maandag 7 november 2011

No Impact Week - Maandag: afval

De eerste werkdag van deze interessante week gaat over afval. Wat gooi je allemaal weg?


Net als mijn bestuursgenootjes Eva en Caroline vond ik gisteren (thema consumeren) niet zo moeilijk. Ook mijn lijstje van "wat wil ik deze week kopen" is kort, zo niet leeg. Ik doe sinds een tijdje meestal op zaterdag alle boodschappen voor de week (t scheelt ook aanzienlijk in je uitgaven als je niet dagelijks langs het rek met chocola en koekjes komt). Verder heb ik niets nodig. Echt niets? Nee, eigenlijk niet.  Vorig jaar was dat wel anders. Toen wil ik - met dagelijks forenzen naar mijn nieuwe baan in het vooruitzicht - graag een iPod. Door No Impact Week heb ik die aankoop toen uitgesteld. Eerst maar eens proberen met een oude MP3 speler hoezeer ik dat ding echt nodig heb. En, ik heb er nog steeds geen gekocht. "Heb ik dat nu echt nodig?" Zo makkelijk is het.

Maar goed, het ging over afval vandaag. Gisteren hebben we al ons afval netjes gescheiden in aparte zakjes bewaard. Vooral de "Rest" afvalzak zat aardig vol. Dat kwam voornamelijk omdat ik zondag eindelijk eens tijd had om de stoofperen te 'slachten' die ik al even geleden van mijn professor gekregen had. Uit eigen tuin. Ze zijn heerlijk, kan ik u inmiddels vertellen. Verder wat grapefruit schillen en kaasrandjes. Gebruikte ik deze dingen nu meer of minder dan 10 minuten? Nou, ze waren in minder dan 10 minuten op. Maar van de geur van stoofpeertjes - kruidnagels - in huis geniet ik langer hoor! En eigenlijk gebruik je de energie en bouwstenen uit je eten ook veel langer. Lastig.

De rest van mijn afval, naast wat oude tijdschriften, kwam ook voornamelijk van voedsel. Het plastic van de kaas en biologische beschuit die op waren, een leeg potje pesto, een leeg pak broodmix.... Allemaal goed gescheiden in te zamelen. Ik heb toch zo'n hekel aan van die verpakking met allemaal materialen door elkaar! Dan is het van plastic, papier en metaal, allemaal recyclebaar, en moet je het nog in de grijze container kieperen. Zonde! GFT moet in Amsterdam helaas wel bij het grijs. Kennelijk werkt scheiden hier niet. Toch eens nagaan hoe dat zit.  En composteren? Vrienden zeiden dat een wormenbak wel erg ingewikkeld was. En niet alle GFT kan op de composthoop. Toch neem ik me voor te onderzoeken of ik een deel van mijn GFT zo kan verwerken. Ik heb tenslotte een balkonmoestuintje...

Is mijn afval van gisteren te voorkomen? Nauwelijks. Net als het toiletpapier dat je toch wel haast zal moeten gebruiken en weggooien. Ik ga toch echt niet vaker dan eens per dag douchen zodat ik daar kan plassen....

Paulien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten