donderdag 17 april 2014

Energie van je fiets, uit planten en van lichaamswarmte... is samen: INESPO!

Wat hebben duurzame kleding, fietsen om je mobiel op te laden of je eigen lichaamswarmte hiervoor gebruiken en stroom halen uit plantjes met elkaar te maken? Precies: duurzaamheid! Het zijn allemaal slimme duurzame oplossingen en werden gepresenteerd op de duurzaamheidsolympiade INESPO waar ik mocht jureren.

INESPO

Alle standjes op INESPO
INESPO is een Engelse afkorting voor, vrij vertaald, duurzaamheidsolympiade. Deze werd voor de 6e keer gehouden in opdracht van stichting COSMICUS. Deze stichting zet zich in om jongeren zelf aan de slag te laten gaan met duurzaamheid. Daarvoor hebben ze INESPO opgericht en inmiddels ontvangen ze elk jaar honderden duurzame ideeën van middelbare scholieren. Daar wordt een strenge selectie op uitgevoerd en de beste 70 projecten mochten afgelopen 12 april hun idee presenteren in NEMO. De winnaars gaan door naar de internationale ronde in Den Haag op 2 en 3 juni. De winnaars daarvan worden over de hele wereld naar andere duurzaamheidsolympiades gestuurd!

Zonder anderen sta je alleen

Al fietsend je mobiel opladen, geniaal!
Wat ik als voorzitter van een jongerenvereniging natuurlijk erg belangrijk vond tijdens het beoordelen van de ideeën was of de kandidaten hadden nagedacht over het betrekken van andere jongeren. Je kan nog zo'n goed idee hebben, maar zonder anderen sta je alleen. Daarnaast lette ik op originaliteit en realiseerbaarheid. En een paar ideeën sprongen er wel echt uit.

Zelf energie opwekken

Het eerste project wat ik mocht beoordelen was ook gelijk het beste! Deze jongens hadden bedacht dat je door te fietsen je smartphone kon opladen. Door middel van een dynamo wek je dan stroom op, dat gaat naar een kastje, daar stop je je usb-oplader in en die gaat dan naar je telefoon die in een houdertje zit op je stuur. Geniaal toch?! En het mooiste was, ze hadden het ook al echt gemaakt. Ook hebben ze een eigen website waar je het apparaatje kunt bestellen. Hoewel, er is er nog maar één dus je moet nog even geduld hebben.

Stoom uit planten

Stroom uit planten!
Stoom uit planten? Je zult misschien denken dat dat niet kan, maar jawel! Een groep meisjes had een opstelling gemaakt waardoor ze het fotosynthese proces van planten konden afstappen en de energie die daarbij vrijkomt konden gebruiken om een lampje te laten branden. Daar hadden ze 20 plantjes voor nodig. Zo is het dus mogelijk om je tuinverlichting aan te sluiten op je planten. Laat die maar eens even bezinken...

Lichaamswarmte

Je mobiel opladen met je eigen lichaamswarmte
En we blijven in de energiehoek vandaag! Er waren nu eenmaal veel ideeën om op een coole manier energie op te wekken. In dit idee stond lichaamswarmte centraal. Achterop een telefoonhoesje hadden twee kandidaten elementen gemaakt die stroom opwekken als er warmteverschil optreed. De onderkant van de elementen is altijd koud. Als je je mobieltje vasthoudt leg je je hand automatisch op de bovenkant van de elementen. Je warme hand zorgt dan voor een warmteverschil en de stroom die daarbij opgewekt wordt gaat direct je telefoon in!

En de winnaar is...

En de winnaars zijn...
Elke deelnemer was natuurlijk een winnaar! Alle ideeën waren goed uitgevoerd en hadden zomaar kunnen winnen. Maar er kunnen natuurlijk altijd maar een paar de beste zijn en die zijn door naar de internationale ronde op 2 en 3 juni in Den Haag. En ja hoor, de oplader op je fiets zat erbij!

Het jij ook duurzame ideeën? Volgend jaar is er weer een INESPO. Wil je al eerder aan de slag? Stuur me dan een mailtje! JMA kan altijd wat voor je betekenen.

Groetjes,
Niels
niels@jma.org
Geen opmerkingen:

Een reactie posten