donderdag 5 februari 2015

JMA en geld (Fondsenwerving)

*ding-dong!* omstreeks 18:00 kun je ze verwachten. De collectanten, de mensen die je een geweldig enthousiast verhaal kunnen vertellen over het belang van de organisatie waar ze op dat moment geld voor ophalen. Een nobele zaak maar ook een noodzaak. De meeste goede doelen zijn vrijwel volledig afhankelijk van de vrijgevigheid van de leden. JMA heeft geen collectanten die voor ons werken dus zullen wij met een ander plan moeten komen. Fondsenwerving.

Wat is dat dan? Fondsenwerving?
Fondsenwerving is het aantrekken van vermogen buiten de organisatie zelf. Meestal via andere weldoensorganisaties maar ook soms in samenwerking met het bedrijfsleven.
Het werven van fondsen is geen nieuw concept. Het wordt al jaren gebruikt om in samenwerking met anderen of alleen geld aan te vragen voor verschillende projecten.
Een voorbeeld hiervan is dit:
JMA of een andere organisatie heeft een project waar ze geld voor nodig hebben. Het bedrijfsleven heeft dit geld en groen organisaties willen dit investeren, JMA zorgt als tegenprestatie dat de naam van de sponsorende organisatie zichtbaar is tijdens de activiteit of op het projectplan en ontvangt een geldbedrag.

Het fondsenwerven om de algemene begroting te vergroten is wel nieuw, en lastig.
De poel waar niet alleen JMA maar ook andere organisaties hun sponsoren en samenwerkingsorganisaties vandaan halen is klein en we moeten heel kieskeurig zijn.

Als milieuorganisatie kun je niet zomaar met Jan en alleman in zee gaan.
Organisaties zullen zorgvuldig moeten worden gescreend en alleen als het zeker is dat ze er geen milieuvervuilende praktijken op na houden kan een bedrijf in aanmerking komen voor samenwerking. Mocht een bedrijf door de initiële screening komen volgt er een lange weg van eisen voor dat we een goede samenwerking aan kunnen gaan. JMA gaat dus alleen de samenwerking aan met de meest groene bedrijven van bepaalde sectoren in het bedrijfsleven.
Dit lange proces zorgt er echter wel voor dat de reputatie en positie van JMA niet wordt aangetast.

Oke allemaal heel interessant maar waarom schrijf je hier een blog over?
Er zijn heel veel bedrijven die staan te popelen om hun geld te geven aan een goed doel.
Wij als JMA kunnen in samenwerking met andere organisaties een groot netwerk van bedrijven en stille fondsen oprichten en samen voor een betere toekomst zorgen. Ik hoop met het schrijven deze blog een beetje extra aandacht te geven aan deze tak van sport. Ook wil ik graag aan iedereen die dit leest en denkt ons te kunnen helpen te vragen om contact op te nemen met ons.

Hopelijk tot dan!

Bas Weerdmeester
Penningmeester JMA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten