maandag 26 januari 2015

Van sjoemelstroom naar het realiseren van onze groene droom

Buiten is het behoorlijk koud maar binnen in de Green Office is het knus en warm. Het is de eerste JMA Academy van het jaar. Duurzame energie is het thema van de avond. “Ik heb nog maar weinig gehoord vanuit de studenten” zegt een van de sprekers halverwege de avond. Een groep jongeren zit stilletjes op de achterste rijen van stoelen en fauteuils. Of wij en onze medestudenten ons bezig houden met onze eigen energiekosten? We kijken elkaar een beetje hoofdschuddend aan. De meesten hebben geen zicht of invloed hierop. Onze huurprijzen zijn inclusief en iets van een jaarlijkse teruggave krijgen we vrijwel nooit onder ogen. De opmerking wordt gemaakt dat de opkomst van de hoeveelheid studenten ook iets zegt over hoe betrokken studenten zijn bij duurzame energie. Oh, het blijkt tentamen week te zijn. Ook heel belangrijk voor studenten. Zelf heb ik geen last meer van tentamen weken. Mijn studententijd is al een tijdje voorbij. Huren doe ik nog wel. Mijn huurprijs is inclusief en mijn huisbaas ontloopt nog steeds mijn vraag om de energierekening te mogen inzien.

Wat hebben de slachtoffers van de tentamen week gemist? Geboeid heb ik geluisterd naar de presentaties en discussies van de zes gastsprekers. Freek Vossen van Koelestudenten brengt ons op de hoogte van de geplande battle met het plaatsen van zonnepanelen op studentenwoning. Vervolgens verteld Danny Steenhorst vol enthousiasme over de vereniging de Windvogel. De vereniging wil graag dat Nederland snel overstapt op duurzame energie. Danny gelooft heilig in windenergie. Jeroen Vanson is accountmanager van lokale energieprojecten bij Greenchoice. Zijn boodschap aan ons is dat studenten belangrijke invloed kunnen uitoefenen op duurzame energie. Wij zijn namelijk de energieconsumenten en opwekkers van de toekomst. Markus Schmid van Wise vertelt ons over Noorse certificaten die ingezet worden om niet duurzame energie toch als groen te verkopen. We maken kennis met de term ‘sjoemelstroom’. Remco de Maaijer is manager strategie bij de Stichting Studentenhuisvesting (SSH). Hij geeft ook aan dat het aan de studenten is om het verzoek voor duurzame energie in te dienen bij de woningbouw of huisvestingsorganisatie. Maarten Visschers van het landelijk project Stookjerijk vertelt over de rondetafelgesprekken die gehouden worden over energiebesparing in de sociale huursector. Het is duidelijk: er is hoop voor een toekomst waarin we helemaal zijn overgeschakeld naar groene energie. Die toekomst hebben we echter wel in eigen handen.
Het publiek is een en al oor. Foto gemaakt door Lawrence Cheuk.


Het is fantastisch om te zien dat de sprekers werken vanuit hun passie en geloven dat groene energie de toekomst heeft in Nederland. Het was een leerzame avond met sprekers van hoge kwaliteit. Deze inspirerende avond werd door Team Energie van JMA georganiseerd. Ben je geïnteresseerd in JMA of in onze teams? Kijk dan verder op onze website. Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende JMA Academy. Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten