woensdag 14 mei 2014

MEGAzat & MEGAnat

Ben jij ook zo’n vleeseter als ik? De vraag naar vlees wordt steeds groter en de veehouderijen dus ook, maar heb je enig idee hoe de meeste veehouderijen te werk gaan? Zaterdag 10 mei stond ik met andere JMA leden op de Dam. Een demonstratie tegen intensieve veehouderijen en megastallen.

MEGAzat 


Miljoenen kippen zitten  achter de tralies tegen elkaar gepropt en duizenden varkens tussen betonnen muren. Uren of zelfs dagen hebben ze geen daglicht gezien. Dat zijn megastallen. WijzijnhetMEGAzat organiseert elk jaar een manifestatie tegen megastallen. De doelen waren simpel. Zoveel mogelijk mensen op de Dam krijgen om aandacht te vragen van de media en van voorbijgangers. En de voorbijgangers informeren over de desastreuze gevolgen van de vee-industrie en megastallen. De demonstratie was van 13:00 uur tot 16:00 uur. Om 14:00 uur was er een protestmars vanaf de Dam richting het Spui en via Rokin terug. Honderden liepen met spandoeken fanatiek mee. Juichend en joelend om de productie van vee te verminderen en het behandelen van dieren te verbeteren.

Loes en ik aan het werk
MEGAnat

Dit keer deed JMA ook mee met protesteren. Ongeveer 500 mensen kwamen opdagen, ondanks het vieze weer. Het regende non-stop. Niels, Loes, Arlinde en ik staan op dat moment zeiknat achter het standje. Het verkopen van de welbekende Loesje-shirts, e-kookboeken en biologische koffie ging toch beter dan verwacht. Een big smile op je gezicht doet wonderen. Loes en Arlinde deden mee met de protestmars en namen het JMA spandoek mee. De enthousiasme van de dames was leuk om te zien. Ook vertelde we aan klanten wat JMA doet en hoe het team FoodForward in elkaar zit. Denk hierbij aan het project 'GreenCanteen'. Uiteindelijk zijn wij veel enthousiaste en leuke mensen tegen gekomen. En hopelijk ook toekomstige JMA-leden.

Maar ik ben een vleeseter …

Amen!
Best vreemd dat ik daar tussen al die demonstranten stond, waarvan de meeste vegetariërs zijn. Zelf eet ik wel gewoon vlees. Ik hield daar vroeger geen rekening mee, maar sinds drie jaar geleden eten we thuis één keer in de twee weken vlees. Dat is echt  7x minder dan voorheen. Ook houden mijn ouders rekening met het productieproces van het vlees. Zo kopen we geen vlees meer bij de supermarkt. En als ik uit eten ga met vrienden of collega’s ben ik tijdelijk ‘vegetarisch’. Wat prima te doen is.  Een overgang naar vegetarisch zijn is voor mij dus goed mogelijk!


HA! Het is toch waar wat ze zeggen:  “Na regen komt zonneschijn :) “.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten