maandag 5 mei 2014

Lief, maar wel die-hard... Onze derde JMA-er van de maand!

Inmiddels zijn we aanbeland bij onze derde JMA-er van de maand: Josje. Met veertien jaar zit deze lieve idealist aan de onderkant van onze leeftijd-grenzen. Lief, maar wel die-hard...

Josje

Je bent alweer anderhalf jaar lid en zit een aardige tijd daarvan bij team FoodForward. Waarom ben je actief geworden?

Ik ben al lid geworden met het idee actief met het milieu bezig te zijn. Ik vind het milieu erg belangrijk: ik probeer zelf altijd zo veel als ik kan te doen voor het milieu, zoals veganistisch eten, niet teveel kleren kopen, etcetera. Maar ik wilde me daarnaast ook actief inzetten.

Veganistisch eten lijkt me vrij lastig: geen melk, geen eieren. Ik zou heerlijke baksels moeten missen, en een heerlijk broodje roomboter met kaas. Vind jij het niet moeilijk?

Nee, eigenlijk helemaal niet. Het gaat eigenlijk heel makkelijk. Sommige mensen zouden het gek kunnen vinden, maar ik vind dat niet. Ik ben ermee begonnen om dierenleed, maar ik kwam er snel achter dat het ook goed voor het milieu is. Toen raakte ik eigenlijk nog meer overtuigd. Ik erger me er best wel aan hoe inefficiënt onze voedselketen is: voor dierlijke producten zijn heel veel plantaardige producten nodig. Dan denk ik dus van 'waarom eten we niet zélf die plantaardige producten op en schrappen we dat dier ertussen?' Daar wil wat aan doen.

En wat vinden je ouders er van dat je veganistisch eet? Zij moeten tenslotte het eten op tafel zetten... Moest je uit de kast komen als veganist?

Eigenlijk viel het wel mee: we aten altijd al vegetarisch met z'n allen en dat koken gaat dus prima. Meestal eten we zelfs met z'n allen gewoon veganistisch, maar dan wordt er alleen extra kaas op tafel gezet voor de rest. Heel soms is iets moeilijk veganistisch te maken en dan maak ik wat voor mezelf, of zij maken dat. Maar eigenlijk gaat het prima. En ze reageren er ook heel relaxt op.

Het lijkt me sterk dat heel Nederland veganist wordt, maar denk je dat we ooit vegetariër zijn met z'n allen in Nederland?

Ehm, nou. Ik denk niet dat ik dat zelf ooit ga meemaken, maar ooit: ja :)
Bij FoodForward schrijf ik ook elke maand wel een veganistisch recept voor op het blog. Daarmee laten we zien hoe makkelijk en lekker veganistisch en dus milieu- en diervriendelijk eten is. En op die manier kan ik ook mijn eigen vegetarisme terug laten komen. En ik vind het heel leuk om zelf te koken en te experimenteren met eten.

Je bent dus best veel met voedsel bezig. Is dat ook iets waar je later mee aan de slag wilt?

Ik zit er nu aan te denken om serieus iets met het milieu te gaan doen, bijvoorbeeld met milieu- en maatschappijwetenschappen. Ik zou dan het liefst onderzoek doen naar hoe we milieuvriendelijk kunnen leven. In alle opzichten: voedsel(voorziening), maar ook hoe we duurzamer energie kunnen opwekken door bijvoorbeeld de ontwikkeling van zonnepanelen met een hoger rendement. Ja, ik weet nog niet precies wat, maar dus iets in die richting.

En wat doe je verder naast duurzaam eten?

Buiten JMA ga ik naar school natuurlijk, huiswerk maken, met vrienden afspreken, eigenlijk de gewone dingen. En ik zit waarschijnlijk iets te veel achter de computer, op facebook vooral. Dat is mijn leven ongeveer :)

En zijn die vrienden dan een beetje duurzaam?

De meeste van m'n vrienden zijn er niet echt mee bezig. Dat is wel jammer inderdaad. Ik probeer ze niet echt te overtuigen, maar ik laat wel altijd zien hoe leuk en makkelijk veganistisch eten is. Ik bak dan vegaanistische cakejes ofzo en dan geef ik die aan ze.
Mijn broertje van 9, hij is superlief, is wel vegetariër geworden door mij! Tenminste, we eten zeg maar bijna vegetarisch, maar hij is echt vegetariër geworden door mij, haha.

Kijk, daar doen we het voor. De wereld verbeteren door het goede voorbeeld te geven en anderen te overtuigen :) Ben je wel ook een beetje een felle idealist, of ben je daar te lief voor?

Nou, fel ben ik niet, maar ik zeg wel wat ik vind hoor :)

Dan nu tot slot de vraag van de vorige JMA'er van de maand: waar haal jij je inspiratie vandaan?

Vooral uit hoe mooi de wereld is, hoe goed alles is geregeld door de natuur zelf. Dat er eigenlijk altijd wel een oplossing is. Bijvoorbeeld hoe mooi het soorten in stand blijven, als wij mensen ons er niet mee bemoeien, en hoe eigenlijk alles zich langzaam verbeterd.

... Als wij ons er maar niet mee bemoeien...

Ja, eigenlijk wel ja. Nouja, we zijn er nou eenmaal, dat is hartstikke fijn, maar we moeten ons er niet teveel mee bemoeien en zorgen dat we altijd ruimte open laten voor de natuur.

Wat is jouw vraag voor de volgende JMA'er van de maand?

Wat vind jij het mooiste wat er de laatste tijd is gebeurd op milieu-gebied?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten