maandag 17 maart 2014

Eerst wippen dan klikken

Rara, wat hebben Amsterdam, Polen, China en de Aleoeten gemeen? Geen idee? Probeer het even te visualiseren op een aardbol... ja begint het al te dagen? Ik zal het antwoord verklappen: ze liggen allemaal op de 52e noorderbreedtegraad. Knap als je het geraden hebt! Maar laat me even uitleggen waar dit raadseltje in hemelsnaam op slaat.

'Polen en kolen'

Het begon allemaal een paar maanden terug. We kregen een verzoek van basisschool de Zevensprong om gastlessen te komen geven. Voor het project genaamd 52e noorderbreedtegraad wilden ze graag ook iets met milieu doen en zo kwamen ze bij ons terecht. Ze hadden Polen, China en de Aleoeten als de drie landen gekozen waar ze hun leerlingen meer over wilde leren. Amsterdam ligt namelijk op de 52e noorderbreedtegraad, dus vandaar de naam. Toevallig zijn Koen en ik afgelopen november in Polen geweest voor de klimaattop in Polen, dus dat kwam goed uit. Nadat Sylvia met de school een mooi lesprogramma had opgesteld zijn Koen en ik dan ook afgelopen donderdag naar de Zevensprong gegaan om een mooi lesje 'Polen en kolen' te geven.

5, 4, 3, 2... 1......

In totaal hadden we vier klassen, elk een uurtje. Na een korte introductie over JMA vertelden we over onze avonturen in Polen. Ik dacht dat we nog best wel wat zouden moeten uitleggen over de VN en de klimaattop, maar de kinderen wisten toch al behoorlijk wat. Nadat we ze verteld hadden over hoe de klimaattop tegelijkertijd werd georganiseerd met een kolentop, hoe slecht dat wel niet is en dat wij daartegen in actie kwamen, was het tijd voor de kinderen om zelf in actie te komen. We hadden vier mooie quiz vragen en verdeelden de klas in drie stukken, A B en C. Natuurlijk hartstikke leuk als je ineens door de klas moet rennen om binnen vijf seconde bij het goede antwoord te gaan staan! 

Eerst wippen dan klikken

Koen helpt bij de brainstorm
Geniale milieuoplossingen
Trots presenteren kinderen hun ideeën
Als laatste hebben we hun creativiteit op de proef gesteld. Ze mochten namelijk zelf milieuoplossingen gaan bedenken. De meest geniale ideeën kwamen naar boven. Van lantaarnpalen met een zonnepaneeltje zodat ze overdag opladen en 's nachts licht geven, tot een schietschijf waar je kauwgom tegen aan kunt spugen als leuk alternatief voor het op de grond gooien. Misschien wel de leukste was een groepje die een oplossing had verzonnen voor het overmatig elektra gebruik door kinderen die de hele dag op hun computer of iPad zitten. Hun plan was om in schommels en de wip-wap een dynamo te plaatsen, zodat je eerst energie op moest wekken door buiten te spelen, voordat je op je computer kon. Briljant toch?!

Na een lange maar hele toffe dag waren Koen en ik bek af, maar de kinderen waren juist extra gemotiveerd om met het milieu aan de slag te gaan. Doel bereikt!

Groetjes, Niels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten