woensdag 6 april 2016

In april even geen vlees


Het is vandaag 1 april en dat betekent dat de vegan challenge weer van start gaat. Team FoodForward houdt wel van een uitdaging en zet zich deze maand dan ook hard in om een maand lang zoveel mogelijk te leven zonder vlees, melk, eieren of andere dierlijke producten. Om het spits goed af te bijten, organiseerden Haagse studenten gister een tof event waarbij deelnemers hun enthousiasme konden uitten en veganisten hun ervaringen konden delen. Ik was hierbij aanwezig en deel graag een aantal wijsheden met jullie.

Veganist worden kost tijd
Alhoewel ik wel eens verhalen heb gehoord van mensen die overnight veganistisch zijn geworden – hoe kan dat ook anders na het kijken van documentaires zoals Earthlings – is dat voor de meeste mensen niet vanzelf sprekend. Op het event werd duidelijk dat je niet veganistisch word in een dag, maar dat dat vaak maanden tot jaren kan kosten. Het is een proces waarbij je onder andere je eetpatroon compleet zal moeten veranderen en daarbij komen veel sociale struggles kijken. De vegan challenge geeft jou dan ook de mogelijkheid om zoveel mogelijk (in plaats van volledig) veganistisch te eten, omdat elk beetje een stap is in de goede richting. Een student wees ons erop dat je dan ook niet teleurgesteld in jezelf moet zijn als het soms even niet zal lukken deze maand. Het gaat erom dat je het probeert en inziet hoe makkelijk veganistisch eten eigenlijk wel niet kan zijn.

Veganistisch eten makkelijk, wat zeg je me nou?
Veganistisch eten is makkelijk, ondanks dat het sociaal gezien soms een enorme struggle kan zijn. Aan de keuzes in de supermarkt ligt het echter niet. Voor alle je favoriete dierlijke producten zijn wel vervangingen te vinden. Plantaardige melk is ondertussen in alle varianten te verkrijgen: van soja tot havermelk. Die laatste kun je zelf heel makkelijk maken, zoals werd gedemonstreerd. Ook veganistische burgers zijn steeds vaker in de schappen te vinden. En wat dacht je van veganistische “cheese”cake? Ik kan je zeggen dat het geweldig smaakt. En weet je wat? Het is nog gezonder ook.

De voordelen
Het is dus niet moeilijk en zoals ik je net al vertelde schijnt het ook nog gezonder voor je te zijn. Als dit voor jou niet genoeg redenen zijn, denk dan eens na over de verbouwing van plantaardige producten in tegenstelling tot dierlijke producten. De uitstoot van CO2 is voor plantaardige producten, zoals peulvruchten, noten en tofu, aanzienlijk lager dan voor dierlijke producten, zoals vlees, maar ook kaas. En ben je bang dat je niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgt, zoals bijvoorbeeld eiwitten? Maak je geen zorgen: peulvruchten, noten en rijst kunnen je prima voorzien van deze voedingsstof.

Dus gewoon even knallen deze maand
Na deze informatieve middag weet ik zeker dat ik en de rest van het team deze maand hard ons best zullen gaan doen om zoveel mogelijk veganistisch te eten. Mocht jij ook mee doen, dan wens ik je namens team FoodForward heel veel succes. En houd in je achterhoofd: jouw bijdrage maakt het verschil, hoe klein of groot deze ook is. You can do it!

Laura, teamcoördinator Food Forward van JMA


Geen opmerkingen:

Een reactie posten