dinsdag 29 april 2014

Chiquer dan chique: netwerken op Paleis het Loo

Chique heeft voor mij een nieuwe betekenis gekregen. Dat mag ook wel als je ineens in Paleis het Loo bij Jan Terlouw aan mag schuiven om te vertellen wat je allemaal op het gebied van duurzaamheid doet en tussendoor mag genieten van een 3 Michelin sterren diner van De Librije. Onvergetelijk!

Hoe kom je dáár dan terecht Niels?

Wiebe Draijer, nieuwe topman bij de Rabobank
Ik snap dat je dat denkt. Even terug naar het begin. Caroline was de vorige voorzitter van JMA en zij werd door de organisator van de jaarlijkse Koplopers bijeenkomst op Paleis het Loo gevraagd om als jongere over haar werk bij JMA te komen vertellen. Caroline was net afgetreden dus mocht ik. En natuurlijk wilde ik wel! De Koplopers bijeenkomst is namelijk niet zomaar een bijeenkomst van wat mensen. Nee, er komen heel veel mensen uit hoge functies bij de grootste bedrijven van Nederland. Zo was de directeur van BAM (het bouwbedrijf) aanwezig, de nieuwe topman van de Rabobank, en een hoge pief van Auping. Daarnaast waren er een aantal mensen van kleine, maar zeer sterk groeiende bedrijven, zoals WakaWaka, Techreturns, en SkyNRG.

Interessant, en wat deed jij daar dan?

Ik aan tafel bij Jan Terlouw
Los van dat het ontzettend interessant is om te horen wat al deze bedrijven doen op het gebied van duurzaamheid, mocht ik bij schrijver en oud-politicus Jan Terlouw aan tafel schuiven om te vertellen wat ik doe als Koploper. Mijn boodschap was dat ik, net als iedereen in de zaal, bezig ben om een stukje gedragsverandering teweeg te brengen; om mensen duurzamer te laten leven. In mijn ogen moet je dan beginnen bij jongeren. Als je hun gedrag duurzamer kunt maken beïnvloed je daarmee ook alle generaties die zij voortbrengen, en hoef je niet steeds opnieuw te beginnen. Daar staan niet de mannen en vrouwen van middelbare leeftijd op hoge functies niet altijd bij stil.

Tegenstrijdig

Voorafje
Tussen de sessies sprekers door konden we genieten van een 3 Michelin sterren drie-gangen menu van de Librije, het duurste en meest chique restaurant van Nederland. Hoewel dat natuurlijk erg leuk is om eens mee te maken is het wel een beetje dubbel. Praten we met z'n allen over hoe we de wereld een stukje beter kunnen maken, gaan we gezellig genieten van de luxe die we hebben in een paleis met goud versierde meubels en wanden...

Er valt nog een hoop te leren.

Groetjes, Niels




vrijdag 25 april 2014

Recept: Wortelsoep

Ingrediënten voor 4 personen:
- 6 Wortels
- 1 Ui
- 2 tenen Knoflook
- 1L Groentebouillon
- 1 EL Olijfolie
- Peper
- Zout

Verder nog nodig:
- 2 pannen
- Blender
- Snijplank
- Mes

Foto: Tessa Knaeps (kokenophakken.be) 
Snijd allereerst de ui en knoflook in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in de pan en fruit daarin de ui en de knoflook. Snijd vervolgens de wortelen in plakjes, en bak ook deze mee in de pan. Voeg na ongeveer 3 minuten meebakken 1 liter water en de bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook en kook zo'n 10 tot 15 minuten tot de wortelen gaar zijn. Giet vervolgens de inhoud van de pan in de blender en blend het tot een egaal oranje soep. Giet het vervolgens terug in een pan (herhaal dit proces, wanneer niet alle soep in één keer in de blender past). Terug in de pan kan het geheel op smaak worden gebracht met peper en zout.
Tip: Ook bieslook smaakt erg lekker bij de wortelsoep!

Eet smakelijk! :-)

woensdag 23 april 2014

Heb jij (Paas)eieren voor je geld gekozen?

De Paasdagen zijn weer achter de rug, en waarschijnlijk heb je dit jaar weer lekkere chocolade-eitjes gegeten. Hazelnoot, caramel, crèmegevuld, er lagen dit jaar weer vele soorten paaseitjes in de schappen. Maar heb jij ook op het keurmerk gelet?

Een paar jaar geleden ontstond er rond Sinterklaas namelijk ophef over de chocoladeletters die niet onder eerlijke omstandigheden geproduceerd waren. Sindsdien is er ook meer aandacht voor fair trade paaseieren, en zijn er naast Tony's Chocolonely ook alternatieven gekomen.

De Keurmerken

De paaseieren (en chocolade in het algemeen) hebben voornamelijk drie soorten keurmerken: het UTZ keurmerk, Max Havelaar en the Rainforest Alliance. Hoewel hun doel ongeveer overeenkomt, namelijk verduurzaming van de landbouw, is er aardig wat verschil tussen deze keurmerken.

UTZ Certified werkt vooral samen met grote bedrijven zoals Ahold en IKEA om landbouw te verduurzamen, terwijl Max Havelaar zich vooral op kleinere boerenorganisaties richt. Rainforest Alliance is vergelijkbaar maar is, zoals de naam al suggereert, specifiek gericht op producten uit regenwoudgebieden

Volgens Rank a Brand is Tony's Chocolonely op dit moment het verste op het gebied van duurzame chocolade (http://www.rankabrand.nl/chocolade-merken). Daarna volgen Verkade en Fair Trade Original.


Bij Max Havelaar heb je wel garantie dat het grootste gedeelte in de paaseitjes uit Fair Trade chocolade bestaat, maar UTZ en Rainforest Alliance hebben dan weer als voordeel dat hun chocolade iets goedkoper is. Als chocoladeliefhebber is het dus even afwegen!



donderdag 17 april 2014

Energie van je fiets, uit planten en van lichaamswarmte... is samen: INESPO!

Wat hebben duurzame kleding, fietsen om je mobiel op te laden of je eigen lichaamswarmte hiervoor gebruiken en stroom halen uit plantjes met elkaar te maken? Precies: duurzaamheid! Het zijn allemaal slimme duurzame oplossingen en werden gepresenteerd op de duurzaamheidsolympiade INESPO waar ik mocht jureren.

INESPO

Alle standjes op INESPO
INESPO is een Engelse afkorting voor, vrij vertaald, duurzaamheidsolympiade. Deze werd voor de 6e keer gehouden in opdracht van stichting COSMICUS. Deze stichting zet zich in om jongeren zelf aan de slag te laten gaan met duurzaamheid. Daarvoor hebben ze INESPO opgericht en inmiddels ontvangen ze elk jaar honderden duurzame ideeën van middelbare scholieren. Daar wordt een strenge selectie op uitgevoerd en de beste 70 projecten mochten afgelopen 12 april hun idee presenteren in NEMO. De winnaars gaan door naar de internationale ronde in Den Haag op 2 en 3 juni. De winnaars daarvan worden over de hele wereld naar andere duurzaamheidsolympiades gestuurd!

Zonder anderen sta je alleen

Al fietsend je mobiel opladen, geniaal!
Wat ik als voorzitter van een jongerenvereniging natuurlijk erg belangrijk vond tijdens het beoordelen van de ideeën was of de kandidaten hadden nagedacht over het betrekken van andere jongeren. Je kan nog zo'n goed idee hebben, maar zonder anderen sta je alleen. Daarnaast lette ik op originaliteit en realiseerbaarheid. En een paar ideeën sprongen er wel echt uit.

Zelf energie opwekken

Het eerste project wat ik mocht beoordelen was ook gelijk het beste! Deze jongens hadden bedacht dat je door te fietsen je smartphone kon opladen. Door middel van een dynamo wek je dan stroom op, dat gaat naar een kastje, daar stop je je usb-oplader in en die gaat dan naar je telefoon die in een houdertje zit op je stuur. Geniaal toch?! En het mooiste was, ze hadden het ook al echt gemaakt. Ook hebben ze een eigen website waar je het apparaatje kunt bestellen. Hoewel, er is er nog maar één dus je moet nog even geduld hebben.

