maandag 7 november 2011

Hej fra København!

Van donderdag 27 tot en met zondag 30 oktober was er in Kopenhagen een training campagnes plannen, georganiseerd door YFoEE (Young Friends of the Earth Europe; het Europese netwerk van JMA). Vanuit JMA waren Thessa (de medewerker van JMA) en Koen (kersvers bestuurslid Nieuwe media) aanwezig. Het was een erg vol maar leuk programma, hieronder Koen's verslag.
Zoals gezegd was het onderwerp van de driedaagse training het plannen van campagnes. Het programma begon donderdagmiddag, maar woensdagavond stapten Thessa en ik al op de trein naar Kopenhagen. Afgezien van dat de bedden in de slaaptrein niet écht lekker liggen, was de reis goed verlopen. Op een van de tussenstations was de organisatie ook opgestapt, waardoor de treinreis extra gezellig was en we na het uitstappen niet hoefden te zoeken om de locatie van de training te vinden.
Ondanks dat een deel van de groep een duf hoofd had, ging het programma donderdagmiddag van start met de introductie van een aantal projecten die bij Europese zusterorganisaties van JMA lopen. 's Avonds was er een welverdiend, heerlijk, biologisch én vegetarisch diner in een restaurant. Iedereen ging rond 1 uur naar bed, wat redelijk vroeg is voor dit soort trainingen, want de volgende dag moest om half 9 het ontbijt alweer afgerond zijn. Na de rit met de metro van het jeugdhostel naar de trainingslocatie (het "Folkets Hus"; een gekraakt buurthuis), begon dag 2. Maar niet voordat we een 'energizer' gedaan hadden; een leuke korte activiteit of gek snel spelletje om iedereen wat energie te geven. Het programma bestond uit het uitpluizen van 'aims and objectives'; de algemene en concrete doelen van campagnes. De groep werd hiervoor opgesplitst in kleinere groepjes, waarin nieuwe campagnes ontwikkeld werden. Ik zat samen met iemand uit Cyprus, waar in de hoofdstad fietsen niet makkelijk is. We hebben daarom aan een campagne gewerkt om te zorgen voor fietspaden naast de belangrijkste autowegen, zodat mensen makkelijker van en naar hun werk kunnen. Na een heerlijke lunch op het kantoor van NOAH (de Deense zustervereniging van Milieudefensie), keken we 's middags wie de tegenstanders en potentiële medestanders zouden zijn van onze campagne (een zogenaamde "Force field analysis"). Die avond was de leukste avond van de drie; de interculturele avond op het kantoor van NOAH. Iedereen had wat te eten meegenomen uit zijn of haar land. Thessa en ik hadden natuurlijk ontbijtkoek (voor het koekhappen!) en pepernoten mee, anderen brachten zelfgemaakte kaas, drank en andere lekkere dingen.
Dag 3 zat vol met practische lessen, om te leren hoe je een goed persbericht schrijft bijvoorbeeld, of hoe je een leuke straatactie houdt. Zelf leerde ik over het gebruik van nieuwe media, interne digitale communicatie en het aantrekken van nieuwe mensen. Ook deze laatste avond was er weer een diner bij NOAH, gevolgd door een gezellig café'tje waar de Nederlanders helaas verloren hebben met tafelvoetbal. Ook de laatste dag had weer een vol programma, waar de nieuw bedachte campagnes verder uitgewerkt werden (met een tijdsschema en uitgebreide doel-beschrijvingen). Net zoals bij de eerdere sessies, werden ook nu weer de resultaten van de kleine groepjes aan de anderen gepresenteerd. Het was erg zinvol om eens critisch na te denken over planning, voor- en tegenstanders en de practische invulling. Maar helaas kwam de training zondagmiddag ten einde en werden het programma en de samenwerking binnen de groepjes geevalueerd (wat ook weer erg leerzaam was). Nadat de groepsfoto gemaakt en de ruimte weer opgeruimd was, moest iedereen helaas weer naar huis. Samen met anderen die in zuidelijke richting moesten werd er nog gegeten en gekletst in de trein terug. En nu ik dit schrijf denk ik terug aan een erg gezellige, inspirerende én leerzame paar dagen...
Klik hier voor meer foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten