dinsdag 9 december 2014

Koele bier verdienen met guerrilla's

Op onze planeet aarde leven twee soorten studenten. Je hebt de gewone student en je hebt de koele student. Ik zal eerlijk toegeven dat ik mijzelf in mijn studententijd altijd wel een koele chick heb gevonden. Een portie gezonde eigendunk moet kunnen toch? Of mijn koele imago gegrond is zal nog moeten blijken vandaag. De Koelestudenten campagne van JMA gaat vandaag officieel van start. Koelestudenten is een Europese project waar acht landen aan mee doen om studenten milieubewuster te maken. Het belooft een leerzame en creatieve dag te worden. De ochtend staat in het teken van workshops waar een korte uitleg word gegeven over het concept “guerrilla actie”. 's Middags is het tijd voor de brainstormsessie waar we aan de slag zullen gaan om een actie rondom het thema te verzinnen. Ik zie de knutselspullen op tafel liggen en mijn handen beginnen te kriebelen. Ok, eigenlijk kriebelen ze door de pepernoten...

The Koelnessmeter

Anneloes van Hunnik, de voorzitter van het JMA bestuur begint met de workshop door de groep twee vragen te stellen. De eerste vraag is wie er zonnepanelen heeft op zijn huis. Er gaat wel geteld een hand de lucht in. De vraag wie inzicht heeft op zijn energierekening scoort iets beter: drie handen. Mijn handen blijven keurig op mijn schoot liggen. In mijn studentenwoning heb ik nooit omgekeken naar de energierekening, die was voor de huisbaas. Ook nu kijk ik er niet naar om, want ja ik heb nog steeds een huisbaas. Misschien ben ik dan toch minder koel dan ik dacht. Freek Vossen, de projectleider van de campagne vertelt ons hoe koelestudenten de inspiratiebron moet zijn voor studenten die slimmer met energie willen omgaan. Studenten kunnen via The Koelnessmeter gemakkelijk energie besparen. De online meter geeft allerlei mogelijkheden om je energierekening omlaag te brengen en laat ook meteen zien hoeveel geld je bespaart. Het leuke is dat je battles aan kunt gaan met je huisgenoot of een andere studentenhuis. Met je gespaarde euro's kun je zo veel andere leuke dingen doen. Zoals bier kopen!

Bierpunten

Aan de slag tijdens tijdens de brainstormsessie.
Foto: Lawrence Cheuk
Voordat we zelf aan de slag gaan met het bedenken van guerilla acties vertellen Ivo Verburg en Niels Hazekamp over de campagnes die ze hebben uitgevoerd. Van een vliegtuig vastketenen door er bovenop te klimmen tot door de stad rennen in je onderbroek tijdens de Underwearrun. Beide actievoerders benadrukken het belang van het opstellen van een goede strategie voor je campagne. Het is belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat je met je actie wilt bereiken en wat de eventuele (ongewenste) gevolgen kunnen zijn. Vandalisme en schade tot dier en mens wordt vermeden. Na deze wijze lessen van Ivo en Niels te hebben geleerd verdelen we ons in verschillende teams en is het tijd om los te branden over onze eigen campagne ideeën. Er wordt enthousiast gediscussieerd, geknipt en geplakt. Uiteindelijk worden de drie actievoorstellen gepresenteerd. Het zou zonde zijn als ik je nu ga vertellen hoe de acties eruit zien, dat haalt de guerrilla weg uit de guerrilla actie. Wel brandt ik los met de slogans om toch je nieuwsgierig te voeden. Op nummer een staat de 'Laat de studenten niet in de kou staan' actie. Op de tweede plekt komt de 'Stort je op energiebesparing' en als laatste 'Koelestudenten verdienen bier'. Kleine hint, met de laatste actie kunnen studenten sparen voor bier, dat verdienen ze toch ook? Tevreden met de resultaten haalt Freek een krat koel bier en is het tijd voor de borrel.

Eenmaal thuis besluit ik mijn koelness op te krikken. Samen met mijn huisgenoot ga ik aan de slag met de koelnessmeter en binnen het JMA bestuur zijn we al begonnen met deze battle. Het gaat al de goede kant op. En jij, doe jij ook mee met onze koelnessmeter?Geen opmerkingen:

Een reactie posten