zondag 18 januari 2015

Wat is jouw invloed?

Afgelopen week kreeg ik een berichtje in mijn mailbox over een tentoonstelling over het Antropoceen. Meteen rijst bij mij de vraag, Antropoceen? Wat is dat? Gelukkig wordt dat al snel duidelijk in het mailtje. Het gaat namelijk over de invloed van mensen op de wereld. Ik krijg er gelijk een beeld bij. Grote fabrieken die gassen de lucht in pompen, kettingzagen die korte metten maken met oerwouden en met olie bedekte vogels op een strand. Op zijn zachtst gezegd, geen prettig beeld. Waar zitten al die mensen toch met hun gedachten? We moeten zuinig zijn met onze Aarde! Dat snapt toch iedereen?
http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/E-Cat28juli2011.htm
Terwijl ik dat denk, staat de tv aan, waar niemand naar kijkt. Buiten regent het en ik twijfel om zo met de auto naar het zwembad te gaan, in plaats van met de fiets. In de afvalbak ligt een plastic verpakking die ik heb weggegooid.
http://www.chu-brugmann.be/fr/edu/energie/
Oeps, betrapt! Ik ben zelf net zo slecht bezig! Even terug naar de afvalbak en het plastic bij het plastic afval doen. En die auto. Die heb ik helemaal niet nodig. Vroeger fietste ik ook 10 kilometer door de regen naar school. Dan kan dat ook naar het zwembad. Waar is de afstandsbediening van de tv gebleven? Oh wacht, de tv hoeft niet op stand-by. Die kan ook gewoon uit. Wat is mijn invloed op het milieu? Niet iets waar ik elke dag bij stil sta, merk ik.


Ik loop een rondje door het huis. De kraan in de badkamer drupt nog zachtjes na. De verwarming, die ’s ochtends aan is gezet om het huis een beetje te verwarmen, is nog niet uitgezet en in de kelder brandt nog licht. Misschien wordt het weer eens tijd voor een praatje tijdens het avondeten met mijn familie?Ongemerkt is je impact op het milieu groter dan je denkt. De wereld vergaat niet als je een keer vergeet om de lamp uit te zetten. En de verwarming een graad hoger laat de wereld ook niet ontploffen. Maar alle kleine beetjes maken wel een verschil. Gelukkig is het nooit te laat om daar verandering in te brengen. Het is cliché om te zeggen, maar een betere wereld begint bij jezelf. Volgende week staat mijn bezoekje naar de tentoonstelling over het Antropoceen gepland. Ik ben benieuwd. Is onze Aarde nog te redden? Of zijn we al veel te ver gegaan?
Wordt vervolgd….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten