dinsdag 15 december 2009

Chaos.


Op de eerste dag van de 2de week probeerden duizenden mensen de conferentie binnen te komen. Ik stapte bij het metro station uit en kwam terecht in een grote chaos, duizenden mensen met en zonder accreditatie werden bij de hekken tegen gehouden. Ik heb 1,5 uur in de rij gestaan en heb zelfs verhalen gehoord van mensen die 7uur in de rij hebben gestaan. 


Naast de turbulentie buiten, was de eerste onderhandelingsdag van de 2de week van de COP zeer heftig. Vandaag besloten Afrika en de G77 (google het maar) om te stoppen met de onderhandelingen totdat de Annex 1 landen beginnen zich te committeren aan de nieuwe emissie reductie doelstellingen van het tweede termijn van Kyoto. Ook dit is een complex politiek verhaal.  

De Annex 1 landen zijn een verzameling van geïndustrialiseerde landen (o.a. de EU, Australie, Japan en de VS) die zich aan het Kyoto protocol houden. (behalve de VS aangezien zij het Kyoto verdrag niet hebben erkent) Kyoto is het enige wettelijke raamwerk waar reducties eisen in vastgelegd zijn. De annex 1 landen zijn een groot aantal jaren geleden vastgelegd en andere landen hebben in de afgelopen jaren een economische groei doorgemaakt. Veel Annex 1 landen vinden daarom dat deze landen ook bindende wetgeving moeten krijgen om de emissies te reduceren en willen daarnaast dat de VS weer aan boord komt.

Een nieuw raamwerk opzetten is een complex iets dat het proces nog langer zal maken en we moeten NU handelen en de Annex 1 landen moeten zo snel mogelijk committeren aan nieuwe reductie doelstellingen. Zij hebben namelijk de historische verantwoordelijkheid van de emissie uitstoot uit het verleden en moeten deze NU reduceren, voordat we van andere landen verwachten wat ze doen.

En daarvoor heb ik 1,5 uur in de rij gestaan ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten