donderdag 17 december 2009

Klimaatonderhandelingen in Kopenhagen

Door: Anne Clasquin

Gisteren morgen om 10 uur reed ik met de nachttrein besneeuwd Kopenhagen binnen.

Een Duitse advocate voor een vrouwenrechtenorganisatie die ik op straat tegen kwam hielp me mijn spullen sjouwen naar het Klima Forum, waar ik de hele dag geweest ben. Dit is het alternatief voor het Bella Center, het grote congrescentrum waar de regeringsleiders met elkaar aan het onderhandelen zijn. In het Klima Forum kun je workshops en lezingen volgen, internetten, biologische broodjes kopen en er zijn stands van verschillende organisaties. En als je ’s ochtends vroeg wakker bent is er om 8 uur yoga. Ik heb er gisteren een lezing gevolgd over hoe Zuidelijk Afrika om kan gaan met klimaatverandering en hoe vrouwen hierin een rol kunnen spelen.

Bij de stand van Friends of the Earth International (FOEI), waar Milieudefensie bij aangesloten is, heb ik posters van onze flessenpostactie opgehangen. Deze hingen ook op Beat the Heat Now en nu zijn we door mensen van over de hele wereld te bekijken! 

Gisteren  was het niet druk in het Klimaforum omdat er bij het Bella Center een grote demonstratie werd gehouden. 45 duizend leden van NGO’s, journalisten en andere ‘observers’ hebben zich laten accrediteren om de onderhandelingen bij te mogen wonen. Echter waren er maar 15 duizend plekken, volgens de organisatie “ omdat ze niet verwacht hadden dat al deze mensen echt zouden komen”. Zo krijgt de conferentie een erg wrange bijsmaak. Ik heb al een aantal mensen gesproken die 2 dagen achter elkaar meer dan 6 uur in de rij hebben gestaan maar niet binnen zijn gekomen.

' s Middags hoorde we in het Klimaforum dat de grote groep leden van FOEI en ook van Avaaz en Tck Tck Tck de toegang tot het Bella Center is ontzegd.

Het proces was al niet erg transparant maar wordt hierdoor nog ondoorzichtiger nu deze groepen die miljoenen mensen over de hele wereld vertegenwoordigen de onderhandelingen niet meer kunnen volgen.

Ondertussen wordt er volop vergaderd over nieuwe acties en waarschijnlijk zal morgen het Bella Center omsingeld worden door (hopelijk) duizenden mensen. We willen dat de regeringsleiders pas naar buiten komen als zij een goede deal hebben gesloten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten