maandag 31 maart 2014

JMA in pak voor duurzaam tin

JMA en Milieudefensie voor de ingang van de lobby
Het zal misschien voor sommige van jullie wat vreemd overkomen, al die JMA'ers in pak. Maar daar hadden we een hele goede reden voor; de Electronic Industry Citizenship Coalition: EICC.

De Electronic watterdewat?

De Electronic Industry Citizenship Coalition. Een duur woord voor 'bijeenkomst voor bijna alle elektronica bedrijven om te praten over duurzaamheid en mensenrechten'. Klinkt nog heel vaag natuurlijk, maar ons doel was helder. Samen met Milieudefensie zorgen dat we grote elektronica bedrijven als Dell kunnen overtuigen om mee te doen aan ons duurzame tin project op Bangka.

Bangka

Huidige tinwinning op Bangka
Koraalvernietigende tinwinning op zee
Bangka is een eilandje van Indonesië en hier wordt al meer dan 4000 jaar tin gewonnen. De tinwinning is sinds de enorme vraag aan elektronische spullen drastisch toegenomen. 30% van al het tin wordt op dit kleine eiland gewonnen. Dat heeft z'n gevolgen voor het eiland. Eerst vond de tinwinning alleen plaats op het land waarvoor hele oerwouden werden gekapt met alle gevolgen van dien. Nu is daar zo langzamerhand weinig tin over en verplaatsen de werkzaamheden zich naar de zee. Daar wordt met enorme boten tin uit de zeebodem gehaald. Het overige zand gooien ze terug in zee wat de koraalriffen bedekt die vervolgens afsterven doordat ze geen zonlicht meer krijgen. Geen koraal, geen vissen, geen eten en inkomsten voor de lokale mensen.

De oplossing

Mélisande (MD) en Sylvia (JMA) voeren buiten verder actie
De oplossing is zoals altijd simpel. Zorgen voor een duurzame tinproductie. Dat is waarvoor we naar Brussel gingen om elektronica bedrijven aan te sporen mee te doen aan ons project. 's Ochtends vroeg stonden we op en gingen we naar het chique hotel waar de bedrijven kwamen om te vergaderen. Omdat we er zo netjes uitzagen vonden ze ons denk ik niet heel bedreigend overkomen en kregen we toestemming om voor de lobby met onze borden en flyers te staan. Daar kregen we mooi de kans om Dell en andere bedrijven aan te spreken. Velen waren enthousiast en Dell is nu intern om tafel om te kijken of ze zich bij ons aan willen sluiten.

Tin niet het enige probleem

Evert (MD) wordt geïnterviewd door een Congolees 
Echter begon op een gegeven moment een groepje Congolezen buiten het hotel op een niet zo tactische manier buiten de boel bij elkaar te schreeuwen. Ze maakten de bedrijven uit voor moordenaars en terroristen, omdat het conflict tussen rebelgroepen om mijnen in Congo nog steeds voortduurt en de elektronicabedrijven er niks aan doen. Door hun protest werd de EICC organisator een beetje bang en werden we uiteindelijk van de ingang bij het congres weg gestuurd. Toen we buiten stonden leverde dit echter wel een mooi interview op voor Evert (van Milieudefensie) met een van de Congolezen.

Al met al was het een kort maar krachtige actie en zijn we weer een stapje verder in onze campagne voor duurzame tinwinning op Bangka!

Groetjes, Niels

PS meer weten over de problemen met de huidige tinwinning op Bangka? Check onderstaande korte (4minuten) documentaires en verslag van Friends of the Earth EWNI.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=SE9KYQfctNk
Docu 1: http://www.youtube.com/watch?v=u6KxzGMF4co
Docu 2: http://www.youtube.com/watch?v=sBaVbSY1trs
Docu 3: http://www.youtube.com/watch?v=2BilGmYtFuk
Rapport over tinmijnen: http://www.foe.co.uk/sites/default/files/downloads/tin_mining.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten