vrijdag 18 oktober 2013

Supersnel maaltje voor 4 dagen

FoodForward, de voedselwerkgroep van JMA presenteert jullie hierbij:
De ‘Veganistische Vrijdag in Vijf minuten’. Deel 3!

Vandaag heeft ons veganistische gerecht een Indiaas en Amerikaans tintje. Amerikaans niet zo zeer omdat het een vervanger voor een hotdog bevat maar meer omdat ons recept gemaakt is door Anneke die op dit moment in New York City woont. 

Om New York op een duurzame, goedkope, gezonde en snelle manier te overleven ga je niet naar de dichtstbijzijnde McDonald´s maar op zaterdag naar de biologische markt en Trader Joe´s (de goedkope biologische winkel) en kook je een enorme pan eten. Dat eet je dan natuurlijk niet meteen op (dan ben je binnen de kortste keren inderdaad op het gewicht van de gemiddelde Amerikaan) maar dat verdeel je dan eerlijk over verschillende bakjes die je in de vriezer stopt en elke dag meeneemt naar je werk als lunch. 
Regenboog snijbiet

Deze week heb ik het geluk gehad om snijbieten in verschillende kleuren goedkoop op de kop te tikken op de bio-markt. Daarnaast waren de eiwitrijke diepvriesbonen in de aanbieding bij Trader Joe´s. Na wat nadenken hoe ik dat kan combineren kom ik op een Indiase curry uit! 
Omdat ik helaas vanwege mijn korte verblijf hier niet beschik over de kruidenvoorraad die ik thuis zou hebben, heb ik een pot Masala gekocht. Het onderstaande gerecht is vast en zeker lekkerder en gezonder als je een i.p.v. de masala een blik tomatenpuree mengt met wat sojasaus en koriander, komijn, chili, klein beetje kaneel, gember en wat karwijzaad. Maar goed, bij gebrek aan beter: de pot Masala "simmer sauce". Voor de luie Nederlandse koks, ze hebben dat ook in Nederland. Patak´s is een oké (voor zover bekend veganistisch) merk, met de curry pasta kan je heel lang doen. 
Eiwitrijke bonen, onze vleesvervanger!
In principe kun je curry met alle groenten maken dus als je nog een restje wortels of een courgette in de koelkast hebt liggen, snij in stukjes en roerbak mee. 
Masala verdund met water
Als basis zijn alleen ui, knoflook en bonen (als eiwitbron) noodzakelijk. Snij de uit en knoflook fijn en verhit plantaardige olie (olijf- of zonnebloemolie) in een pan. Bak de ui en knoflook in de olie en roer tot ze glazig zijn. Gooi dan de groenten/bonen er bij. Houdt er rekening mee dat sommige groenten erg kan slinken, mijn snijbiet bijvoorbeeld. Roer goed door. Om aanbranden te voorkomen giet je de tomatenpuree met kruiden of Masala erbij zodra de groenten een bruine tint krijgen. Restjes uit een pot kun je het beste uit de pot krijgen door een scheut water in de pot te doen, goed te schudden en dit in de pan te gieten. Dit is geen probleem omdat het helemaal niet erg is als het wat dunner wordt en voor mij zijn dingen uit pot toch vaak veel te zout. 
Laat dit even pruttelen op een zacht vuur. 

Ondertussen kook je de rijst gaar zoals op de verpakking staat. Voor de meeste rijst geldt, 1 mok rijst, 2 mokken water, als je de rijst droog wilt koken. 

Als de rijst klaar is haal je beide pannen van het vuur en kun je je curry serveren! 

Lunch voor 4 dagen!!
Of, zoals ik doe: je stopt alles in bakjes en zet het in diepvries als vervanger van de afhaal-lunch in je kantoor. Mijn collega´s zijn meerdere malen per week jaloers op de geuren die uit onze magnetron komen als ik mijn verantwoorde bakjes aan het opwarmen ben. En het beste van allemaal: het is ook nog eens veel goedkoper dan hun lunch!

Eet smakelijk en groetjes uit New York! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten