vrijdag 11 november 2011

No Impact Week - Vrijdag: water

Door: Eva Fije, bestuurslid

Vandaag is water het onderwerp van de No Impact Week. Dit vind ik een van de leukste onderwerpen, water boeit mij ontzettend. In een groot deel van de wereld kunnen mensen niet bij schoondrinkwater terwijl in een ander deel van de wereld mensen hun gras besproeien met drinkwater.
In het stappenplan van de No Impact Week stond een link hoe je je watervoetafdruk kan meten. Dit heb ik ook gedaan. Alleen mijn watervoetafdruk is ontzettend moeilijk te berekenen omdat ik in een huishouden leef met vier personen. Hierdoor heb ik geen idee hoe vaak allen ik per week bijvoorbeeld de wasmachine of afwasmachine gebruik. Om toch een beeld te krijgen van mijn watervoetafdruk heb ik een document* gevonden waar de gemiddelde watervoetafdruk van de Nederlander in te vinden is, dit is 1466 m2/jaar. Om hier een beeld van te krijgen, die van de USA is 2842 m2/jaar en het gemiddelde van de wereld is 1385 m2/jaar. Wij doen het dus niet slecht. Maar het kan altijd beter! Om mijn watervoetafdruk te verkleinen heb ik de volgende dingen vandaag gedaan:
  • Ik heb het gebruikte kookwater aan de planten gegeven.
  • De hele dag heb ik één drinkglas gebruikt. Ik heb dus niet telkens mijn glas gewassen.
  • In plaats van douchen heb ik een teiltje gebruikt met een washandje. Vervolgens heb ik het vieze water gebruikt om mijn wc mee door te spoelen.
  • Ik heb mijn tanden gepoetst met een beker ernaast, in plaats van de kraan te gebruiken.

Het is best intensief om de hele dag bezig te zijn met weinig water gebruiken. Ik ben heel benieuwd hoeveel water ik door deze vier veranderingen in mijn patroon heb bespaard. Stel dat de hele wereld dit zou doen, zou het schoonwaterprobleem dan zijn opgelost?
Succes nog allemaal met de laatste dagen van No Impact Week!

Groetjes Eva

* Mekonnen, M.M. and Hoekstra, A.Y. (2011) National water footprint accounts: The green, blue and grey water footprint of production and consumption, Value of Water Research Report Series No. 50, UNESCO-IHE, Delft, the Netherlands. http://www.waterfootprint.org/Reports/Report50-NationalWaterFootprints-Vol1.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten