woensdag 16 december 2015

Derde en laatste gastblog van Gjalt

Het is over. Het klimaatakkoord is gesloten en alle onderhandelaars en regeringsleiders zijn naar huis. Een terugblik op de zaterdag in Parijs.

D12, de actiedag, was een heel volle maar ook motiverende dag. Het begon met de Climate Justice Peace actie van Friends of the Earth. De briefing voor de actie vond plaats vlak voor de Moulin Rouge in hartje Parijs. Na het vormen van tweetallen en het ontvangen van de kaart met instructies konden we op weg naar onze aangegeven locatie. Samen met Lawrence Cheuk, voorzitter van JMA en algemene klimaatheld, liep ik door de Parijse straten vol met andere deelnemers aan deze actie. Eenmaal aangekomen op onze locatie was het wachten op de starttijd van de actie. Gelukkig hadden we krijt mee om onze boodschap op straat te kalken en tijd om nog een wat filmpjes te maken. Helaas lukte het uiteindelijk niet om in te loggen door de enorme drukte op de website, maar gelukkig hebben we wel de foto's kunnen verspreiden.Vervolgens was het als de wiedeweerga de metro in om naar de Champs-Élysées te gaan voor de Red Lines actie. Doordat de actie ervoor wat was uitgelopen was het rennen door de straten van Parijs voor het laatste stuk om op tijd te zijn. Eenmaal aangekomen bij de actielocatie stond er een rij politieauto's in de weg. Gelukkig was dit niet bedoeld om ons tegen te houden maar om de veiligheid te bewaken, dus na een snelle tassencheck konden we de straat op. De opkomst was echt enorm, de brede laan was beide kanten op gevuld zover het oog reikte. Nadat het luiden van het signaal werden de rode lijnen uitgerold, de rode lijnen waar het klimaat niet aan voorbij mag gaan. Binnen de rode lijnen in het 'veilige' gebied krioelde het van de mensen met spandoeken, muziek, kunst en leuzen. Na een uur van de stem schor schreeuwen, luchtzakken overgooien en foto's maken eindigde de actie. Ten minste, dat dachten we.

Er was namelijk nog een actie bij de Eiffeltoren gepland. Wat niet gepland was, was dat alle mensen van de Red Lines actie er heen zouden lopen via dezelfde route. Hierdoor ontstond er een spontane mars door de straten van Parijs van de Champs-Élysées naar de Eiffeltoren. Wat een gezicht zal dat zijn geweest voor degenen die stonden toe te kijken, een stoet mensen in het rood die maar niet op leek te houden. Het leek nog even spannend te worden omdat de Franse ME opeens de weg blokkeerde, maar dit was alleen om even wat verkeer door te laten. Na enkele minuten mochten we onze weg vervolgen. Na een half uur marcheren door Parijs was daar de Eiffeltoren. Het vergezicht, uitkijkend op de Eiffeltoren en de rest van Parijs over de hoofden van een menigte in rood was adembenemend. Na dit op de gevoelige plaat vast te hebben gelegd moesten we helaas alweer vertrekken omdat onze bus vroeg vertrok.


Tijdens de reis naar Nederland hebben we nog veel over het akkoord gepraat. De algemene stemming was positief over dat er ten minste een akkoord met een duidelijk doel was gesloten. Ondanks dat er geen concrete getallen en data in het akkoord staan en er te weinig bindende afspraken in gemaakt zijn geeft het toch veel ruimte om de strijd tegen klimaatverandering op te voeren. Want laten we nou eerlijk zijn, wie wil er nou niet van de voordelen van een duurzame samenleving profiteren en tegelijk klimaatverandering tegengaan?

Gjalt
Student en woordvoerder van de Jonge Klimaatbeweging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten