zaterdag 12 december 2009

The Flood for Climate Justice

Het is 03:40 en mijn wekker gaat af. Vandaag is het de internationale klimaat actiedag en die moest voorbereid worden. 

Vanochtend organiseerde Friends of the Earth International de “Flood for Climate Justice”. Met deze demonstratie wil FoEI duidelijk maken dat de wereld Climate Justice nodig heeft, zonder het gebruik van slechte oplossingen, als een emissie handelssysteem, die niet echt bijdragen aan het oplossen van de klimaat crisis.
Op de demonstratie en kregen de actievoerders bij aanvang een blauwe poncho. Samen werden we de Flood for Climate Justice. Een grote blauwe massa trok door de straten van Kopenhagen en overspoelden een aantal emissie handelaren, die op de actie afgekomen waren om de carbon handel te promoten (Dit waren acteurs en ik was er een van ;-)
Het afkopen van emissies is een moeilijk verhaal en speelt een grote rol op de klimaat onderhandelingen. Het komt er op neer dat overheden uit de ontwikkelde landen zich aan de beloofde reductie doelstellingen kunnen houden door binnen een markt mechanisme hun reducties af te kopen. Ze hoeven dus niet perse te investeren in de nationale ontwikkeling van duurzame oplossingen. Overheden kunnen dus nog steeds door gaan met de massale uitstoot van CO2, door bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe kolencentrale en kunnen de toegenomen emissies in het goedkoop afkopen door te investeren in duurzaamheidsprojecten in het buitenland. 

Zo lijkt het dat de ontwikkelde landen hun reductie doelstellingen halen en er veel goede projecten worden gerealiseerd. In werkelijkheid zijn de projecten vaak additioneel aan de bestaande ontwikkeling en wordt er wereldwijd per saldo niet minder CO2 uitgestoten.
De actie was zeer geslaagd en had een sterke boodschap aan de wereldleiders! “Climate Justice now! NO offsetting!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten