maandag 3 maart 2014

Wie vindt een goede nieuwe skip plek voor onze eerste JMA-er van de maand?

Gefeliciteerd! Je bent onze eerste JMA-er van de maand! Hoe voelt dat?

"Haha, ja dankjewel. Ik vind het heel leuk. Ik had het niet verwacht aangezien ik deze week 28 ben geworden en dus JMA-er af ben."
Emma

Des te meer reden om je inzet voor JMA in het zonnetje te zetten leek ons! Je bent trouwens niet alleen onze eerste JMA-er van de maand, maar je hebt ook nog eens het enige echte JMA-gezin!

"Haha, ja dat klopt! Mijn man Kimo en ik ontmoette elkaar in 2008 op het kerstdiner van JMA en Milieudefensie in Amsterdam. Kimo zat inmiddels net niet meer in het bestuur van JMA, hij werkte toen aan een JMA project genaamd 'Kies voor klimaat'. Ik was gewoon lid van JMA. Van het een kwam het ander en 2,5 jaar later kregen we ons zoontje en inmiddels zijn we ruim vijf jaar bij elkaar."

Wat een gaaf verhaal zeg. Hoe ben je eigenlijk bij JMA terechtgekomen?

"Via internet. Na mijn middelbare school ging ik milieuwetenschappen studeren, maar ik wilde ook wel iets praktisch doen. En zo kwam ik JMA tegen. Daar wilde ik wel lid van worden. Ik ben ook een jaar penningmeester in het bestuur geweest."

Wat zijn je voornaamste activiteiten geweest binnen het bestuur?

"Phoef, dat is alweer tijd geleden. Ik weet nog wel dat er toen nog geen werkgroepen bestonden zoals nu. Er waren vooral lokale groepen, zoals SHARE in Wageningen. Ik heb er onder andere voor gezorgd dat er werkgroepen kwamen. Daarnaast was het voornamelijk regelmatig vergaderen en formele zaken afhandelen, zoals het samenwerkingscontract met Milieudefensie. Dat heeft JMA denk ik wel stabieler gemaakt."

Wat vond je de leukste actie waar je aan mee hebt geholpen?

"Ik denk toch wel de actie 'Message in a bottle'. Daarvoor hadden we echt honderden mensen een oproep aan de politiek laten doen en die hebben we in flessen gestopt. Al die flessen stopten we vervolgens in een zelfgemaakt strand op het Binnenhof in Den Haag. De toenmalige minister Kramer heeft de brieven in ontvangst genomen. Ook hebben we de brieven meegenomen naar de VN klimaatonderhandelingen in Copenhagen. Dat was ook erg leuk trouwens. Daar mocht alles. We schreven bijvoorbeeld onze boodschap op een papiertje, vouwden het tot een vliegtuigje en gooiden het in het kantoor van een bepaalde delegatie."

Hoelang ben je al actief bij JMA?

"Ik denk sinds 2004 of 2005. Het leuke van JMA is dat het bijna niets kost om lid te zijn en je kunt het zo leuk maken als je zelf wilt."

Waarom wil je je actief inzetten voor het milieu?

"Ik vind het belangrijk om mensen gelukkig te houden en daar hebben we een bewoonbare aarde voor nodig. Ook de natuur moet een plek behouden. Ik zie teveel mensen die niet bewust leven. De gemiddelde autorijdende vervuilende Nederlander hecht weinig aan het milieu. Ik zou die mensen allemaal willen laten inzien dat je eigen handelen gevolgen heeft voor andere mensen, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld."

Waar kan ik jou 's nachts voor wakker maken?

"Een goede nieuwe skip plek."

Een wat?

"Skippen! Dat is dat je na sluitingstijd bij een supermarkt in de afvalbakken gaat kijken of er nog iets lekkers tussen zit. Meestal ligt er voor iedereen nog meer dan genoeg. Ik denk dat wij ongeveer 95% van wat we eten hebben geskipt. Onze beste skip plek is verdwenen dus ik ben op zoek naar een nieuwe. Als je er eentje hebt gevonden mag je me daar wel voor wakker maken haha."

En is dat eten nog wel goed dan?

"Ja hoor. Het is meestal nog allemaal goed verpakt. Soms gooien ze het bij elkaar en ligt er bijvoorbeeld koffiedik overheen, maar meestal ligt het aardig gescheiden en kun je het zo meenemen. Het is altijd een verrassing wat je tegen gaat komen. Qua eten, maar ook mensen. Iedereen die daar komt is super aardig en biedt je meestal ook gratis nog eten aan wat ze hebben gevonden. Er ligt namelijk altijd zoveel. Zo heb ik thuis nog 100 pakken chocolademelk staan en 300 pakken sinaasappelsap. Sinaasappelsap uit 2011 is nog prima te drinken, dus waarom weggooien?"

En je zoontje, die vindt het ook lekker?

"Haha, nou laatst vroeg ons huisgenootje aan mijn zoontje: Waar is je mama heen? Die is skippen, antwoorde hij. Huh, wat is dat? Dat is taart eten tot je buikpijn krijgt! Haha, hij vindt het helemaal geweldig."

Als jij één wens mocht doen om de wereld groener te maken, wat zou je dan wensen?

"Dan zou ik wensen dat alle energie duurzaam wordt opgewekt. Ik denk dat dit de grootste uitdaging van het moment is. Als alle energie duurzaam wordt opgewekt kun je vervolgens ook andere problemen makkelijker aanpakken. We hoeven ons dan minder zorgen te maken dat de aarde er straks anders uit komt te zien door klimaatverandering. Als alle energie al duurzaam wordt opgewekt voorkomt dat denk ik ook een hoop chaos en het kan een omslag veroorzaken in hoe mensen denken over het klimaat.”

Je bent nu net 28 en daarom geen JMA lid meer. Wat ga je nu doen op het gebied van milieu en duurzaamheid?

“Ik ben bezig met mijn promotieonderzoek op het gebied van klimaatverandering. Ik onderzoek hoe binnen Nederland veranderingen in het landoppervlak, bijvoorbeeld verstedelijking invloed heeft op het weer en klimaat. Wist je bijvoorbeeld dat grote steden meer regen veroorzaken? De landbouw kan daar misschien van profiteren."

Tot slot, wat zou jij de volgende JMA-er van de maand willen vragen?

"In welk vervoersmiddel verplaats jij jezelf over 10 jaar?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten