donderdag 14 april 2016

Lawrence op de yoga mat

'De Nederlandse Klimaatbeweging? Wat is dat dan precies?' Tja.. hoe leg ik dat uit? Het is mij zelfs niet helemaal duidelijk. Voor mij staat de Nederlandse Klimaatbeweging voor een platform. Een plek waar ik gelijkgezinden ontmoet, waar kennis en expertise wordt gedeeld en klimaatliefhebbers elkaar de helpende hand toereiken. Een plek met mensen met een passie voor alles wat leeft. Deze plek krijgt twee keer per jaar fysiek vorm in het trainingsweekend van de Nederlandse Klimaatbeweging. Twee weken geleden was het weer zover. Van 1 tot en met 3 april verbleven wij met ongeveer 100 man ergens in de bossen bij Utrecht. Het was een fantastisch, inspirerend en motiverend weekend. Het heeft mij niet alleen inhoudelijk wat gebracht, maar ik heb daarnaast ontzettend veel mooie mensen ontmoet die mij nieuwe positieve energie gaven om me in te zetten voor een duurzame en rechtvaardige wereld.
Het was het derde trainingsweekend van de Nederlandse Klimaatbeweging. Voor mij was het de tweede keer dat ik erbij was. Met onze vers gedrukte JMA stickers en de vlag in de tas reisde ik samen met Lawrence af naar de verre bossen in Austerlitz. Al bij binnenkomst voelde ik wat me nog bij stond van de vorige keer: de open sfeer. Iedereen is geïnteresseerd in elkaar en staat open voor nieuw contact. Er zijn daarom ook genoeg mensen die alleen komen – maar er zijn geen mensen die alleen weggaan. Verbinding. Dat is denk ik wel het kernwoord van het weekend. De vrijdagavond stond in het teken van verbinding in de vorm van kennismaking. We kregen een zogeheten basegroup aangewezen. Een groepje om te praten over je verwachtingen en ervaringen van het weekend. Ik zat in een leuke groep met mensen uit Amsterdam. Grappig hoe we allemaal met een net iets ander doel kwamen. Een ding kwam wel overeen: we zochten naar inspiratie. Een prikkel om ons ergens in te gooien. Een nieuwe manier om ons in te kunnen zetten, om bij te kunnen dragen. Dat zou wel goed komen.

Zaterdagochtend. Vroeg uit de veren. Voor sommige die hards heel vroeg. Al om zeven uur lagen zij op de yoga mat in moeilijke posities wakker te worden. Ik had jullie zo een foto van onze voorzitter in een yoga pose gegund, maar helaas, zoals op de foto te zien is kreeg ik hem zijn nest niet uit. Om acht uur verschenen wij fris en fruitig aan het ontbijt en na een biologische boterham en een energizer ging het programma van start. We begonnen met een gesprek over wat de Nederlandse Klimaatbeweging precies is, wat het zou moeten zijn en wat er mist. Voor velen van ons is het een plek om gelijkgezinden te ontmoeten, om elkaar te versterken en om een verandering teweeg te brengen. Er zitten veel mensen in met verschillende achtergrond en expertise en door onze krachten te bundelen staan we sterker. Ondanks de verschillende mensen, klonk er die ochtend een duidelijk geluid: de beweging zou meer divers moeten zijn. Klimaatverandering gaat iedereen aan, maar waarom is het dan zo dat het voornamelijk hoog opgeleide blanke mensen zijn die onderdeel zijn van de beweging? En belangrijker: hoe veranderen we dit? Hoe maken we de beweging meer divers? Het ging te ver om daar nog verder op in te gaan, maar het zette zeker aan het denken. Lawrence schreef hierover een mooie blog. Op maandag 23 mei organiseren wij met JMA samen met Fawaka Nederland hier een avond over in het CREA Amsterdam. Als je dit interessant vindt ben je van harte welkom om deel te nemen!

Fotocredits Pelle Berting

Na het ochtendprogramma begonnen we aan de workshops. Er waren drie thematische lijnen waarbinnen je workshops kon kiezen: lokale transitie, directe actie en campagne voeren. Ik koos voor campagne voeren. Allereerst kregen we een workshop van Ike Teuling van Milieudefensie over campagne voeren in het algemeen. Welke stappen zet je om een sterke campagne op te zetten? Een leerzame workshop, vooral voor degenen die nog nooit een campagne hadden opgezet. Voor mij dus. Ik vond het echt een eye opener. Ik wist niet precies wat campagne voeren inhield, maar wat is dat tof zeg! De combinatie van strategisch denken, creativiteit, teamwork, inhoudelijke kennis opdoen en lobbyen maakt campagne voeren heel boeiend. Na de workshop van Ike koos ik voor een Storytelling workshop en een Lobby workshop. Beiden interessant en leerzaam. Vooral bij de lobby workshop heb ik veel geleerd over machtsstructuren en hoe invloed uit te oefenen op belangrijke spelers in de campagne. Op zondag gingen we met de groep als vervolg hierop onze eigen campagne opzette. Tussen de workshops door was er ruimte om nieuwe mensen te ontmoeten en erachter te komen wat er speelt en hoe je je zou kunnen inzetten. Die momenten waren voor mij even waardevol als de inhoudelijke workshops.

De zaterdagavond stond in het teken van muziek en gezelligheid. Met een gitaar rond het kampvuur liedjes zingen en samen drinken. Mooie avond. Het maakte wel dat de volgende ochtend de yoga sessie niet doorging… (shit, weer geen foto van Lawrence). Maar gelukkig was daar ruimte voor in de middag tijdens de Open Space. De Open Space duurde twee uur en bestond uit twee rondes. Iedereen die iets wilde organiseren tijdens de Open Space had dat op een blaadje aan de muur gehangen en zo kon je kiezen wat je wilde doen. Er werden lezingen gegeven, brainstormsessies georganiseerd, gewandeld met natuurgids en acties opgezet. Ik heb kennis gemaakt met Fossil Free Universities. Een groep gepassioneerde studenten die zich richt op de divestment van universiteiten in Nederland.

Fotocredits Pelle Berting
Het weekend eindigde in een closing circle. Dit vind ik zelf altijd een magisch moment. Een enorme kring mensen die uitspreken wat de beweging en het weekend voor hen betekent. Het moment waarop je de positieve energie en verbinding tussen al die 100 mensen het sterkst voelt. Het moment waarop ik het motto van JMA meer dan ooit geloof – samen kan het anders. Met een voldaan gevoel en vol energie stapte ik die avond de trein in richting Amsterdam. Een geslaagd weekend en een aanrader voor iedereen die zich wil inzetten voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Nou ja, bijna geslaagd weekend dan. Die foto van Law op de yoga mat blijf ik jullie schuldig.

Emma – Bestuurslid Teams

Geen opmerkingen:

Een reactie posten