Stoom uit planten

Stroom uit planten!
Stoom uit planten? Je zult misschien denken dat dat niet kan, maar jawel! Een groep meisjes had een opstelling gemaakt waardoor ze het fotosynthese proces van planten konden afstappen en de energie die daarbij vrijkomt konden gebruiken om een lampje te laten branden. Daar hadden ze 20 plantjes voor nodig. Zo is het dus mogelijk om je tuinverlichting aan te sluiten op je planten. Laat die maar eens even bezinken...

Lichaamswarmte

Je mobiel opladen met je eigen lichaamswarmte
En we blijven in de energiehoek vandaag! Er waren nu eenmaal veel ideeën om op een coole manier energie op te wekken. In dit idee stond lichaamswarmte centraal. Achterop een telefoonhoesje hadden twee kandidaten elementen gemaakt die stroom opwekken als er warmteverschil optreed. De onderkant van de elementen is altijd koud. Als je je mobieltje vasthoudt leg je je hand automatisch op de bovenkant van de elementen. Je warme hand zorgt dan voor een warmteverschil en de stroom die daarbij opgewekt wordt gaat direct je telefoon in!

En de winnaar is...

En de winnaars zijn...
Elke deelnemer was natuurlijk een winnaar! Alle ideeën waren goed uitgevoerd en hadden zomaar kunnen winnen. Maar er kunnen natuurlijk altijd maar een paar de beste zijn en die zijn door naar de internationale ronde op 2 en 3 juni in Den Haag. En ja hoor, de oplader op je fiets zat erbij!

Het jij ook duurzame ideeën? Volgend jaar is er weer een INESPO. Wil je al eerder aan de slag? Stuur me dan een mailtje! JMA kan altijd wat voor je betekenen.

Groetjes,
Niels
niels@jma.org




dinsdag 15 april 2014

Mag 't een eitje minder?

Pasen staat alweer bijna voor de deur, dus dat betekent... eieren eten (en verven)!

Maar hoe heeft de kip van wie deze eieren afkomstig zijn geleefd? Dit filmpje laat in anderhalve minuut de voor en tegens van verschillende soorten leefomstandigheden van kippen zien.


Basically zijn er vier soorten kippen, de scharrelkip, de vrije uitloopkip, de rondeelkip en de biologische kip. Hiervan zijn er twee voor veel mensen vrij onbekend. 'Vrije uitloopkippen' mogen buiten lopen en horen vier vierkante meter loopruimte te hebben. 'Rondeelkippen' zijn kippen die rondlopen in een soort grote ronde stal (Rondeel).

Zoals je zelf misschien al weet is de term 'scharrelkip' erg misleidend. Zo'n kip heeft namelijk gemiddeld twee A4'tjes om te scharrelen. Maar ook de biologische kip brengt nadelen met zich mee: ze hebben natuurlijk meer land nodig en door relatief lagere mestproductie veroorzaken de kippen een lokaal stikstof- en fosfaattekort in de grond.

Behalve leefruimte wordt er bij deze soorten gekeken of de snavel van de kip gekapt wordt en of er bijvoorbeeld groeihormonen worden toegediend. Opmerkelijk: Nederlanders associëren witte eieren vaak met legbatterij-eieren!

Gelukkig kan ei in veel producten vervangen worden door eivervangers zoals No Egg, maar ook simpelere alternatieven voor als je dat niet in huis hebt. Zo kun je een ei in taarten en dergelijke bijvoorbeeld vervangen door een halve geprakte banaan, een beetje appelmoes of een eetlepel maïzena met twee eetlepels water.

Dus geniet van af en toe een eitje, maar met mate... :)
Vrolijk Pasen!

vrijdag 11 april 2014

Recept: Mini Pizza's

De bodem:
1 pak pitabroodjes

Tomatensaus:
1 pakje tomatensaus
Italiaanse kruiden
Bruschetta kruiden

Verder heb je groenten naar keuze nodig. Ik zelf gebruik meestal:
Ui
Paprika
Champignons
Olijven


Voor veganistische geraspte kaas gebruik ik die van Willemsburger. Je kan ook een andere kaasvervanger gebruiken. Maak eerst de tomatensaus zodat dat af kan koelen voor je het op de bodems smeert (dat hoeft niet persé, maar is wel makkelijker).Voeg de kruiden toe en laat de saus een beetje doorkoken. 
Open de pak pitabroodjes en snij elk broodje in de lengte door midden zodat je twee 'bodems' hebt. Besmeer beide helften met de tomaten saus en doe er de gesneden groente op en de olijven/kaas. Ik snijd de groente meestal grof, omdat ze krimpen inde oven... anders lijkt het net of je niks op je pizza hebt gedaan 


Bak de pizza's af op 180 graden ongeveer 10 minuten!

Et voila! :)


Recept en foto door Fatima Monji

maandag 7 april 2014

JMA Springlevend

JMA bestaat al een aardig tijdje (bijna 25 jaar) en je gaat je bijna afvragen of we nog wel jong, actief en met het milieu bezig zijn. Na de ledendag weet ik het in ieder geval zeker: dat zijn we! We hebben een supertoffe dag gehad waarbij we in het zonnetje hebben gezeten, lol hebben gehad, en serieuze discussie hebben kunnen voeren. De ideale mix voor een zaterdag! En hoe dat dan zit met jong, actief en milieu? Dat zal ik even toelichten.

De J van JONGEREN

Als je op de ledendag was, dan heb je het zelf gezien. Was je er niet? Bekijk dan de foto's als je me niet gelooft. Het is echt waar! Een gezellige groep met JONGEREN tussen de 14 en 25 jaar is heel de dag gezellig in de weer geweest.

De M van MILIEU

Natuurlijk zijn we bezig met MILIEU! Het zou gek zijn als JMA niet met dat thema aan de slag zou zijn. Ook op de ledendag was er ruimte genoeg voor inhoudelijke verdieping. In groepjes zijn we op zoek gegaan naar de oplossing voor drie problemen waar onze werkgroepen zich mee bezig houden.
Hoe kan de voedselverspilling op middelbare scholen worden tegengegaan? Door een voedselinruilpunt! Had jij daar al aan gedacht?
Hoe kan de energieverspilling in huis worden tegengegaan? Door een app die je de kans geeft om echte dingen te doen, in plaats van achter je beeldscherm te hangen! Ken jij #drytunes al? :-)
Hoe kan afval effectief worden geupcycled? Door een interactieve gids te volgen!
Stuk voor stuk milieuproblemen waar nog geen oplossing voor was bedacht, en waar we ons op hebben uitgeleefd. En alsof dit nog niet genoeg inhoudelijke brainstorm was, volgde er ook nog een inhoudelijke discussie met Niels over 'DIY versus (overheids)instanties'. Wie zet de milieuverandering in gang en wat is onze rol?

De A van ACTIEF

Leuk zo'n ledendag, maar ik hoor je denken: 'Hoe ACTIEF zijn jullie nu eigenlijk?' Zelfs op de ledendag was er tijd voor actie. In het zonnetje hebben we een leuke, soms uitdagende, maar vooral gezellige speurtocht gelopen! Met een smakelijk paaseitjessysteem. Jammie!
De ledendag was heel gezellig en er zijn genoeg nieuwe ideeën ontstaan waar je vast snel meer over gaat horen. Voor nu hoop ik dat ik je heb overtuigd, JMA is JONG, ACTIEF en bezig met MILIEU!

Tot snel!
Anneloes

zondag 6 april 2014

"Consumenten hebben veel macht!" Onze tweede JMA-er van de maand legt uit

Een betere kandidaat voor JMA-er van de maand, tweede editie, konden we bijna niet vinden. Je bent al een tijdje geleden actief geweest bij JMA en sinds een paar dagen ben je weer volop terug als onze nieuwe vrijwilliger. We hebben een hoop te bespreken!

“Zeker! Heel leuk dat ik dit mag doen.”

Annemiek

Hoe ben je eigenlijk bij JMA terechtgekomen?

“Ik kan het me niet heel goed herinneren, maar het is volgens mij begonnen met dat ik me aanmeldde voor de nieuwsbrief. Dat moet ergens in 2010 of 2011 zijn geweest. Na een tijdje zag ik een vacature om vrijwilliger te worden bij Green Canteen. Daar heb ik gelijk op gereageerd en daardoor heb ik een mooie stage kunnen lopen.”

Voor de lezers die niet weten wat Green Canteen precies is, kun je dat even uitleggen?

“Green Canteen is een educatief programma waarbij middelbare scholieren actie voeren voor een duurzame schoolkantine. Dit doen ze door onder andere in gesprek te gaan met de cateraar en schooldirectie, de pers te benaderen, filmpjes te maken en ludieke acties uit te voeren. Mijn taak was om scholen te werven die hieraan mee wilde doen. Op de school zelf ging ik vervolgens als gastdocent aan de slag. Zo heb ik de leerlingen geïnformeerd waarom het belangrijk is om een duurzame kantine te hebben. Daarna ging ik de leerlingen begeleiden in het proces. Dus het aanspreken van de directie en de cateraar, het schrijven van persberichten, enzovoort. Daarnaast schreef ik stukken voor op de website van JMA@school. Die gingen vooral over voedsel, waar het vandaan komt, wat de bio industrie inhoudt, eigenlijk een beetje de basics.”

Wat heb je het meest geleerd?

“Ik ben me heel bewust geraakt van hoeveel macht je als consument hebt. Mensen denken daarbij vooral aan het kopen van bijvoorbeeld biologische producten in de supermarkt, maar het gaat veel verder. Bij Green Canteen zijn we op directeuren van grote cateringbedrijven afgestapt. Dat is spannend, maar ze luisteren echt wel naar je. Anders zijn ze namelijk het contract met de school kwijt en dat kost ze een hoop geld. Actievoeren werkt dus echt!.”

Wat vind je het leukste aan JMA?

“JMA past heel goed binnen mijn visie op duurzaamheid. Dat het echt van en voor jongeren is. Iedereen kan mee doen op zijn eigen manier. Er is voor iedereen wel een plekje te vinden binnen JMA. Ook het ludieke en het kritische spreken mij erg aan, en er is altijd wel iemand die met je mee wil doen als je een goed plan hebt!”

Waarom wil je je actief inzetten voor het milieu?

“Dat begon bij mij al vrij jong. Vroeger was mijn lievelingsdier de ijsbeer. Daar wilde ik alles over weten, maar elke keer stond er dat ze zouden gaan uitsterven. Dat is mijn eyeopener geweest. Sindsdien ben ik steeds bewuster geworden. Er zijn heel veel problemen in de wereld, maar ik denk dat het milieu overkoepelend is. Zonder een goed milieu om in te leven hebben we ook geen economie en cultuur. Zorgen dat we in een goed milieu kunnen leven is daarom voor mij het belangrijkste wat er is.”

Als jij één wens mocht doen om de wereld groener te maken, wat zou je dan wensen?

“Dat iedereen zelfvoorzienend kon leven.”

Wat bedoel je daarmee?

“Dat je onafhankelijk bent van grote bedrijven en een overkoepelende overheid. Dat je binnen een kleinere community je energie en voedsel kan opwekken.”

Waarom zijn die grote bedrijven dan een probleem volgens jou?

“Die hebben andere belangen waardoor ze ver van mensen afstaan. Het hele economische stelsel is daarin een beetje doorgeschoten. Alles draait om geld in plaats van het zorgen dat mensen het een stukje beter krijgen op deze wereld. Een voedsel producerend bedrijf zou bijvoorbeeld als doel moeten hebben om iedereen voor altijd te voorzien van eten voor een schappelijke prijs. Echter denkt zo’n bedrijf alleen maar aan korte termijn winst en wordt de keuze gemaakt voor het gebruik van pesticiden in plaats van op een biologische manier telen. Pesticiden zijn slecht voor jou en vervuilen het milieu. Je moet niet wachten op die bedrijven, je moet zelf doen. Als mensen zelf dingen zouden regelen wordt de wereld duurzamer. Dat is namelijk een prikkel voor mensen om over milieu na te denken. Als je je eigen moestuin hebt ga je daar toch geen bergen vergif op gooien?”

Heb je een relatie? Zo ja, is je partner ook milieubewust? Zo nee, zou je er op afknappen als je een leuke jongen/meisje tegenkomt die niet bewust met het milieu omgaat?

“Of ik een relatie heb laat ik in het midden. Mensen met wie ik omga moeten wel een beetje dezelfde idealen hebben. Ik denk dat ik anders snel ruzie zou hebben. Binnenshuis wil ik mijn principes niet hoeven te verdedigen, dat moet ik daarbuiten al genoeg.”

Waar kunnen we jou 's nacht voor wakker maken?

“Goed nieuws! Bijvoorbeeld als Nederland zou stoppen met kernenergie, of als de milieuzones worden uitgebreid.”

Wat is je favoriete quote?

“Ik heb een kaartje van Henry James naast mijn bed hangen waarop staat: ‘Il est temps de vivre la vie que tu t'es imaginée’. Vrij vertaald: 'Het is tijd om het leven te gaan leiden waarvan je altijd hebt gedroomd’.”

En hoe vul je dat dan in?

“Niet dromen, maar doen. Mensen laten zich soms tegenhouden door dingen die niet realistisch zijn. Daarom benutten mensen niet de kansen die ze krijgen. De quote is daarom een mooie motivatie voor mij om echt dingen te gaan ondernemen in mijn leven.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Over vijf jaar wil ik op reis zijn geweest. Ik wil beginnen in Europa en plekken afgaan waar mensen op andere manier leven. Bijvoorbeeld het bezoeken ‘eco villages’, of mensen die in boomhutten wonen. Eigenlijk gewoon cultuur snuiven tussen mensen die vorm hebben gegeven aan duurzaam leven. Daar wil ik me door laten inspireren. Als ik dat gedaan heb wil terugkomen met frisse ideeën en actie gaan voeren en/of coördineren. Dat vind ik toch wel het tofste om te doen.”

Maar eerst ga je nog bij JMA aan de slag als vrijwilliger voor JMA@school. Wat ga je daar precies mee doen?

“Ik ga JMA@school weer leven inblazen! Er zijn jaren geleden lespakketten gemaakt op het gebied van milieu, met duurzame thema's zoals voedsel, kleding en klimaat. Deze lespakketten kunnen docenten opvragen of worden door gastdocenten van JMA gegeven op middelbare scholen. De pakketten zijn verouderd en de afname is laag. Daarom ga ik deze weer helemaal vernieuwen en het netwerk van scholen versterken.”

De vraag van vorige JMA-er van de maand aan jou is: "In welk vervoersmiddel verplaats jij jezelf over 10 jaar?"

“Ik had die vraag al langs zien komen en ik wilde hele boeiende technologische dingen verzinnen, maar ik hoop stiekem dat ik toch gewoon lekker kan blijven fietsen of longboarden.”

Tot slot mag jij de volgende JMA-er van de maand iets vragen.

“Waar haal jij je inspiratie vandaan?”

vrijdag 4 april 2014

Recept: Aardappelsoep


Ingrediënten




1 of 2 wortel(s) in blokjes
2 stengels selderij in blokjes
1 ui in blokjes
1 grote eetlepel tomatenpuree
 
3 grote aardappels in blokjes
2 el olijfolie
Verse basilicum
Zout en peper
1 ½ kopje maceroni (zorg ervoor dat ze vegan zijn: check ingrediënten)
5 kopjes water


Je verhit de olie in een soeppan (matig hoog vuur). Je voegt de selderij, wortel, ui en aardappelen toe. Breng het op smaak met zout en peper en kook dit 7 minuten tot de groenten wat kleur krijgen. 

Daarna meng je de tomatenpuree met het water en voeg je dit toe in de soeppan. Laat dit ongeveer 20 a 30 minuten (matig hoog vuur) koken. Wel ondertussen roeren. De aardappelen moeten gaar zijn en de soep ingedikt. Voeg de pasta toe en kook nog 10 minuten. De basilicum als laatst toevoegen.


Enjoy!



Recept en foto door Fatima Monji