zondag 22 februari 2015

Kom van die bank!

(Foto gemaakt door Lawrence Cheuk)
Zaterdagavond, ik hang op de bank, net als mijn broer aan de andere kant van de bank. Ineens komt de vraag van mijn broer: “Waarom zit jij eigenlijk bij dat milieu-ding?” Van verbazing zak ik bijna van de bank af. Mijn broer is namelijk niet zo'n prater en “milieu-dingen” staan niet hoog op het prioriteitenlijstje van hem. Hij heeft in de middag de nieuwe flyer van JMA zitten lezen. Hij begrijpt het nog niet helemaal. “Milieu, is dat niet gewoon een nieuwe hype?” In de nieuwe flyer van JMA staan foto's van onder andere de Underwear Run. Studenten en jongeren die in hun onderbroek door Amsterdam rennen. Wat heeft dat nou met milieu te maken? Ik probeer mijn broer uitleg te geven welk doel de Underwear Run heeft. Ik leg uit dat JMA jongeren bewust wil maken van hun aandeel op het milieu. Hij lijkt te begrijpen wat ik zeg, maar snappen doet hij het nog niet helemaal. “Wat voor verschil maak je als je een duurzaam geproduceerde onderbroek draagt?”

Het gesprek gaat zo nog even verder. Antwoorden zoals: “Ja maar als alleen ik verander, dan heeft dat geen effect.” en “Ik merk er toch niets van.” passeren de revue. Het grote plaatje wil nog niet helemaal landen. Het verbeteren van het milieu is namelijk geen solistische en eenmalige actie. Dat moeten we met elkaar doen en dat moeten we blijven doen. Bedachtzaam knikt mijn broer. Ik geloof dat hij het snapt.

Er zijn nog genoeg andere mensen die het grote plaatje niet helemaal snappen. Daarom bestaat JMA dus. Zolang niet iedereen een duurzame onderbroek heeft, zolang niet iedereen zijn verwarming een graadje lager zet en zolang niet iedereen vleesproducenten laat staan, zolang zal er nog een taak liggen voor JMA. En voor jou. Want JMA kan het niet alleen. We hebben jouw hulp nodig. Willen we meer mensen bewust maken, dan hebben we meer mensen nodig om die bewustheid te verspreiden. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Je kunt je aansluiten bij een vette actie van JMA, kom bij één van de teams van JMA of verras ons met je eigen actie. JMA sluit zich graag aan bij groene initiatieven van jongeren. Dus wat ga jij doen om het verschil te maken in de wereld? Of denk je net als mijn broer dat alle kleine dingen niet helpen?

Wil jij nog meer betekenen voor het milieu? Benieuwd wat je allemaal kunt doen? Mail naar corne@jma.org en ontdek de mogelijkheden.

We spreken elkaar snel,

Corné (bestuurslid Leden & Achterban)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten