dinsdag 31 maart 2015

Zonnepanelen als heilige graal?

Op een zonnige dinsdagmiddag, in Utrecht, verzamelden we bij de winterkas. En ja, dat is precies wat er staat, een kas voor in de winter. Maar dan niet voor groenten en fruit, maar voor lezingen, workshops en discussieavonden. Met Koelestudenten (een groot project van JMA), mochten wij hier ook een middagje gebruik van maken, om samen met publiek te brainstormen over de mogelijkheden van zonnepanelen op studentenhuizen. De campagne van Koelestudenten wil zich namelijk onder andere hier op richten.

Freek, campagneleider Koelestudenten, tijdens intropraatje

Het publiek was breed: UUFossilFree, Morgen, BoksXL, een aantal studenten en wij van JMA/Koelestudenten waren aanwezig. Na een korte introductie over Koelestudenten kwam gelijk de eerste vraag over zonnepanelen: zijn zonnepanelen de heilige graal, als het om verduurzaming gaat? We waren het hier al vrij snel over eens; zonnepanelen kunnen een belangrijk aandeel leveren aan de oplossing, maar op zich zelf kom je met alleen zonnepanelen niet zo ver.

De Winterkas
Naast het gebruik van duurzame energie, zoals zonne-energie, is ook energiebesparing bijvoorbeeld erg belangrijk. Maar wanneer studenten zonnepanelen op hun dak hebben liggen zal dit hen hoogst waarschijnlijk bewust maken van de energie die zij gebruiken. Dit komt o.a. door het proces dat er aan vooraf gaat. De studenten hebben overlegd en uiteindelijk bewust gekozen voor duurzame energie. Misschien leasen ze een zonnepaneel, of hebben een deel van de bewoners er in geïnvesteerd. In elk geval hebben ze er tijd aan besteed, hebben ze uitgezocht of, en wat, de nadelen zijn van zonnepanelen en hoeveel energie je er mee kan besparen.

Al met al denken wij dat we samen met Koelestudenten heel ver kunnen komen, en we hopen samen met jullie een hoop studentenhuizen te verduurzamen!  Geen opmerkingen:

Een reactie posten