vrijdag 17 januari 2014

Welkom in Olst!

Uitleg over het banden stampen. Helemaal rechts
Ferdi, de eerste aardehuis-bewoner van Nederland
Afgelopen zaterdag zijn we met JMA naar het Aardehuis in Olst geweest! Wat is het Aardehuis? Dit is een project waarbij er een wijk met duurzame woningen wordt gebouwd: muren van gerecyclede autobanden en piepschuim, energiezuinige houtkachels, energievoorziening door zonnepanelen en ga zo maar door. De huizen zijn op een mooie natuurlijke manier ontworpen, met veel licht en hout.

Na een lange treinrit kwamen we rond half 11 aan. We mochten vrijwel meteen aan de slag met “bandenstampen”. Hierbij moesten we oude autobanden vullen met zand, zodat deze als het ware een baksteenconstructie konden vormen voor de muren. Dit bleek een zware klus te zijn! Met hamers alsmaar meer zand in een autoband stampen was moeilijker dan het leek. Emma, die hier al eerder geweest was, zei erg optimistisch dat we er rekening mee moesten houden dat we per persoon vier banden af zouden krijgen.

Hoewel dit voor ons gevoel erg weinig leek, bleek het een terechte schatting. Halverwege de middag begon het hard te regenen, waardoor we ons werk stil moesten leggen en maar lekker een kopje chocolademelk gingen drinken bij Ferdi en Tessel, de eerste bewoners van deze aardehuizen die zelf enthousiast meewerken aan het project. Zij wonen hier met hun drie kinderen en vertelden onder andere hoe hun water- en energievoorziening werkt.

Uiteindelijk zijn we, na een dag van bandenstampen en het aardehuis bewonderen, aan het eind van de middag als echte bouwvakkers met lekker vieze modderkleren de trein ingestapt! Heb je zelf interesse om wel eens een steentje te komen bijdragen, of gewoon leuke en leerzame dingen te doen met JMA? Meld je aan voor de Doe Mee-lijst, dan krijg je een mailtje met oproepjes (ongeveer één keer per maand)!

Binnen in het eerste aardehuis van Nederland.
Links bij het keukenblok Tessel, de trotse eigenaar.


> Meer foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten