mega-stadion waar alle
onderhandelingen plaatsvinden
        De klimaattop vond plaats in het nationale stadium van Warschau, op zo’n drie kilometer van het centrum. Nog een paar kilometer verderop in een geweldig hostel ligt de hoofdbasis van alle Young Friends of the Earth Europe groepen. Samen met zo’n 30 andere jongeren vanuit heel Europa slapen en eten we hier. De meeste jongeren komen uit Ierland, Duitsland, Cyprus, Bulgarije, Frankrijk, Engeland en natuurlijk Nederland. Zoals Koen en ik bij JMA aangesloten zijn, zitten deze jongeren bij een vergelijkbare groep in hun land. Het is geweldig om zoveel verschillende mensen met dezelfde missie bij elkaar te zien. Dat geeft ontzettend veel inspiratie en levert fantastische acties op.

Lange dagen

Protest tijdens de kolentop die tegelijk
met de klimaattop georganiseerd was
Net als de rest van het team maak ik dagen van 6:00 tot 24:00 uur. Ik ren van actie naar vergadering en van vergadering naar actie. We hebben een 'inside' en een 'outside'-COP team. Koen is een insider en ik een outsider. Op die manier kunnen we onze acties perfect aan laten sluiten op wat er binnen bij de onderhandelingen gebeurt. De lange dagen breken me wel een beetje op, maar alle acties en de gezelligheid slepen me er doorheen, vooral de spanning van gister. ’s Avonds komen we meestal bij elkaar en is het heel gezellig. Zoals afgelopen maandag toen ik echte Hollandse pannenkoeken voor iedereen heb staan bakken.

Samenwerken

Deze cultuurverschillen kom je natuurlijk in nog veel meer dingen tegen, maar iedereen is hier met hetzelfde doel: we willen klimaatrechtvaardigheid. Dat is zo geweldig aan deze groep. We moeten daarom tijdens onze eigen JMA acties niet vergeten dat er ook in het buitenland heel veel jongeren zijn die je graag helpen en samen willen strijden voor een beter klimaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten