vrijdag 31 januari 2014

Charmilla (Marokkaans recept)

Charmilla? Wat is dat?
Laat ik eerst beginnen te zeggen dat het niets anders is dan een sausje. Een Marokkaanse sausje, bijgerecht, of hoofdgerecht. Het hangt er maar vanaf hoe je het serveert.
Charmilla wordt voornamelijk gegeten aan de kust van Marokko. Meestal in combinatie met vis en/of verschillende groenten. Je hebt ze in verschillende variaties, maar ik geef jullie mijn variatie. 

Ingrediënten:
5 tomaten
1 1/2 eetlepel olijfolie
1 ui
3 teentjes knoflook
100 ml water
1 eetlepel Koriander
Peper (naar smaak)
Zout (naar smaak)
1/2 theelepel Paprikapoeder
1/2 theelepel Komijn
1/2 theelepel Cayennepoeder
1 klein blikje tomatenpuree

Bereiding:
Hak de ui fijn en bak deze in een pan met anderhalf eetlepel olijfolie. Voeg de geperste knoflook toe. Schil de tomaten en maal deze fijn. Voeg ze even later toe bij de uien, wanneer de uien mooi goudbruin zijn. Breng het op smaak met de kruiden. Voeg een klein glaasje water toe en zet het vuur een op een laag pitje. Laat het even sudderen. Voeg vòòr het opscheppen de fijn gesneden koriander toe. En serveren maar !


Recept en foto door Fatima Monji

vrijdag 24 januari 2014

Wortel-kikkererwten salade met exotische dressing

In de koude wintermaanden doe ik er altijd alles aan om aan de zomer herinnerd te worden. Aangezien ik wel graag seizoensgebonden groenten eet was dit recept een geweldige uitkomst!
Dit heerlijke gerecht tovert in een handomdraai winterse ingredienten om tot een zomerse salade.

Benodigdheden (voor 3 personen):

  • 2 grote winterpenen
  • 1 blikje kikkererwten
  • bos peterselie
  • handje winterdragon
  • (verse) walnoten
  • handje vol dadels

Dressing:

  • 1 tl honing
  • sap van een hele citroen
  • 80 ml olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • ½ tl zout
Snijdt de wortels in dunne plakken (raspen is ook een optie). Voeg de kikkererwten, dadels en walnoten toe (als je verse walnoten gebruikt, zorg er dan voor dat er geen kleine stukjes schil aan vast blijven zitten). Ontpit vervolgens de dadels en hak de peterselie en winterdragon fijn. Voeg deze daarna toe aan alle andere ingredienten.
Voor de dressing meng je de honing, citroensap, olijfolie, komijnpoeder, cayennepeper en zout (naar smaak).

Vlak voor het serveren de dressing aan de salade toevoegen en goed hussellen.

Recept en foto's door Mira Thompson

maandag 20 januari 2014

Voedselverspilling aankaarten!

Het idee

Europa verspilt jaarlijks ongeveer 90 miljoen ton voedsel, en nou heb ik de landbouwafval er niet bij opgeteld. Ongeveer een derde van het voedsel voor menselijke consumptie wordt wereldwijd verspild. Dit hoef ik jullie niet te vertellen, dit weten jullie al. Helaas weten veel mensen dit nog niet. Een mogelijke oplossing? BOOMERANGKAARTEN!
Dit zijn kaarten die je gratis mee mag nemen. Ze staan in rekken in de winkels, scholen, bioscopen, bibliotheken enz. Deze kaarten hebben meestal een boodschap,  door middel van een plaatje, tekst of allebei. 

  
Kaarten maken blijft leuk!

Al sinds november vorig jaar waren we van plan om boomerangkaarten te maken. Vorig jaar heeft Anna de Loesje workshop van Milieudefensie bijgewoond. Daarna werd er een brainstormsessie gehouden met behulp van workshop methode om slogans te bedenken voor de boomerangkaarten. Deze kaarten moesten nog gemaakt worden.
Het is dinsdagavond eindelijk gelukt! Snacks en materialen stonden al klaar toen de FoodForwarder’s binnen liepen. We begonnen rond zeven uur in de avond en waren tien uur klaar. Dit was wel handig voor een aantal leden die minstens een uur terug moesten reizen. We hadden het lekker gezellig onder een warm kopje thee. Netjes toch?
De resultaten hebben niet alleen een zinvolle betekenis, maar ze zetten ook een glimlach op je gezicht. Een kaart die je aan het denken doet zetten. De kaarten zijn inmiddels gescand en worden op sociale media verspreid zodra ze op kaartenformaat zijn gemaakt. En als het mogelijk is staan ze binnenkort ook in de rekken! YIPPIE!

Een update over deze boomerangkaarten volgt nog lieve JMA’ers.
Bedankt FoodForwarders voor jullie inzet.

Groetjes!
Fatima Monji
Bestuurslid Voedsel

vrijdag 17 januari 2014

Witte winterse maaltijd

Deze week voor jullie, twee makkelijke en snelle winterrecepten.

Snelle wintersoep
-1 liter water
-2 bouillonblokjes
-een halve knolselderij
-een kwart witte kool
-100 gram kikkererwten
-edelgist (te koop in natuurvoedingswinkels, smaakt een beetje naar strooikaas)
-zout en peper naar smaak



Snijd de knolselderij en witte kool in stukjes. Doe dan alles behalve de edelgist in een pan en laat het 20 min koken. Schenk de soep dan in schaaltjes en strooi er wat edelgist overheen.

Room-macaroni
-200 gram macaroni
-1 dl soyaroom
-50 gram kikkererwten
-een flinke eetlepel edelgist
-paprikapoeder
-knoflook (vers of poeder), naar smaak
-zout en peper naar smaak
-citroensap

Kook de macaroni. Maak ondertussen het sausje klaar: mix de rest van de ingrediënten door elkaar met de staafmixer. Giet de macaroni af wanneer het gaar is en roer de saus er doorheen. Laat de pan nog even op het vuur staan. Wanneer het mengsel goed warm is,  is het klaar.


Eet smakelijk!

Recept en foto's door Josje

Welkom in Olst!

Uitleg over het banden stampen. Helemaal rechts
Ferdi, de eerste aardehuis-bewoner van Nederland
Afgelopen zaterdag zijn we met JMA naar het Aardehuis in Olst geweest! Wat is het Aardehuis? Dit is een project waarbij er een wijk met duurzame woningen wordt gebouwd: muren van gerecyclede autobanden en piepschuim, energiezuinige houtkachels, energievoorziening door zonnepanelen en ga zo maar door. De huizen zijn op een mooie natuurlijke manier ontworpen, met veel licht en hout.

Na een lange treinrit kwamen we rond half 11 aan. We mochten vrijwel meteen aan de slag met “bandenstampen”. Hierbij moesten we oude autobanden vullen met zand, zodat deze als het ware een baksteenconstructie konden vormen voor de muren. Dit bleek een zware klus te zijn! Met hamers alsmaar meer zand in een autoband stampen was moeilijker dan het leek. Emma, die hier al eerder geweest was, zei erg optimistisch dat we er rekening mee moesten houden dat we per persoon vier banden af zouden krijgen.

Hoewel dit voor ons gevoel erg weinig leek, bleek het een terechte schatting. Halverwege de middag begon het hard te regenen, waardoor we ons werk stil moesten leggen en maar lekker een kopje chocolademelk gingen drinken bij Ferdi en Tessel, de eerste bewoners van deze aardehuizen die zelf enthousiast meewerken aan het project. Zij wonen hier met hun drie kinderen en vertelden onder andere hoe hun water- en energievoorziening werkt.

Uiteindelijk zijn we, na een dag van bandenstampen en het aardehuis bewonderen, aan het eind van de middag als echte bouwvakkers met lekker vieze modderkleren de trein ingestapt! Heb je zelf interesse om wel eens een steentje te komen bijdragen, of gewoon leuke en leerzame dingen te doen met JMA? Meld je aan voor de Doe Mee-lijst, dan krijg je een mailtje met oproepjes (ongeveer één keer per maand)!

Binnen in het eerste aardehuis van Nederland.
Links bij het keukenblok Tessel, de trotse eigenaar.


> Meer foto's

vrijdag 10 januari 2014

Kerrie Prutje :)

En wat is dat dan, vragen de meeste mensen als ik zeg kerrie prutje te gaan maken. Misschien niet de meest fantasievolle naam, maar zo noemde mijn moeder het altijd. Dus zo zal het blijven heten. Een lekkere mengelmoes van onserieuze ingrediënten...


Ingrediënten

300 gram rijst
1 ui (gesnipperd)
1 rode paprika (in blokjes)
2 stengels prei (in ringen)
5 of 6 halve perziken (uit blik als ze niet in het seizoen zijn en in kleine stukjes)
Half glas perzik siroop (uit het blik, of ander sap)
Eetlepel patak (sterk kruiden prutje uit een potje, te koop bij veel supermarkten)
2 handjes pinda's
2 handjes rozijnen
1 eetlepel bloem
1 banaan



Bereiding

0) Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
1) Fruit de ui in een hapjes pan op hoog vuur glazig. Voeg de paprika en prei toe en roerbak tot ze beetgaar zijn (ongeveer 10-15 minuten).
2) Voeg de perziken en het perzik vocht toe. Nu kun je het patak toevoegen zodat het goed oplost en goed verdeeld raakt.
3) Laat even sudderen. Voeg de pinda's, rozijnen toe. Als de rozijnen opwellen, voeg dan de bloem toe. Laat het nog even sudderen terwijl de bloem bind met het vocht. Goed roeren. 
4) Doe als laatste de banaan erbij. Laat nog een minuutje pruttelen zodat de banaan warm en zacht wordt, maar nog niet weg smelt.
5) Serveer met de rijst


TADA!

Recept en foto's door Anna Kruseman

maandag 6 januari 2014

Het echte toetje

Een week voor kerst was het al zover; mijn eerste kerstdiner van wat een hele rits zou worden. Gelukkig was de eerste meteen smakelijk en gezellig! Het was namelijk het JMA kerstdiner dat we samen met Milieudefensie hebben georganiseerd. De voedselwerkgroep, FoodForward, had een kookworkshop geregeld om te helpen met de voorbereidingen. Met z'n vijven gingen we in de middag al enthausiast aan de slag. We hielpen biologisch cateraar Pètrix met het bereiden van de verse gerechten; het supervitamine rijke vruchtendrankje voor het aperatief, de oesterzwammen van het voorgerecht en de groene salade als bijgerecht.
Natuurlijk hadden we een paar kleine tegenvallers; geen keukenmachine dus alle wortels moesten met de hand worden geraspt. Iets waar Anneke (oud-bestuur JMA) nog lang over kan napraten. Maar vele handen maken licht werk, dus we waren toch op tijd klaar om te gaan smullen!
Ondertussen hadden vrijwilligers van Milieudefensie tafels klaargezet en prachtig gedekt met minikerstboompjes en kaarsen en waren de muren versierd met kerstlampjes. Dit zorgde voor een echte kerstsfeer, terwijl we toch echt in een van de witgekalkte ruimtes van In de Ruimte zaten. Zeker een leuke toevoeging was ook de live muziek met gitaar en saxofoon. De twintig JMA-leden die waren gekomen zaten bij elkaar en het was leuk om informeel te kletsen onder het eten. Tussen de gangen door waren er praatjes over de verschillende projecten dit jaar. Om het niet te lang te laten duren hadden iedere spreker 12 slides van elk 20 seconde. Dat was dus even doorpraten! De sprekers moesten er even aan wennen, maar het zorgde wel voor een leuk overzicht van de successen dit jaar, zoals de festival tour van de Kleine Hoefprint en Green Canteen. Na een zalig diner met amandelburgers, rode bieten quiche en knolselderij puree, kregen we een Kleine Hoefprint-ijsje als desert. Het echte toetje kwam voor mij daarna pas; een prachtige zang solo van Jojanneke (oud-voorzitter DWARS en huidig kascommissie-lid van JMA)!

JMA leden die er waren; dank voor alle gezelligheid!
En aan iedereen; Gelukkig Nieuwjaar namens het hele JMA bestuur!