vrijdag 28 februari 2014

Champignon gevuld met aubergine en een soepje

Voor de gevulde champignons
Aantal kastanje champignons naar keuze (5?)
Aubergine spread van Healthy Planet (Ekoplaza)

Ontdoe de champignons van het steeltje door ze er uit te trekken en leg ze op de kop. Vul ze met Healthy Planet aubergine spread en verwarm ze kort in de magnetron, leg hierop een schijfje komkommer.



Voor de soep
Halve aubergine
Drie champignons + de steeltjes
Blokje groentebouillon
Theelepel provinciaalse kruiden (Aldi/Lidl)
Gedroogde bieslook (Aldi/Lidl)
Gedroogde peterselie (Aldi/Lidl)
Snufje peper
Broodje naar keuze

Snijd een halve aubergine in blokjes en enkele champignons in schijfjes. Doe 300 ml water in een steelpannetje en voeg daaraan een kwart blokje groentebouillon, een handje gedroogde peterselie en bieslook, een theelepeltje provinciaalse kruiden en de gesneden groenten toe. Laat de aubergine gaar worden en schep de soep in een soepkom, met een snufje peper erover.

Recept en foto's door Raphaelle Ritsema

woensdag 26 februari 2014

FAWG meeting: from Foodwaste to Friends

Afgelopen week ben ik naar Wenen geweest voor de Food & Agriculture Working Group (FAWG), zeg maar de werkgroep voedsel van het Europese netwerk van JMA. Donderdag-avond kwam ik aan in het hostel, waar de groep 's middags al was begonnen met kennismaken en vergaderen. Ik kwam net op tijd voor avondeten en maakte gebruik van deze tijd om kennis met iedereen te maken.

Doodmoe was ik toen ik donderdag onder de lakens kroop. Normaal gesproken slaap ik totaal niet lekker in (jeugd)herbergen, maar dit keer sliep ik als een roos. Hoe dan ook, ontbijt stond klaar tot half tien en ik was niet van plan om dit te missen. Rond half tien maakten we een kleine wandeling rond de hostel. Een mooie uitzicht op de stad Wenen. Half uurtje later zaten we gezellig te vergaderen. Hoofdvraag: "Wat is ons doel/topic dit jaar als FAWG? En hoe gaan we onze doel bereiken?"

Vergaderen, zeefdrukken & kokkerellen

Vergadering FAWG
Food waste! Vleesproductie! Deze twee thema's kwamen telkens naar voren tijdens de vergadering. Iedereen had hierover zijn eigen mening. De één wilde focussen op de hoeveel voedsel die per jaar weggegooid wordt. De ander had meer interesse in het verspreiden van informatie over de manier hoe dieren behandeld worden tijdens de vleesproductie. Het werd ons duidelijk dat er nog steeds niet genoeg moeite wordt gedaan om deze dilemma's te benadrukken. Er wordt nog steeds zoveel verspild en er wordt nog steeds zoveel geconsumeerd. We spraken om 12 uur af om richting het kantoor van Global2000 (onze Oostenrijkse zusterorganisatie) te gaan om te lunchen. Natuurlijk maakten we de 'leftovers' van de avond ervoor op, en eten we de hele week veganistisch.
Lasagne maken met Gerson en Anna

Na de lunch maakten we onze T-Shirts klaar voor acties, door ze zelf te bedrukken met het FAWG logo, en hebben we speciale valentijnskaarten om onze liefde voor duurzaam voedsel te uiten. Daarna kregen we presentaties over voedselverspilling (ga bijvoorbeeld nooit boodschappen doen met een lege maag!) en 'decomposing met wormen' (laat je etensresten omzetten in compost en je hebt een goede bodem voor je basilicumplant).

Als gezellige en nuttige afsluiting van deze dag hebben we veganistische lasagne gemaakt. Klinkt lastig, maar Anna en Gerson lieten zien hoe makkelijk het is. Binnenkort komt het recept op de blog!

Food Unplugged

De planning over 2014
Op de derde dag begon de vergadering ondanks de late avonden weer netjes om tien uur, om een concrete planning te maken voor FAWG. Veel ideeën kwamen naar voren en er werd veel gediscussieerd. Het resultaat: een tijdschaal over het jaar 2014, met internationale dagen met betrekking tot voedsel tot aan zelf geplande acties.
's Middags zaten we weer in het Global2000 gebouw, waar we hebben gewerkt aan een voedsel-campagne die niet alleen over voedselverspilling gaat, maar ook over overconsumptie en vleesproductie. Het is misschien wat veel in één, maar de thema's hebben veel met elkaar te maken en we denken dat we effectiever campagne kunnen voeren door de thema's te linken. De basis van de campagne ligt er: van het aan het denken zetten van consumenten met choquerende informatie, via het blootleggen van de effecten van deze problemen op onze gezondheid, economie en samenleving, tot het geven van oplossingen en alternatieven.

Als kroon op je werk heb je natuurlijk een bijzondere naam nodig. Na anderhalf uur peinzen kwamen we eindelijk met een pakkende naam: Food Unplugged! Alsof we alle geheimen over deze drie onderwerpen gaan blootstellen aan de wereld. We moeten hier nog meer tijd aan steken, maar dat komt nog.
Seedbombing in Wenen

Na al dat vergaderen waren we wel toe aan wat actie en dus gingen we 'seed boms' maken. Op allerlei plekken in de stad stop je dan potgrondzaadjes in parken en bermen. Als na enige tijd de bloemen beginnen te groeien en te bloeien heb je een veel natuurlijker sfeer in de omgeving. Het voelde alsof je in de palm van je hand een beetje revolutie hebt. Iets dat het gezicht van de aarde kan veranderen.

Hoe verder?

Tijdens de FAWG hebben we veel gedaan en bedacht. Om te zorgen dat we al onze ideeën ook verder gaan gebruiken was er op de laatste dag een 'wrap-up meeting'. Een korte samenvatting over de tijdschaal. Actie punten werden nog doorgenomen. Taken werden onderling verdeeld.

Ik heb dus nog een hoop te doen als ik terug ben, maar ik realiseerde me ook hoeveel energie ik er aan over heb gehouden. Niet alleen hebben we goeie plannen gemaakt, maar ik heb ook nieuwe vrienden gemaakt. We hebben veel besproken en we weten wat ons in de toekomst te wachten staat. Op naar een duurzaam en succesvol jaar!

vrijdag 21 februari 2014

Iraakse rijst


Benodigdheden:

2 uien ( in schijven gesneden)
3 grote tomaten ( in schijven gesneden)
2 Aubergines ( In plakjes, gewassen en heel goed uitgelekt)
Zonnebloemolie
Zout naar smaak

1 theelepel peper
1 theelepel komijn
½ theelepel gember
Snufje saffraan
1 theelepel paprikapoeder


3 laurierblaadjes
eetlepel tomatenpuree
Rijst ( gekookt volgens verpakking)
200 ml kokend water


Bereidingswijze:

Kook de rijst volgens verpakking en laat dit uitlekken. Frituur de aubergines in een laagje zonnebloemolie en laat dit goed uitlekken. Neem een diepe pan en leg de uien naast elkaar, je bedekt de hele bodem van de pan. Je hebt hoogstwaarschijnlijk nog ui over, maak dan een 2e laag. Als je al het ui hebt geplaatst leg de schijven tomaten erboven op. Ook hier mag je bij restant een 2de laag leggen.
Tot slot leg je de aubergines ook erop. Als het goed is krijg je hier meerdere lagen van. Zet de pan op een laag vuurtje. Je gebruikt helemaal geen olie want er zit nog olie in de aubergines. 


Je neemt 500 ml kokend water en daarin doe je de tomatenpuree en de kruiden, behalve de laurierblaadjes. Dit schenk je voorzichtig toe in de pan. De laurierblaadjes leg je er bovenop. Deksel op de pan en laat het rustig koken voor zo'n 30 (à 40) minuten. Controleer je of er nog jus in de pan zit. Je mag absoluut niet roeren in de pan, dan blijft niks meer mooi rond gesneden.
Als het nog niet gaar is, zet je het vuur wat harder voor 10 minuten.

Schep dit voorzichtig met een kooklepel uit de pan en leg dit op een bord naast de gekookte rijst.
Ik had geen rijst meer thuis dus moest improviseren! Was ook lekker met pasta hoor :)


Eetsmakelijk!

Recept en foto door Fatima Monji