vrijdag 25 oktober 2013

Gebruik je groentekliekjes goed!

Voor de ‘Veganistische Vrijdag in Vijf Minuten’ van JMA FoodForward, hebben we dit keer het favoriete gerecht van werkgroeplid Anna: Peanut Butter Stir Fry!

Anna: “Een van mijn vrienden, Shea, heeft het twee jaar geleden voor het eerst voor me gemaakt en ik was meteen verkocht”.

Ingrediënten (voor 4 personen):
300gr zilvervlies rijst (zo’n 75gr per persoon; elke andere rijstsoort kan ook!)
Twee tenen knoflook
1 centimeter verse gember (of twee bolletjes stem gember)
1 eetlepel gember siroop
3 eetlepels ketjap
4 eetlepels pindakaas (of een handje verse pinda’s)
200gr groente per persoon (welke soort is afhankelijk van je keuze, zie hieronder)

Bereidingswijze:
Dit keer hebben we een snelle versie (in 5 minuten klaar) en een langzamere variant (20 minuten). De langzamere variant geeft meer smaak en biedt je de mogelijkheid om restjes op te maken!

Bereidingswijze snelle versie:
Gebruik voor de snelle versie voorgesneden groentes en snelkook rijst. Begin met het koken van de rijst, want dat duurt meestal het langst. Snij de tofu in dobbelsteentjes, dep ze droog en marineer in het kruidenmengsel. Bak de tofu vervolgens in een kleine koekenpan in 5 minuten rondom bruin.

Wok nu de groentes. Hou in je achterhoofd dat je ongeveer 200 gram groente per persoon nodig hebt en probeer wat jij zelf het lekkerste vind. 

Groente keuzes: ui, prei, wortel, paprika, bloemkool, broccoli, sperzieboontjes / peultjes / sugar snaps, Chinese kool en natuurlijk tauge. Dus varieer!

Wok de groentes in zonnebloemolie op hoog vuur in 5 minuten beetgaar, en als je tauge gebruikt voeg die pas de laatste minuut toe. 

Meng nu alles samen en klaar! Eet smakelijk!

Bereidingswijze langzamere variant:
Begin met het koken van de rijst. Laat de rijst 10 minuten koken, giet dan af en laat dit 5 minuten staan. Snij de tofu in dobbelsteenjes, dep droog en marineer in het kruidenmengsel. Laat dit even staan, want dan smaakt het lekkerder! Bak de tofu vervolgens in een kleine koekenpan in 5 minuten rondom bruin.

Wok nu de groentes. Het makkelijke aan dit recept is dat je bijna elk soort groente kan toevoegen (behalve misschien tomaat of pompoen). Een mooie manier om restjes op te maken, zoals een halve winter peen of een kwart bloemkool. Probeer wat jij zelf het lekkerste vind. 
Groente keuzes: ui, prei, wortel, paprika, bloemkool, broccoli, sperzie  boontjes/ peultjes/ sugar snaps, chinese kool en natuurlijk tauge. Dus varieer!

Wok de groentes in zonnebloemolie op hoog vuur in 5 minuten beetgaar, en als je tauge gebruikt voeg die pas de laatste minuut toe. 

Meng nu alles samen en klaar! Eet smakelijk!

Op de foto’s kun je zien, dat Anna vandaag een kwart winterpeen, een halve prei, een kwart bloemkool en 250 gram tauge heeft gebruikt.

Recept & foto’s door Anna Kruseman

Meer informatie? Ga naar de JMA FoodForward pagina.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten