zondag 1 maart 2015

Mijn research naar de risico's van GMO's

Afgelopen vrijdag was ik met Fatima, oud bestuurslid van JMA bij Woesteland (andere jongeren organisatie ), om een lezing te geven over duurzaam voedsel. We hadden een korte presentatie, met allerlei voedselfeitjes (wist je bijv. dat er anusslijm zit in vanille-ijs? En dat dit niet op de verpakking staat?), maar vooral de discussie die daarop volgde was interessant. We kregen het o.a. over efficiëntie versus “natuurlijkheid, de ethiek van pitloze druiven en of duurzame milieugerichte oplossingen ook per se gezond zijn voor de mens.

Later, in mijn eigen kamertje, ben ik wat research gaan doen naar een van de onderwerpen die ook langs kwam: GMO's (Genetically Modified Organisms). Dit betekent dat we bij zaden, maar ook andere organismen, hun DNA veranderen. Waarom? Om efficiënter te kunnen verbouwen, of voedsel gezonder te maken (denk aan: rijst met extra vitamine a). Klinkt goed toch? Dat vroegen wij ons bij de Woesteland-avond ook af. Wat zijn nou eigenlijk de nadelen en risico's van GMO's?



Na mijn research, all over de wondere wereld van het internet, kwam ik vooral de volgende argumenten tegen. GMO's zijn (so far) nog niet bewezen beter/gezonder/efficiënter. Wel kan er op de genetisch gemanipuleerde zaden patent worden aangevraagd, waardoor de zaadbedrijven heel veel macht krijgen. Boeren mogen dan niet meer hun eigen zaad verbouwen, maar moeten het bij deze bedrijven kopen (zie ook de tv-aflevering gen-tech lobby van Zembla). Ook blijkt dat GMO's tot nu toe vooral zo gemaakt worden dat ze tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen kunnen. Zo kan de boer onbeperkt spuiten op zijn akker, zonder dat het gewas dat hij teelt dood gaat. Uiteindelijk komen al deze bestrijdingsmiddelen via het grondwater in ons hele ecosysteem terecht, en dus ook in ons eten. Verder wordt nog gesproken over onbekende gevolgen, omdat genetische manipulatie vrij nieuw is. Zo zouden de gevolgen voor de biodiversiteit, allergische mensen, terroristische aanslagen desastreus kunnen zijn.

Al met al blijven GMO’s voor mij een moeilijk onderwerp, vooral omdat er zo veel nog niet bekend is over de organismen omdat de technieken voorlopig op een, volgens mij, slechte manier worden toegepast. Namelijk om winst te maken, in plaats van om onze wereld een stukje efficiënter, gezonder en beter te maken.

Meer inside-informatie en verlossende tips zijn dus van harte welkom!
Nog een fijn weekend,


Bernike van Werven
Bestuurslid teams JMA




Bronnen: http://genetischgemodificeerdorganisme.weebly.com/, http://zembla.vara.nl/seizoenen/internationaal/afleveringen/25-02-2051
http://www.woesteland.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten