maandag 10 februari 2014

Filmavond duurzame en eerlijke elektronica

Je hebt er zelf vast ook wel een, een smartphone. Niet zo gek, want op dit moment zijn er meer mobieltjes dan mensen op de wereld. We kunnen bijna niet meer zonder. Even snel iets opzoeken, mail checken, appen, twitteren, en ga zo maar door.

Donkere kant

Maar er zit ook een donkere kant aan onze mobieltjes. Grote multinationals spelen een vies spelletje waar miljoenen mensen het slachtoffer van zijn. Dat begint al op de plek waar de grondstoffen worden gewonnen. Mensen en zelfs kinderen werken soms een week lang onder verschrikkelijke omstandigheden in smalle mijnen. Daar zwoegen ze om gewilde mineralen als goud en kobalt uit de grond te halen.

Blood in the Mobile

JMA wil dat dit stopt. Dat begint met het begrijpen van het probleem. Daarom organiseerde de werkgroep Internationale Rechtvaardigheid afgelopen vrijdag een filmavond. Na een inleidend praatje over de globale situatie rond conflictmineralen door Evert (projectleider van de tin-campagne bij Milieudefensie) werd de film Blood in the Mobile vertoond.
Iedereen zat volledig in de film

De Deense filmmaker Frank Poulsen is de man achter Blood in the Mobile. Hij heeft zijn hele leven Nokia telefoons gehad en vraagt zich af of er in zijn mobieltje conflictmineralen zitten. Bij Nokia zelf krijgt hij geen antwoord en daarom gaat hij zelf naar de mijnen in Congo om achter de donkere kant van onze smartphones te komen.

Winst versus levens

Tijdens de film was iedereen doodstil. Vooral het heftige verhaal van een twaalf jarig jongetje dat een bloedbad overleefde maakte veel indruk, ook op mij. Echter waren de omstandigheden in en rondom de mijn niet eens hetgeen wat mij het meest verontwaardigde. Nee, dat was een woordvoerder van Nokia. Al meer dan tien jaar weet Nokia wat de omstandigheden zijn en nog steeds is er niets verbeterd. En wat is de afweging? Winst. Winst ten opzichte van mensenlevens. Daar kan ik me boos om maken. Blood in the Mobile moet je gezien hebben!

Het is tijd dat er structureel verandering komt in de winning van grondstoffen voor de elektronica industrie. JMA gaat hier dit jaar mee aan de slag. Wordt vervolgd…

Niels
Voorzitter en bestuurslid Internationale Rechtvaardigheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten