maandag 7 oktober 2013

To grad or not to grad

In het begin van dit jaar, toen we met het bestuur op de eerste zondagmorgen van 2013 onze goede voornemens en personal challenges publiceerde, wist ik het nog niet zeker: zou ik mijn bachelor op tijd afronden? Stage moest nog geregeld worden, scriptie geschreven, punten van niet-gehaalde vakken tijdens de uitwisseling moesten nog vervangen worden... Maar sinds gisteren is het duidelijk! Ik zat samen met bijna al mijn jaargenoten in de grote maar goed gevulde aula voor de diploma-uitreiking van de 'International Bachelor Communication and Media' (ook wel IBCoM [ipkom] genoemd). Netjes in pak met daarover een felblauwe Gown met Cap – naar goed gebruik op Amerikaanse universiteiten...

IBCoM graduation, 2013
Het was een mooi evenement met gênante party-foto's en serieuze praatjes. Met enige jaloezie keek ik naar de Cum Laude studenten die speciaal werden toegesproken door onze professoren. Toch ben ik vooral ook trots: over het geheel genomen alles netjes afgerond binnen de drie jaar (los van de gemiste deadlines hier en daar), een superleuke en interessante uitwisseling naar Nottingham (UK) en nette cijferlijst.

Het behalen van dat resultaat ging helaas niet altijd van een leien dakje. De gemiste deadlines die ik al noemde, kwamen soms omdat ik het leuker vond om voor JMA aan het werk te zijn dan artikelen te lezen. En ook op andere vlakken was het niet altijd even makkelijk om mijn bestuursjaren voor JMA te combineren met andere activiteiten: een etentje met vrienden moest nog wel eens een weekje of twee wachten omdat ik een aantal vergaderingen had.

Beleidsvoorstellen en sociologische ontwikkelingen

Maar of ik mijn diploma gehaald heb ondanks JMA? Nee, dat niet. Integendeel zelfs! Via JMA heb ik mijn stage bij Milieudefensie kunnen doen en dagdromen over leuke acties die op de stapel stonden hielden me op de been tijdens blokken met SPSS, saaie boeken over sociologische ontwikkelingen en het schrijven van onderzoeksvoorstellen. En terwijl ik mijn stageverslag tussen de bedrijven door op het YFoEE zomerkamp in Noorwegen moest schrijven, was datzelfde zomerkamp wel een prachtige kans om actie voor het milieu te combineren met een heerlijke, actieve vakantie en het uitbreiden van mijn Europese netwerk.

Ook in de laatste periode van dit bestuursjaar – nu onze ALV in voorbereiding is – ontwikkel ik me niet ondanks maar dankzij JMA. Het is druk: de groene pieten gaan weer de straat op en er moeten nog beleidsvoorstellen geschreven worden. Één dag per week zit ik wel op het kantoor van Milieudefensie voor bestuurszaken. Maar ook die drukte heeft een positieve kant: door vaak op kantoor te zijn heb ik processen en medewerkers van Milieudefensie leren kennen.

Elk voordeel heb z'n nadeel

Ik ben in principe tegen zulke dooddoeners, maar stiekem had'ie wel gelijk, Johan Cruijff: Elk nadeel heb z'n voordeel. JMA kost aardig wat tijd, maar één ding is zeker: we zijn de proeftuin, de ontwikkelingspool, de springplank die we willen zijn. Fouten maken met PR, ontdekken hoe verschillende NGO's werken, het schrijven van blogs, mensen zien wegstromen uit de werkgroepen en weer zien vollopen met nieuwe enthousiastelingen, een netwerk van groene Europese jongeren opbouwen... Het hoort er allemaal bij, het kan allemaal!

Ik kijk tevreden terug naar de afgelopen twee jaar. Niet ondanks, maar dankzij JMA heb ik mijn bachelor op tijd gehaald, vol motivatie.

Wil jij zo'n avontuur ook aangaan? We zoeken nog bestuursleden! Check hier onze vacatures.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten