dinsdag 15 april 2014

Mag 't een eitje minder?

Pasen staat alweer bijna voor de deur, dus dat betekent... eieren eten (en verven)!

Maar hoe heeft de kip van wie deze eieren afkomstig zijn geleefd? Dit filmpje laat in anderhalve minuut de voor en tegens van verschillende soorten leefomstandigheden van kippen zien.


Basically zijn er vier soorten kippen, de scharrelkip, de vrije uitloopkip, de rondeelkip en de biologische kip. Hiervan zijn er twee voor veel mensen vrij onbekend. 'Vrije uitloopkippen' mogen buiten lopen en horen vier vierkante meter loopruimte te hebben. 'Rondeelkippen' zijn kippen die rondlopen in een soort grote ronde stal (Rondeel).

Zoals je zelf misschien al weet is de term 'scharrelkip' erg misleidend. Zo'n kip heeft namelijk gemiddeld twee A4'tjes om te scharrelen. Maar ook de biologische kip brengt nadelen met zich mee: ze hebben natuurlijk meer land nodig en door relatief lagere mestproductie veroorzaken de kippen een lokaal stikstof- en fosfaattekort in de grond.

Behalve leefruimte wordt er bij deze soorten gekeken of de snavel van de kip gekapt wordt en of er bijvoorbeeld groeihormonen worden toegediend. Opmerkelijk: Nederlanders associëren witte eieren vaak met legbatterij-eieren!

Gelukkig kan ei in veel producten vervangen worden door eivervangers zoals No Egg, maar ook simpelere alternatieven voor als je dat niet in huis hebt. Zo kun je een ei in taarten en dergelijke bijvoorbeeld vervangen door een halve geprakte banaan, een beetje appelmoes of een eetlepel maïzena met twee eetlepels water.

Dus geniet van af en toe een eitje, maar met mate... :)
Vrolijk Pasen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten