vrijdag 22 mei 2015

Bossen en de VN na 2015?!

Ik ben Anneke, oud-JMA-bestuurslid en afgelopen 2 weken (4-15 mei) mocht ik namens JMA jongeren vertegenwoordigen bij het bossenforum van de Verenigde Naties in New York. Daar werd besloten over de toekomstige “internationale regeling over bossen”, oftewel de manier waarop er na 2015 op internationaal niveau naar duurzaam bosbeheer gestreefd wordt.
Ik probeerde te zorgen dat jongeren meer te zeggen zouden krijgen in de toekomstige manier waarop er binnen de VN over bossen wordt besloten. Dit deed ik gelukkig niet alleen, maar met een stuk of 14 andere jongeren van over de hele wereld. Naast ons waren natuurlijk alle landen vertegenwoordigd maar er waren ook vertegenwoordigers van onderzoeksinstituten, andere VN-organen op het gebied van biodiversiteit, klimaatverandering, ontwikkeling, organisaties die zich inzetten voor de rechten van vrouwen, boeren en het milieu en dus ook Friends of the Earth International (de grote moederorganisatie van JMA). En wij zetten ons dus in voor de rechten van kinderen en jongeren wat het gaat natuurlijk allemaal over onze toekomst. Als de ontbossing op deze manier doorgaat is er als wij zo oud zijn als de meeste landenvertegenwoordigers (jaar of 50-60) vrijwel geen bos meer over. Er moet dus duidelijk wat veranderen!
Maar hoe doe je dat op zo´n conferentie?
  1. Met hééééél veel mensen praten. Het helpt een hoop om met de vertegenwoordigers van landen een goed gesprek te hebben over waarom het belangrijk is dat jongeren en andere groepen meer betrokken worden bij de beslissingen die genomen worden. Wij weten immers wat belangrijk is voor jongeren en niet alle volksvertegenwoordigers weten dat. Gelukkig kan dat tijdens de lunch die bijna elke dag gratis wordt aangeboden door een bepaald land of tijdens een borrel ´s avonds na de vergadering.
  2. Lang naar (saaie) vergaderingen luisteren. Het gaat soms echt om de kleine lettertjes en daar wordt uren over gepraat. En als je als jongerengroep iets wil zeggen moet je vaak tot het laatst wachten omdat alle landen eerst mogen reageren.
  3. Naar de “side-events” gaan. Dit zijn presentaties in de lunch waar je veel kan leren over allerlei onderwerpen over bossen. Je hebt er landen die presenteren op welke innovatieve manier zij ontbossing tegengaan of organisaties die met een voorstel komen om de wetenschap beter te betrekken bij de beslissingen. Ook wij hebben samen met alle andere groepen (vrouwen, milieu-, boeren, etc.) een side-event georganiseerd om beter uit te leggen hoe we werken en wat landen aan ons hebben.
Het is dus eigenlijk best hard werken. Maar gelukkig was onze groep ook heel erg gezellig en hadden we zo nu en dan tijd om ook samen uit eten te gaan of andere leuke dingen te doen. En doordat wij met veel waren hebben we het ook best goed gedaan! Na 2 weken onderhandelen is er een overeenkomst gesloten waarin staat dat de groepen meer betrokken zullen worden bij toekomstige beslissingen. Het zijn maar een paar zinnetjes, maar dat helpt een hoop. Als er in de toekomst niet zo goed naar ons geluisterd wordt kunnen we altijd zeggen dat het in de overeenkomst staat!
Ps. Mocht je meer willen weten over het VN-bossenforum, klik dan hier voor hun website. Helaas wel alles in het Engels.

Gemaakt door Anneke

Gemaakt door Anneke

Gemaakt door Anneke

Gemaakt door Anneke


Geen opmerkingen:

Een reactie posten