maandag 9 februari 2015

Warme truien voor winkels

Even in de stad een boodschapje doen. Ramen en deuren dicht, verwarming laag en met een dikke jas aan naar de stad. Ook al vriest het in februari, soms is het gewoon warm op straat! Veel winkels laten hun deuren wagenwijd open staan en een luchtgordijn blaast warme lucht naar buiten, terwijl we thuis ons best doen om energie te besparen. En dan staat er aan de oude gracht ineens een mega-trui voor een open winkeldeur; een JMA-trui! Dat was de actie van team-energie voor warme truien dag. Op deze dag worden mensen aangemoedigd om energie te besparen door bijvoorbeeld de verwarming een paar graden lager te zetten. Wij deden winkels een warme trui aan om winkeliers aan te spreken op hun open deur en alle geïnteresseerden kregen uitleg over warme truiendag en de verspilling door open winkeldeuren.

Foto: Lawrence Cheuk
Als winkels hun deuren niet altijd open laten staan of een draai- of schuifdeur gebruiken scheelt dat 40 tot 60 procent energie (+-€700, Klimaatverbond, 2014). Iedereen op straat was enthousiast maar de winkels uitten bezorgdheid over het verlies van een gastvrije indruk. Het winkelend publiek zag een dichte winkeldeur niet als reden om een winkel over te slaan en ook onderzoek van het ministerie van economische zaken wees uit dat een winkeldeur die een klant zelf moet openen niet leidt tot verminderde klandizie. Volgend jaar hopelijk meer dichte-, schuif- of draaideuren en een lagere energierekening!

Lijkt het jou ook tof om te helpen bij de organisatie van zo’n actie? Kom ons helpen bij team energie! Kijk op www.jma.org voor meer info of mail naar bernike@jma.org


Geen opmerkingen:

Een reactie posten