vrijdag 7 februari 2014

Vegan pizza!


Voeg de lente-uitjes op het laatst toe, anders verbranden ze!

Pizza vet en ongezond? Nee hoor!



Meestal kookte mijn vader vroeger, maar als mijn moeder kookte had ze haar eigen typische kookstijl: alle restjes opmaken. Dat leidde vaak tot lekkere en eigenaardige gerechten op tafel (en soms tot wat minder geslaagde gerechten…)!



Dit is ook een voorbeeld van kijken-wat-er-in-mijn-kastje-ligt: veganistische pizza. Het mooie is dat je er allemaal groenten op kunt doen die je over hebt en die je lekker vindt (oke, bijna alle groenten).  Het enige wat je verder nog nodig hebt is (olijf)olie, tomatensaus, Italiaanse kruiden en het liefst ook knoflook en ui.



Ik heb ervoor gekozen om het deeg zelf te maken, maar als je de 5 minuten variant wil is het natuurlijk aan te raden om pizzabodems te kopen. Let hierbij wel op de ingrediënten: soms zitten er nog wel eens melkeiwitten e.d. doorheen!



Ingrediënten voor twee personen:

  • 2 pizza bodems
  • Groenten naar keuze, in dit geval:
    2 Uien
    2 Lente-uitjes
    ±6 Cherry-tomaatjes
    ½ Paprika
    Pakje Olijven
  • ½ pak tomatensaus (inhoud: 500 mL)
  • Olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden

Pizzabodem alternatief:

  • 2 theelepels bakpoeder
  • 400g bloem
  • 150 mL water
  • 1 à 2 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel suiker



Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. Verhit wat olijfolie in een pan, snijd de knoflook en een ui heel klein en bak in de pan. Voeg vervolgens de tomatensaus met een scheutje water en ongeveer een eetlepel Italiaanse kruiden (oregano, tijm, basilicum, peterselie) toe. Nu heb je je saus!



Snijd je groenten op de manier die je zelf het prettigst vindt. Je kunt je groenten nog even voorbakken als je hier de voorkeur aan geeft, zo worden ze wel wat minder knapperig. Voeg de lente-uitjes pas op het laatst toe nadat de pizza in de oven is geweest, aangezien deze anders verbranden (zie foto)!



Verspreid met de bolle kant van een lepel wat olijfolie over de pizzabodems, dit zorgt ervoor dat de saus niet in de bodem zal trekken. Verspreid de saus over de bodems en leg de groenten op de saus. Doe de pizza’s een kwartiertje in de oven (of wat er op de verpakking van de pizzabodems staat), en eet smakelijk!



Tip: als je een natuurvoedingswinkel met veganistische kaas in de buurt hebt: doen! :)




Als je wat langer de tijd hebt kun je zelf een pizzabodem maken:

Doe het bloem, zout, suiker, bakpoeder, olijfolie en water in een kom en meng dit door elkaar. Kneed dit tot een mooi deeg; het moet niet meer plakken. Als je bodem te droog en stevig is doe je er meer water bij, als hij te plakkerig is doe je er meer bloem bij. Verspreid wat bloem over keukenpapier of een schoon aanrecht, verdeel het deeg in twee ballen en rol hier 2 pizzabodems uit. Dit kan met een deegroller; als je die niet hebt is een wijnfles bijvoorbeeld een goed alternatief!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten