zondag 6 november 2011

No Impact Week - Zondag: Consumeren

Consumeren? Of consuminderen?

Vandaag is de eerste dag van de No Impact Week. Voor diegene die er nog nooit van hebben gehoord of nooit aan hebben meegedaan (ik kende het ook niet tot ik JMA ontdekte): De No Impact Week is gebaseerd op de beslissing die de New Yorker Colin Beavan had genomen om een leven te gaan leiden met zo min mogelijk ‘impact’ op het milieu. Geen non-lokale voedsel meer, geen elektriciteit meer, geen nieuwe goederen (behalve voedsel). Dit experiment heeft hij vastgelegd in de documentaire ‘No Impact Man’.

Terwijl Colin Beavan en zijn gezin het een jaar lang hebben volgehouden lijkt het mij een uitdaging om het ‘slechts’ een week vol te houden. Gelukkig gaat het stap voor stap met elke dag een thema waar op geconsuminderd wordt. Een week lang zonder gemotoriseerd transport gaat lastig met een baan en studie 70 kilometer verderop!

Thema van vandaag: consumptie. ‘Ha, dat wordt een makkie’ dacht ik. Zondag zijn toch de winkels dicht dus in de verleiding zal ik ook niet komen.
Maar, daar zal wel rekening mee zijn gehouden want de stappen die vandaag moeten worden genomen zijn:
  • Maak een lijst met alle dingen die je deze week van plan was te kopen;
  • Neem een plastic zak waar je al het afval van vandaag in verzameld (Huh? Oh, het is input voor het thema van morgen: afval!);
  • Probeer geen nieuwe artikelen te kopen
  • Schrijf of blog over je ervaringen (check!);
  • Evalueer aan het eind van de dag

Op het gebied van consumptie denk ik dat de grootste uitdaging voor mij wordt dat ik geen eten of drinken haal op het station of tijdens de lunch. Of dat ik weer eens de ABC of Fame leegkoop met boeken en films terwijl ik nog een grote stapel heb liggen die nog gelezen en bekeken moeten worden. En waar zijn ook bibliotheken voor?

Ik ben erg benieuwd hoe de week gaat verlopen, ik verwacht veel leuke nieuwe inzichten te verkrijgen. Veel succes aan iedereen die mee gaat doen!
Allemaal jongeren die tegelijk een week lang zo min mogelijk invloed uitoefen op het milieu, dat moet wel een verschil maken toch?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten