zondag 6 april 2014

"Consumenten hebben veel macht!" Onze tweede JMA-er van de maand legt uit

Een betere kandidaat voor JMA-er van de maand, tweede editie, konden we bijna niet vinden. Je bent al een tijdje geleden actief geweest bij JMA en sinds een paar dagen ben je weer volop terug als onze nieuwe vrijwilliger. We hebben een hoop te bespreken!

“Zeker! Heel leuk dat ik dit mag doen.”

Annemiek

Hoe ben je eigenlijk bij JMA terechtgekomen?

“Ik kan het me niet heel goed herinneren, maar het is volgens mij begonnen met dat ik me aanmeldde voor de nieuwsbrief. Dat moet ergens in 2010 of 2011 zijn geweest. Na een tijdje zag ik een vacature om vrijwilliger te worden bij Green Canteen. Daar heb ik gelijk op gereageerd en daardoor heb ik een mooie stage kunnen lopen.”

Voor de lezers die niet weten wat Green Canteen precies is, kun je dat even uitleggen?

“Green Canteen is een educatief programma waarbij middelbare scholieren actie voeren voor een duurzame schoolkantine. Dit doen ze door onder andere in gesprek te gaan met de cateraar en schooldirectie, de pers te benaderen, filmpjes te maken en ludieke acties uit te voeren. Mijn taak was om scholen te werven die hieraan mee wilde doen. Op de school zelf ging ik vervolgens als gastdocent aan de slag. Zo heb ik de leerlingen geïnformeerd waarom het belangrijk is om een duurzame kantine te hebben. Daarna ging ik de leerlingen begeleiden in het proces. Dus het aanspreken van de directie en de cateraar, het schrijven van persberichten, enzovoort. Daarnaast schreef ik stukken voor op de website van JMA@school. Die gingen vooral over voedsel, waar het vandaan komt, wat de bio industrie inhoudt, eigenlijk een beetje de basics.”

Wat heb je het meest geleerd?

“Ik ben me heel bewust geraakt van hoeveel macht je als consument hebt. Mensen denken daarbij vooral aan het kopen van bijvoorbeeld biologische producten in de supermarkt, maar het gaat veel verder. Bij Green Canteen zijn we op directeuren van grote cateringbedrijven afgestapt. Dat is spannend, maar ze luisteren echt wel naar je. Anders zijn ze namelijk het contract met de school kwijt en dat kost ze een hoop geld. Actievoeren werkt dus echt!.”

Wat vind je het leukste aan JMA?

“JMA past heel goed binnen mijn visie op duurzaamheid. Dat het echt van en voor jongeren is. Iedereen kan mee doen op zijn eigen manier. Er is voor iedereen wel een plekje te vinden binnen JMA. Ook het ludieke en het kritische spreken mij erg aan, en er is altijd wel iemand die met je mee wil doen als je een goed plan hebt!”

Waarom wil je je actief inzetten voor het milieu?

“Dat begon bij mij al vrij jong. Vroeger was mijn lievelingsdier de ijsbeer. Daar wilde ik alles over weten, maar elke keer stond er dat ze zouden gaan uitsterven. Dat is mijn eyeopener geweest. Sindsdien ben ik steeds bewuster geworden. Er zijn heel veel problemen in de wereld, maar ik denk dat het milieu overkoepelend is. Zonder een goed milieu om in te leven hebben we ook geen economie en cultuur. Zorgen dat we in een goed milieu kunnen leven is daarom voor mij het belangrijkste wat er is.”

Als jij één wens mocht doen om de wereld groener te maken, wat zou je dan wensen?

“Dat iedereen zelfvoorzienend kon leven.”

Wat bedoel je daarmee?

“Dat je onafhankelijk bent van grote bedrijven en een overkoepelende overheid. Dat je binnen een kleinere community je energie en voedsel kan opwekken.”

Waarom zijn die grote bedrijven dan een probleem volgens jou?

“Die hebben andere belangen waardoor ze ver van mensen afstaan. Het hele economische stelsel is daarin een beetje doorgeschoten. Alles draait om geld in plaats van het zorgen dat mensen het een stukje beter krijgen op deze wereld. Een voedsel producerend bedrijf zou bijvoorbeeld als doel moeten hebben om iedereen voor altijd te voorzien van eten voor een schappelijke prijs. Echter denkt zo’n bedrijf alleen maar aan korte termijn winst en wordt de keuze gemaakt voor het gebruik van pesticiden in plaats van op een biologische manier telen. Pesticiden zijn slecht voor jou en vervuilen het milieu. Je moet niet wachten op die bedrijven, je moet zelf doen. Als mensen zelf dingen zouden regelen wordt de wereld duurzamer. Dat is namelijk een prikkel voor mensen om over milieu na te denken. Als je je eigen moestuin hebt ga je daar toch geen bergen vergif op gooien?”

Heb je een relatie? Zo ja, is je partner ook milieubewust? Zo nee, zou je er op afknappen als je een leuke jongen/meisje tegenkomt die niet bewust met het milieu omgaat?

“Of ik een relatie heb laat ik in het midden. Mensen met wie ik omga moeten wel een beetje dezelfde idealen hebben. Ik denk dat ik anders snel ruzie zou hebben. Binnenshuis wil ik mijn principes niet hoeven te verdedigen, dat moet ik daarbuiten al genoeg.”

Waar kunnen we jou 's nacht voor wakker maken?

“Goed nieuws! Bijvoorbeeld als Nederland zou stoppen met kernenergie, of als de milieuzones worden uitgebreid.”

Wat is je favoriete quote?

“Ik heb een kaartje van Henry James naast mijn bed hangen waarop staat: ‘Il est temps de vivre la vie que tu t'es imaginée’. Vrij vertaald: 'Het is tijd om het leven te gaan leiden waarvan je altijd hebt gedroomd’.”

En hoe vul je dat dan in?

“Niet dromen, maar doen. Mensen laten zich soms tegenhouden door dingen die niet realistisch zijn. Daarom benutten mensen niet de kansen die ze krijgen. De quote is daarom een mooie motivatie voor mij om echt dingen te gaan ondernemen in mijn leven.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Over vijf jaar wil ik op reis zijn geweest. Ik wil beginnen in Europa en plekken afgaan waar mensen op andere manier leven. Bijvoorbeeld het bezoeken ‘eco villages’, of mensen die in boomhutten wonen. Eigenlijk gewoon cultuur snuiven tussen mensen die vorm hebben gegeven aan duurzaam leven. Daar wil ik me door laten inspireren. Als ik dat gedaan heb wil terugkomen met frisse ideeën en actie gaan voeren en/of coördineren. Dat vind ik toch wel het tofste om te doen.”

Maar eerst ga je nog bij JMA aan de slag als vrijwilliger voor JMA@school. Wat ga je daar precies mee doen?

“Ik ga JMA@school weer leven inblazen! Er zijn jaren geleden lespakketten gemaakt op het gebied van milieu, met duurzame thema's zoals voedsel, kleding en klimaat. Deze lespakketten kunnen docenten opvragen of worden door gastdocenten van JMA gegeven op middelbare scholen. De pakketten zijn verouderd en de afname is laag. Daarom ga ik deze weer helemaal vernieuwen en het netwerk van scholen versterken.”

De vraag van vorige JMA-er van de maand aan jou is: "In welk vervoersmiddel verplaats jij jezelf over 10 jaar?"

“Ik had die vraag al langs zien komen en ik wilde hele boeiende technologische dingen verzinnen, maar ik hoop stiekem dat ik toch gewoon lekker kan blijven fietsen of longboarden.”

Tot slot mag jij de volgende JMA-er van de maand iets vragen.

“Waar haal jij je inspiratie vandaan?”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten