woensdag 23 april 2014

Heb jij (Paas)eieren voor je geld gekozen?

De Paasdagen zijn weer achter de rug, en waarschijnlijk heb je dit jaar weer lekkere chocolade-eitjes gegeten. Hazelnoot, caramel, crèmegevuld, er lagen dit jaar weer vele soorten paaseitjes in de schappen. Maar heb jij ook op het keurmerk gelet?

Een paar jaar geleden ontstond er rond Sinterklaas namelijk ophef over de chocoladeletters die niet onder eerlijke omstandigheden geproduceerd waren. Sindsdien is er ook meer aandacht voor fair trade paaseieren, en zijn er naast Tony's Chocolonely ook alternatieven gekomen.

De Keurmerken

De paaseieren (en chocolade in het algemeen) hebben voornamelijk drie soorten keurmerken: het UTZ keurmerk, Max Havelaar en the Rainforest Alliance. Hoewel hun doel ongeveer overeenkomt, namelijk verduurzaming van de landbouw, is er aardig wat verschil tussen deze keurmerken.

UTZ Certified werkt vooral samen met grote bedrijven zoals Ahold en IKEA om landbouw te verduurzamen, terwijl Max Havelaar zich vooral op kleinere boerenorganisaties richt. Rainforest Alliance is vergelijkbaar maar is, zoals de naam al suggereert, specifiek gericht op producten uit regenwoudgebieden

Volgens Rank a Brand is Tony's Chocolonely op dit moment het verste op het gebied van duurzame chocolade (http://www.rankabrand.nl/chocolade-merken). Daarna volgen Verkade en Fair Trade Original.


Bij Max Havelaar heb je wel garantie dat het grootste gedeelte in de paaseitjes uit Fair Trade chocolade bestaat, maar UTZ en Rainforest Alliance hebben dan weer als voordeel dat hun chocolade iets goedkoper is. Als chocoladeliefhebber is het dus even afwegen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten