dinsdag 8 december 2009

Het aftellen is voorbij!

Vanochtend was mijn eerste dag van de VN klimaat onderhandelingen, verrassend genoeg was het minder hectisch dan ik gedacht had.
Ik heb zelf wel eens een conferentie georganiseerd maar je vraagt je wel af wat voor mega logistieke operatie achter deze conferenties zit. 30.000 mensen zijn van plan om naar de conferentie te komen, waarvan 10.000 delegatieleden van alle landen en 20.000 andere groepen als NGO' s, journalisten, lobbyisten en VN observators.

Tijdens de conferentie worden er per dag een groot aantal acties georganiseerd door milieu organisaties om zo de delegatie leden te beïnvloeden en op de eerste dag leek er een actie explosie te zijn. Er was een Flashdance, Drumband, Die-ins, Greenpeace deelde Koffie uit en een van onze Friends of the Earth groep organiseerde kwam met een ijssculptuur in...je raad het al...de vorm van een zeemeermin, het symbool van Kopenhagen. (Leuk om te weten is dat JMA op 9 december ook een ijssculptuur zal maken in Utrecht.)

De eerste dag werd traditioneel gebruikt om alle werkgroepen te openen. Alle landen kregen spreek ruimte om hun ambities voor de conferentie uit te spreken. Er werden mooie woorden gesproken, maar het is afwachten of er uiteindelijk ook echt iets uit zal komen en of deze ambities om zullen zetten in harde afspraken. We willen dat de geïndustrialiseerde landen hun historische verantwoordelijkheid voor de uitstoot zullen nemen en zich zullen committeren aan 40% CO2 reductie in 2020 en harde financiële toezeggingen aan ontwikkelingslanden zullen doen, zodat ze zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Op het moment zijn we nog ver van dit droombeeld maar laten we hopen dat er wonderen zullen gebeuren in de komende 2 weken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten