maandag 27 april 2015

Earth Day

Afgelopen woensdag, 22 april, was het Earth Day, de dag van de Aarde. Dit is een moment om stil te staan bij onze uitwerking op de Aarde. Maar de “A” in JMA staat niet voor niets voor Actief, dus gingen ook de handen uit de mouwen. Vanuit JMA wilden we iets terugdoen voor de Aarde. Dat hebben we gedaan door het een stukje groener te maken. Hoe, vraag je je misschien af?
Door guerrilla-gardening! Dat klinkt misschien een beetje extreem en gewelddadig, maar niets is minder waar. Guerrilla-gardening is eigenlijk heel vreedzaam en zelfs een beetje ontspannend. Met guerrilla-gardening wordt er gestreefd om de stedelijke gebieden weer groen te maken. Dat kan op een hele simpele manier, door het droppen van Seedbombs bijvoorbeeld. Seedbombs zijn kleine bolletjes van klei, aarde en bloemzaden (natuurlijk wel inheems bloemzaden).
Daar gingen de vrijwilligers mee aan de slag. Een dag voor Earth Day zijn we samen gekomen om de Seedbombs te maken. De dag daarna was het zover. “Gewapend” met de Seedbombs trokken de vrijwilligers de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht in. Klaar om de steden groener te maken en leefbaarder te maken voor bijen en vlinders. Door meer bloemen in de steden te planten, is er ook weer meer voedsel voor bijen en vlinders en uiteindelijk ook voor andere dieren. Tijdens het droppen van de Seedbombs werden er flyers uitgedeeld. Dit om de gedachte van Earth Day verder te spreiden, letterlijk en figuurlijk. De flyers waren namelijk gemaakt van speciaal papier, waar bloemzaden in zaten verwerkt. Zou konden de mensen thuis verder gaan met guerrilla-gardening.
Voel je je geïnspireerd om zelf ook Seedbombs te maken en te guerrilla-gardenen in jouw omgeving? Dat kan heel simpel. De ingrediënten voor de Seedbombs (in dit geval ong. 200) zijn:
* 3 delen potgrond (4 kg)
* 1 deel bentoniet klei (1,3 kg)
* ¼ deel inheems bloemzaad, bloemzaad dat van nature in Nederland voorkomt (325 gram).
Meng de klei en aarde goed samen. Maak het mengsel goed nat, maar niet te drassig. Meng de bloemzaden er doorheen. Kneed het mengsel tot kleine bolletjes. Daarna ben je klaar om jouw omgeving te “verbloemen”.
Benieuwd naar het resultaat van de guerrilla-gardening? Hou de website en Facebookpagina van JMA in de gaten.

Happy Guerrilla-gardening!
CornéGeen opmerkingen:

Een reactie posten